Kars'ta Hayvanları Çalınan Mağdurlar Dayanışma Gurubu Oluşturdular

Kars'ta Hayvanları Çalınan Mağdurlar Dayanışma Gurubu Oluşturdular

Kars’ta hayvanları çalınan mağdurlar bir araya gelerek dayanışma gurubu oluşturdu.

İl genelinde hayvanları çalınan vatandaşlar bir kafede bir araya gelerek gazetecilere dert yandı. Yetkililerin artık hayvan hırsızlıklarını önlemeleri çağrısında bulunan mağdurlar, sorunlarını her alanda tüm yetkili birimlere anlatma kararı aldıklarını söylediler.

Mağdur yakınlarından Atalay Keleşoğlu önderliğinde bir araya gelen hayvanları çalınan vatandaşlara Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş da destek vererek, mağdurların yanında olduğunu söyledi.

Kars’taki hayvan hırsızlıklarının önüne geçilmesi için BİMER marifetiyle Cumhurbaşkanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığına dilekçe verdiklerini belirten mağdurlar, hayvan hırsızlarının hiç birinin bulunmadığını söylediler. Dilekçelerinde bu konuda yetkililerle sağlıklı bir iletişim kuramadıklarını ifade eden mağdurlarda Casim Ağar, Ayhan Yüreyil, Orhan Kanat, Aslan Aydın, Mükerrem Keleşoğlu, Ramiz İldirim, Erkan Hasaydın, Muhammed Keleşoğlu, Sun Alp Aydın, Şahan Hasaydın, Musa Ateşoğlu, Ahmet Çarman, Erol Ürün, Sinan Mengütekin ve Ahmet Aşık, gazetecilere dert yandı.

SON BİR AYDA 25 VATANDAŞIN 200 BÜYÜKBAŞ HAYVANI ÇALINDI

 Kars’ta son bir ayda 25 vatandaşın 200’e yakın büyükbaş hayvanının çalındığını belirten mağdurlar: “Bizlerin tek geçim kaynağı hayvancılıktır. Ama hırsızlar başımıza musallat oldu. Artık gecemiz gündüzümüz yok. Kimse derdimize çare bulmuyor ve ilgilenmiyor. Hırsızlıkların önüne geçimleri için emniyet güçleri özel ekipler kursun. Jandarmanın bu konuda yetersiz kaldığını düşünmekteyiz. Eğer hırsızlıkların önüne geçilmezse birçoğumuz hayvancılığı bırakacağız” dediler.

Hayvanları çalınan mağdur adına dayanışma gurubu oluşturduklarını söyleyen Atalay Keleşoğlu da gazetemize dert yanarak, Kars’tan hayvan hırsızlıklarının hat safhaya ulaştığını belirterek, sorunun ortadan kalkması için daha fazla bir araya geleceklerini söyledi.

SORUNLARIMIZI HER YERDE VE ORTAMDA ANLATACAĞIZ

Hayvan hırsızlıklarının önüne geçmek için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını da söyleyen Keleşoğlu: “Çalınan hayvanların bulunması için elimizden gelen bütün imkanları seferber edeceğiz. Gerekirse İçişleri Bakanlığı’na ve meclise de gideceğiz. Bu bizim vatandaş olarak doğal hakkımızdır. Mağdur olanlar hep üretici, tüketici değil. Kars’ın insanları bu konuda çok mağdur olmaktadır. 3 senede benim tespitlerime göre 1000 tane hayvan çalınmış. Nereden bakarsan Kars genelinde 75 trilyon lira maddi kayıp var ve bu hayvanların çoğu da dışarıya gidiyor. Hayvanları çalınanların çoğu köylü olduğu için bu adamların sosyal yaşantısı yok. Sabah 5’te kalkıyor akşam 8’de yatıyorlar. Adam hamallıkla geçiniyor, hayvanını çalmışlar. Mesela bizim köyde adamın 3 tane ineği var 2’sini çalmışlar. Biz Vali Bey ile görüşmek istedik ama maalesef Özel Kalem Müdürü dedi ki, ‘o kadar hırsızlık olayı var ki biz bu konuyla ilgilenemeyiz, ilgili birimlere gidin’ dedi.

VALİMİZ BİZİ DİNLESİN!

Bu konuda Vali beyimizin bizleri dinlemesi lazım. Kars milletvekillerine ben kaç defa yazı yazdım, televizyona çıktım, özellikle Kars milletvekillerimiz Selahattin Beyribey, ‘bizi gelsin dinlesinler’ dedim, 15 tane mağdur bir araya getirsin. Diyorlar ki biz telefon açtık, telefon açmakla bu iş çözülmez. Sayın bakanımızın da başı sağ olsun, biz hatta Kağızman’a gitmek istedik ama Bakanınızın başı sağ olsun. Cenazesi var. Sayın bakanım isterse bu konuyla çok güzel ilgilenir. Lütfen, Çıldır Gölü’ne gidiyorsunuz, 50 bin liralık bir tesis yapıyorsunuz, 100 bin liralık bir açılış yapıyorsunuz fakat Kars’ta 20 trilyonluk hayvan çalınıyor ve kimse bunla ilgilenmiyor. Biz Esnaflar Odası Başkanı, Sanayi Odası Başkanı ve Borsa başkanından destek istedik. Maalesef Karslıların bu konuda dayanışmaları az. Hırsızlar cirit atıyor.

ÇÖZ ÖNERİLERİMİZ VAR

Bizim çözüm önerilerimiz de var, devlet bize destek versin, biz de halk olarak destek verdiğimizde hayvan hırsızlığının yüzde 80 azalacağından eminim. Çalınan malların yüzde 90’ı yakalanamıyor. Yeni gelen Jandarma Komutanınızız ile görüştük, kendisi ‘Ben Artvin’deki hırsızları temizleyip buraya geldim, Kars’taki hırsızları da temizleyeceğim. Bana müsaade edin’ dedi. Biz güvenlik birimleriyle çok karşı karşıya geliyoruz. Biz gidiyoruz derdimizi anlatmaya, artık personel sıkıntıları mı var yoksa çok mu çalışıyorlar, derdimizi anlatamıyoruz. Elimizde deliller var, ulaştıramıyoruz. Ben Savcı Beyle de görüştüm. Bu konulara bakan iki savcımız da beni dinlediler, hatta savcıların yanında çalışan sekreter hanım bana işte görüşemezsin şöyle böyle. Savcı bey beyefendi ne diyor diyerek beni içeri aldı ve dinledi. Haklısınız dedi, inşallah gerekli mercilere biz bundan sonra bir grup oluşturduk, inşallah gerekeni kendimiz de yapacağız. Eğer Kars’ımızın sorunlarıyla Vali Bey, Kars Milletvekili, Bakanı ilgilenmezse biz bundan sonra bu sorunla ilgilenmezlerse ondan sonra demesinler niye ilk önce bizim yanımıza gelmediniz, niye sorunlarınızı önce bize anlatmadınız.  Biz istiyoruz ki bizim Kars’ın bu mağduriyeti gerçekten Kars tarihinde hiç görülmemiş bir mağduriyet olabilir. İnsanlar bireysel olarak bir şey yapamıyor, ondan sonra astsubayın onun bunun yanına gidip sıkılıyorlar. Herkes bıkıyor. ‘Niye malınızı korumadınız, niye köpek koymadınız, bilmem ne yapmadınız’ gibi ifadeler yanlış. Vali bey istesin 382 muhtarın listesi bende var. Vali bey muhtarlara desin ki bu köyde 3. defa hayvan çalınırsa seni görevden alacağım. Olağanüstü hal var, Vali beyin çok güzel yetkileri var, lütfen sonuç olarak rica ediyorum bizi muhatap alsınlar.”dedi.

ERTAŞ: “HAYVAN HIRZILARI ŞEHRİN DÖRT BİR YANINDA CİRİT ATIYOR”

Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş da, hayvanları çalınan vatandaşların yanında olduğunu belirterek, hayvan hırsızlıklarının yıllardan beridir, Kars’ın kanayan yarası olduğunu söyledi. Hırsızların kendilerini bedavaya alıştırdıklarını da söyleyen Başkan Ertaş: “Hayvan hırsızları parazit gibidir. Parazitler nasıl hayvanların sırtında bedavadan yaşayıp, kanını emip bedava bir geçim sağlıyorsa hırsızlar da bu insanların emekleri üzerinden bedavadan geçiniyor. Kendilerine geçim kaynağı bulmuşlar, çok güzel bir meslek edinmişler. Bir hırsız 10 tane hayvan çaldığı zaman 100 bin TL gibi bir para ediyor. Bugün yine Yolboyu Köyü’nde bir hırsızlık vakası basına yansıdı. Hırsızlar şu anda şehrin her tarafında cirit atıyorlar.

ARTIK AT HIRSIZLIĞI DA BAŞLADI. BELKİ DE AT ETİ DE YİYORUZ

Sadece hayvan hırsızlığıyla sınırlı kalmıyor, artık at hırsızlığına da başladılar. Artık bunları kasaplara mı satıyorlar, başka illere mi gönderiyorlar bunun takibini Belediye ne derece sürdürdü bunu bilemiyoruz. Kasaplarda yeterli denetim yapıldı mı? Çünkü bu insanların sofralarına giriyor, bizim soframıza giriyor. Bu olaylar örtbas ediliyor gibi geliyor bana. Kars Çayı’nda atların kafaları bulundu, bu olay açığa kavuşmadı. Şehrin merkezinde atlar kesilmiş, derileri yüzülmüş, etleri nereye gitti belli değil. Hayvanları götürenler çiftçilerimizin, üreticilerimizin emeklerini de çalıp götürüyorlar, geleceklerini de götürüyorlar. Bugün Kars gibi bir yerde bir dairenin satın alınmasının maliyeti 110-120 bin TL civarındadır. Nakit para verdiğiniz zaman 120 bin TL’ye bir daire satın alıyorsunuz. Vatandaş her şeyini ona endeksliyor. Çalışıyor, çabalıyor, 10 tane ineği ya vardır ya yoktur, çoluğunun çocuğunun bütün geleceğini çalıp götürüyor hırsız. Bunun için biz yetkili mercilere buradan ricada bulunuyoruz, bu konuda duyarlı olmaları konusunda. Mobese sistemi gelişmiş, şu anda hiç kimsenin bir şeyini çalıp yanına kar kalabileceğini tahmin etmiyoruz. İstihbarat şu anda çok sıkı çalışıyor. Mobese kamera sistemleri var, şehir çıkışlarını bırakalım artık ilçe ve köy giriş çıkışlarında dahi kurulmuş vaziyette. Bunun takibini sağlamak çok zor olmasa gerek. Zaten şehirde hırsızlık yapan sabıkalılar belli. En azından bunlarla ilgili bir çalışma yapılmış olsa bu olaylar biter gibime geliyor, çok çabuk sonuca gidilir. Üreticilerimize tekrar çok geçmiş olsun diliyorum, Allah sabır versin. Biz elimizden geleni yapmaya hazırız, tabi bunu yetkili mercilerin de yapacağından eminiz. Vali beyin de bu konuya eğileceğini biliyoruz, bu konuda hassas olduğunu biliyoruz. İl Emniyet Müdürümüz olsun, jandarmamız olsun hepsi bu konuda biraz hassaslar bunu biliyoruz. Tabi bu süreç kötü bir süreç, şu anda biraz sıkışıklar bunu biliyoruz, ama bu konuya da eğilmeleri çok çok iyi olur. Çok büyük bir ekonomik kayıp var şu anda. Bu vakalar günübirlik yaşanmaya başladı ve şu anda çok sıklaştı, otorite boşluğu buldular gibi geliyor bana. Bu konuda inşallah bir çözüm olur, herkesin mağduriyeti giderilir. Herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.  

karsta-hayvanlari-calinan-magdurlar-dayanisma-gurubu-olusturdular-(1).jpgkarsta-hayvanlari-calinan-magdurlar-dayanisma-gurubu-olusturdular-(2).jpgkarsta-hayvanlari-calinan-magdurlar-dayanisma-gurubu-olusturdular-(3).jpgkarsta-hayvanlari-calinan-magdurlar-dayanisma-gurubu-olusturdular-(4).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler