Kars'ta Gaziler Günü Kutlandı!

Kars'ta Gaziler Günü Kutlandı!

Gaziler Günü, tüm yurtta olduğu gibi Kars'ta da, düzenlenen törenle kutlandı.

Kars'ta Gaziler Günü Kutlandı!

Gaziler Günü, tüm yurtta olduğu gibi Kars’ta da, düzenlenen törenle kutlandı.

Her yıl 19 Eylül günü hatırlanan Kurtuluş Savaşı, Kore, Kıbrıs ve son 30 yılda meydana gelen terör belası nedeniyle gazi olanlar, senede bir kez de olsa hatırlandı.

Gaziler Günü nedeniyle Hükümet Konağı önünde tören düzenlendi. Törende burada bulunan Atatürk anıtına Vali Vekili Faruk Ekiz, 14’üncü Mkz Tugay Komutanı Tuğgeneral Kenan Kalay ve Belediye Başkan vekili Haydar Yılmaz çelenk bıraktı. Ardından da büyük önder Atatürk ve şehitler için saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı okundu.

Daha sonrada Alpaslan Anadolu Lisesi öğrencilerinden Uğurcan Irak, 'Savaşan Gazi' adlı şiiri okudu. Ardından da Alpaslan Anadolu Lisesi öğretmenlerinden Derya Karagülle, günün anlam önemini belirten bir konuşma yaptı.

Öğretmen Derya Karagülle, konuşmasında, Şehit ve gazilerin toprağı vatan, insanı ulus yapan değerler olduğunu söyledi. Gaziler Günü’nün Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasının ardından, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e 19 Eylül 1921 günü TBMM’nde mareşallik ve gazilik unvanı verilmesinin 92.yıl dönümünü olduğunu da hatırlatan Karagülle, “Gaziler günü, canlarını bu aziz ulusa adayan tüm gazilere kutlu olsun. Sizler, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşayan birer temsilcilerisiniz. Sizler, şehitlerimiz ile birlikte Cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarısınız. Şehit ve gaziler, toprağı vatan, insanı ulus yapan değerlerdir. Dün olduğu gibi bugün de, aynı inançla bu aziz vatanın birliğini, bölmezliğini ve ulusal değerlerini savunmaya hazırız. Bizim için vatan savunmasında şehit ve gazi olmak kadar güzel bir kavram olamaz. Dedi.

ŞEHİT NURLANMIŞ, GAZİ ONURLANMIŞ ASKERDİR

Karagülle, Gaziliğin, devlet ve millet nezdindeki en büyük öneminin büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’e 19 Eylül 1921’de, TBMM tarafından gazilik unvanı verilmesinin ardından dile getirdiği ifadeleri ise şu şekilde hatırlattı. “Kahraman Türk ordusu; sizin kahramanlığınızla kazanılan büyük zaferin millet tarafından takdimine delalet eden bu unvan ve rütbeye ancak size izafe ederek bütün askerlik hayatımın en büyük iftiharı olarak taşıyacağım. Milli bağımsızlığımızı, vatanın milleti ve bölünmez bütünlüğünü muhafaza etmek maksadıyla, vatanımızın her karış toprağına kanını akıtan, Tük tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimizin, can veren şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek, onlara olan minnet ve şükran duygularımızı ifade etmek milli görevimizdir. Vatanımızın kuruluşunda düşmanla amansız mücadele eden, malül veya gazi olarak hayat mücadelesi veren bu değerli şahıslara sahip çıkmak ve onlara saygılı olmak milletimizin tarihine en mazisine bağlılığın bir ifadesidir.”

Törenlerin ardından da Kars Valiliği tarafından öğretmenevinde gaziler onuruna öğlen yemeği programı düzenlendi.

Kutlama programınına Vali Vekili Faruk Ekiz,14. Mkz Tug Kom Tuğ General Kenan Klay, Belediye Başakan veklili Haydar Yılmaz, KAÜ Rektör Yardımcısı  Prof. Dr. Mehmet Çitil, İl Müftüsü Mehmet Genç, Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Şehit Ailleri Yardımlaşma ve Dayanışma derneği Başkanı Muhsin Ağçay, gaziller, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler