Kars'ta “Engelsiz Kadın Dostu Parklar” Projesi Devam Ediyor

Kars'ta “Engelsiz Kadın Dostu Parklar” Projesi Devam Ediyor

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş,inşaatı devam eden parklar ve Fethiye camii yanında yapılacak olan meydanda incelemelerde bulundu.

 

Bozkuş, sosyal destek programı(SODES) kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, SODES’in istihdam, sosyal bütünleşme, kültür ve spor alanlarında göç, yoksulluk ve işsizlik gibi sorunların ve değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı sosyal ihtiyaçlara kısa sürede karşılık vermeyi hedefleyen insan odaklı bir program olduğunu söyledi.

 

                Devlet Planlama Teşkilatı(DPT) destekli SODES’e sunulan “Engelsiz Kadın Dostu Parklar” projesinin kazanıldığını ve Valilik koordinatörlüğünde Belediyemiz tarafından yürütüldüğünü belirten Bozkuş, Kars İli Merkez ilçesinde mevcut 4 adet parkın engelsiz yaşama entegre edilerek çocuk, kadın ve engelli dostu parklara dönüştürülmesi, iyileştirilmesi ve tarihi Fethiye camiinin tarihi dokusunu bozmadan camiyi çevreleyen bahçe duvarının kaldırılarak yan cephesindeki boş alan ile birleştirilerek meydana dönüştürülmesidir. Proje alanlarının tümü imar planında park ve yeşil alan olarak geçmektedir.Proje için seçilen parklar, sağlıklı çevre ve can güvenliği açısından dezavantajlı alanlara dönüşmüş. Ayrıca hiçbir park engellilere ve kadınlara hitap etmemektedir. İlimizde açık spor alanı mevcut değildir. Sadece ücretli halı sahalar vardır. Projeye dahil edilen : Bülbül Mahallesi parkında spor sahası, çocuk oyun alanları, Sukapı Mahallesi çocuk parkında futbol sahası, çocuk oyun alanları, fitness spor aletleri, İstihkam çay bahçesinde Kars’ın tarihi dokusunun hakim olduğu konumuna yakışır şekilde yeniden çevre düzenlemesi ile hayat bulacaktır. Çocuklar için oyun grubu kurulacaktır.Yenişehir mahallesi parkında çocuklar için oyun grubu, yetişkinlerin kullanacakleri fitness spor aletleri kurulacaktır. Projeye dahil edilen parklarda, yürüyüş alanları, oturma bankları, aydınlatma elemanları günümüz şartlarına cevap verecek, tüm bunların engellilere yönelik olması en önemli hedeflerimizden biridir. Projede düşünülen mahallelerdeki parklar ilköğretim okulların ve bu okullara giden çocukların evlerine yakın mesafelerde seçilmesi ile çocuklar oyun ve spor aktivileri için evlerinden uzaklaşmamış olacaktır. Çocuklar engellilerle ortak alanları paylaşarak engelli hayatına saygıyı, çevre bilinci için ayrılan atık konteynırları kullanarak “çevre dostu çocuklar olarak yetişecekler” diye konuştu.

 

                Bozkuş, daha sonra şunları söyledi : “ Projemiz engelsiz yaşam alanlarını esas alan kadın dostu, çevre dostu parkların oluşturulmasıdır. Projede seçtiğimiz mahallelerde yaşayan kadınlar evlerinden çıkmayan sosyal hayata dahil olamayan kadınlardır. Parklarda gerçekleştirilecek yenileme çalışmaları ile bu kadınlarımız sosyal hayata dahil edileceklerdir. Kadınlar tarafından rağbet edilen açık hava spor aletleri evlerine yakın parklarda onlar için ayrı bir avantaj olacaktır. Proje park yenileme projesi olarak gözükse de Kars için bir sosyal çözüm projesidir. Aynı zamanda bir sonraki yıl için 4 adet park yapım projeleri hazırlanarak SODES’e sunulmuştur. Proje toplam bütçesi :363 bin TL, SODES kaynaklı bütçe: 270 bin TL, Eş finansman bütçesi: 93 bin TL dir. Proje Yürütücüsü : Kars Belediye Başkanlığı, Proje Koordinatörü : Ruken Erdoğdu’dur.   

 

yes.20110814211357..jpg

 

yes.20110814211426..jpg

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler