Kars'ta İngiliz kazları yaygınlaşıyor

Kars'ta İngiliz kazları yaygınlaşıyor

Boyları, su depolamaları ve daha birçok özelliği ile Kars kazından farklı olan İngiliz kazları Kars'ta yaygınlaştırıyor. Selçuk Alparslan da 2 yıl önce Bulgaristan'dan getirttiği 20 yumurtayla bugün bin 200 adet İngiliz kazının sahibi.

Kars'ta İngiliz kazları yaygınlaşıyor

Boyları, su depolamaları ve daha birçok özelliği ile Kars kazından farklı olan İngiliz kazları Kars’ta yaygınlaştırıyor. Selçuk Alparslan da 2 yıl önce Bulgaristan’dan getirttiği 20 yumurtayla bugün bin 200 adet İngiliz kazının sahibi.

Merkeze bağlı Gelirli köyünde yetiştirilen İngiliz kazları 1 metreyi bulan boyları, 9 kilograma ulaşan ağırlıkları, bir sezonda 70 ve 90 arası yumurta bırakmalarıyla biliniyor. İngiliz kazları boz ırk ve beyaz ırk (prenses) diye 2 ırka ayrılıyor. İngiliz kazlarının Kars kazından farkı ise yem tüketimlerinden kaynaklanıyor. Yem tüketimlerini genelde hayvanlar için biriktirilen kuru ottan kışın da kardan sağlıyorlar. Bolca kar yiyebilen bu kazlar, diğer kaz ırklarına göre daha yağsız et üretiyorlar. İngiliz kazı, boynuzlarının içinde su biriktiriyorlar ve su bulamadıkları zaman su ihtiyaçlarını boynuzlarından bulunan sudan vücutlarıyla emerek karşılıyorlar. Kanat genişlikleri 1.60 olan İngiliz kazları, çok hareketli ve kuğuya benzer tipleriyle de dikkat çekiyorlar.

Kazıyla ünlü Kars’ta, İngiliz kazlarının sayıları da gün geçtikçe artıyor. Gelirli köyünde de yaklaşık Selçuk Alparslan 2 yıl önce Bulgaristan’dan getirttiği 20 yumurtadan bugün bin 200 adet İngiliz kazına sahip oldu. Özenle bakılan bu kazlar, çıkardıkları sesler ve topluca hareket etme özellikleriyle de ilginç görüntülere sahne oluyorlar. Kazların kanat çırparak yeme hücum etmeleri, köpeklerin etraflarında turlaması, tavuk ve horozların ahırdan çıkışları eşliğinde renkli görüntüler oluşturuyor. kha

 

Önceki ve Sonraki Haberler