Kars’ta Hava Kirliliği Normal Değerde!

Kars’ta Hava Kirliliği Normal Değerde!

Kars Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mahmut Aydın, kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte meydana gelen hava kirliliğinin normal değerleri aşmadığını söyledi.

Kars’ta Hava Kirliliği Normal Değerde!  

Kars Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mahmut Aydın, kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte meydana gelen hava kirliliğinin normal değerleri aşmadığını söyledi.

Müdür Aydın, Kars’ta kış aylarının yaklaştığı şu günlerde, soğuk hava nedeniyle ısınmadan ve araçların egzoz gazlarından kaynaklı olarak özellikle akşam saatlerinde diğer saatlere oranla hava kirliliği oranının artmakta olduğuna dikkat çekti.

Hava kirliliği oranının standart değerlerin altıda olduğunu da belirten Aydın, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak kışa hazır olduklarını da belirtti. Kars’ta bulunan kömür satış yerleri ve kalorifer kazanlarının düzenli olarak denetlediklerini de belirten Aydın, “Kurum olarak birimlerimiz kömür satış noktaları ve kalorifer kazanlarını düzenli olarak denetlemektedir. Böylece kömürün kaliteli olup olmadığı da ortaya çıkartılmaktadır. Ayrıca kalorifer denetimlerimizde devam etmektedir. Standartlara uymayan kalorifer kazanlarının işletmecilerine cezalar da kesilmektedir.” Dedi.

KARS’IN TOPOĞRAFİK YAPISI HAVA KİRLİLİĞİNE NEDEN OLUYOR

Kars’ın topoğrafik yapısının hava kirliliğine neden olduğunu da belirten Aydın, “İlimizde özellikle akşamları 17.00 ile 20.00 saatleri arasında hava kirliliği artıyor. Bunun nedeni ise Kars’ın topoğrafik yapısı nedeniyle ısınan hava yukarı çıktığında, soğuk tabakayla çakışıyor. Daha sonra da ‘inversiyon’ dediğimiz meteorolojik bir olay oluşup kirli hava yukarıya çıkmıyor ve gölge gibi şehrin üzerine iniyor.  Kar yağışı olursa hava kirliliği oranı biraz daha düşecek. Kars’ta ayrıca Sukapı, Fevzi Çakmak ve Bülbül mahallerinde binalar savaş yapıları olduğu için her ev soba ile ısınıyor ve kömür yakıyor.  Soba yakma işinde kömür dışında diğer yakacak maddelerinde yakılmaktadır. Bu nedenle halkın baca temizliğine önem vermeleri gerekmektedir.”dedi.

KARS’TA 99 KÖMÜR SATIŞ NOKTASI VAR

Kars merkezde 66, ilçelerde ise 36 adet olmak üzere toplam 99 adet kömür satış noktası bulunduğunu da belirten Müdür Aydın, halka kalorisi düşük, is oranı yüksek kömür kullanmamaları konusunda da uyarılarda bulundu. Bu kömür satış noktalarının Bakanlıktan lisans aldıklarını da dile getiren Müdür Aydın, “Halkımızın kalorisi düşük, is oranı yüksek kömür kullanmamaları gerekir. Şu anda il merkezinde 66, ilçelerde ise 36 olmak üzere toplam 99 adet kömür satış noktası bulunmaktadır. Bunlar bizden lisans almışlardır ve Bakanlığımızdan da geçmiş durumdadırlar. Kars sanayi ili olmadığı için sanayiden kaynaklı bir hava kirliği de yaşanmamaktadır. Bu nedenle akşam saat 17.00’dan sonra iş bitimi her kes ısınma kaydıyla evlerinde bulunan bütün ısınma araçlarını yakıyorlar. Bunun yanı sıra araçların egzozlarından çıkan gazlarda hava kirliliğine neden olmaktadır. “ diye konuştu.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler