Kars'ta İŞKUR'a Yoğun İlgi

Kars'ta İŞKUR'a Yoğun İlgi

AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Prof. Dr. Yunus Kılıç ve AK Parti Kars İl Başkanı Av. Ensar Erdoğdu'nun, Faikbey Caddesi üzerindeki At Heykeli önünde kurulan İŞKUR tanıtım standını ziyaret etmesinin ardından il genelinde kurulan stantların say

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in geçtiğimiz ay Kars’a gelerek 3 bin kişiye iş imkanı müjdesini vermesinin ardından İŞKUR’da başlatılan kayıtların sağlıklı gidebilmesi için işlek caddelere stantlar kuruldu. AK Parti Kars Milletvekilleri de bu stantları ziyaret ederek hem vatandaşların kafalarındaki soru işaretlerine açıklık getirdiler hem de broşür dağıttılar. Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği stantlarda kafalara takılan bütün sorulara cevaplar veriliyor ve herkes en iyi şekilde aydınlatılıyor. Ayrıca, İŞKUR kayıtlarının güncelleştirilmesinden, ne şekilde tercihte bulunacakları da ayrıntılarıyla anlatılıyor.
 
AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Prof. Dr. Yunus Kılıç ve AK Parti Kars İl Başkanı Av. Ensar Erdoğdu’nun, Faikbey Caddesi üzerindeki At Heykeli önünde kurulan İŞKUR tanıtım standını ziyaret etmesinin ardından il genelinde kurulan stantların sayısı da artırıldı ve her ilçeye de tanıtıcı stantlar kuruldu.
 
Vekiller da bu stantlarda vatandaşları sunulan imkanlar ve nerelere dikkat etmeleri gereken konularda bilgilendirdiler. Standa uğrayanlara broşürde dağıtan vekiller, 3 bin kişinin anlaşılan 10 kurumda istihdam edileceklerini ve müracaat sayılarının fazla olması halinde noter huzurunda kura çekileceğini, asla kimseye ayrıcalık uygulanmayacağını belirttiler. Adam kayırma, torpil gibi şeylerin kesinlikle olmayacağının da altını çizen vekiller, bu projenin asıl amacının da fakir-fukaraya evine ekmek götürecek ve kimseye muhtaç etmeyecek bir imkan sunmak olduğunu vurguladılar.
 
AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, “300 kişi istihdam edilecek. Her talep edene uygun bir iş ve yapabilecekleri bir iş. 9 ay çalışacaklar, 3 ayda ise sigortaları yatacak. Seneye inşallah yeniden talep ederlerse tekrar işlerine başlayıp çalışabilecekler. Bu, iş istihdam problemi olan illerde yaklaşık 23 ilde yapılan hükümetin bir programıdır. Bu 3 bin kişinin işe alınması konusunda her hangi bir itimatsızlık olmasın çünkü kura çekimi sonucu belirlenecekler. Böylelikle Kars’ta 3 bin kişiye iş istihdamı sunulmuş olacak.” dedi.
 
Kılıç, Kars için sayının çok önemli olduğunu belirterek, “Bizler biliyorsunuz 14-15 aydır milletvekiliyiz. Bizi en çok bunaltan Kars’taki işsizlik idi. Kişisel müracaatlar bize çok sık yapılmakta. Fakat bir kişi oraya, bir kişi buraya bu şekilde başa çıkılacak ve çözülecek bir şey değildi. Bu yaklaşık 23 ilde, istihdam problemi olan illerde yani işsizlik sıkıntısının had safhada olduğu illerde, Kars gibi hayvancılıktan başka çıkışı olmayan illerde ilave bir istihdam alanına ihtiyaç vardı. Hükümetimiz de bu manada bizi destekledi. Kars içinde 3 bin kişilik bir istihdamın önünü açtı. Yani bu nasıl olacak? Talepli olanlar yılda 9 ay çalışacaklar. Şu anda Kars İŞKUR 10 kurumla bu anlaşmayı yaptı. Kars merkez ve ilçeler dahil 3 bin kişi istihdam edilecek. 9 ay çalışacaklar, 3 ay sigortaları yatacak. Eğer onlar talep ederse ve İŞKUR’da onların bir önceki yıl çalışmalarından memnun kalırsa gelecek yıl bunlara yeniden bir 9 ay şansı ve bir sonraki yıllarda da 9 ay şansı devam edecek.” açıklamasını yaptı.
 
İnsanların bu iş imkanına çok da geçici gözüyle bakmalarını da isteyen Kılıç, “BU tabi biraz kendilerine bağlı. Yaptıkları işi iyi yaparlar ise devam edecekler ve bu da onlar için önemli bir kapı olacak. Hepimiz için bir çıkış noktası bu. Gelecek yıllarda da bu istihdamlar devam edecek. İlçelerde de yine aynı şekilde, ilçelerin kendi insanları orada çalışacak.kurumlarla anlaşmalar yapıldı. Kimin ne talep ettiği ortaya çıktı. İnşallah insanlarımız aynı zamanda şehrimizin temizliğine, ağaçlandırılmasına, ıslahına her türlü alanda katkı yapacaklar. Milli Eğitimde özellikle biliyorsunuz Kars’ta dahil olmak üzere en önemli sıkıntı bazı işleri yapacak elemanların okullarda olmaması. O yüzden okullarımızda çok önemli bir sıkıntıdır. Hijyen ortamı sağlanamıyor, çocuklarımız oradan aldıkları tozdan-topraktan dolayı sık sık rahatsızlanıyorlar. Bu istihdam da o manada milli eğitime ciddi bir destek sağlayacaktır. Milli eğitime 1000 kişi istihdam edilecek. Bence en faydalı alanda bu olacak. Hayırlı olsun diyoruz. Kars için bence bu, paylaşılması gereken heyecandır. Bizde İŞKUR’un ta vatandaşın ayağına kadar bu işi getirmiş olmalarından dolayı duyduğumuz sevinci paylaşmak için standı ziyaret ettik.” diyerek İŞKUR ekibini kutladı.
 
Kılıç daha sonra şu bilgileri verdi:
“Tabi haklı olarak insanlarımız iş için çeşitli yerlere müracaat ediyorlar ama her işten sonuç almak mümkün değil çünkü; bazen izsin özellikleriniz, bazen sizin beklentileriniz, bazende kurumların beklentileri birbirini tutmuyor. Ama şunu bilmenizi isteriz; bu sosyal destek programı. Yani fakire-fukaraya, ihtiyaçlı olana sunulmuş bir hizmettir. Bunda torpil, bunda adam kayırma gibi şeyler olmayacak. Buna emin olun. Kura ile, noter huzurunda çekilecek. Kimse bize bir adım daha yakın değil, kimse bize bir adım daha uzak değil. Bu, tekrar ediyorum; hükümet tarafından işsizlik sıkıntısı olan fakir-fukaraya bir destek olsun yani onların da kazanı kaynasın, onlarında evine bir ekmek girsin diye yapılmış bir projedir. Bunda da adam kayırma olur mu? Böyle merhametsizlik olabilir mi? Herkesin gözü önünde kura ile olacak. Saklı-gizli olmayacak. Sağlıklı, adaletli olacak. Yüzde 40’ın atındaki özürlülere de imkan sunulacak. ”
 
AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan da, “Toplum yararına çalışma kapsamında eleman alınacağı için müracaatlarınızı belirlenen 10 kuruma da yapın. Hangi kurumu tercih ettiğinizi de orada güncellemenizde fayda var.” diye konuştu.
 
Yaklaşık 1 ay önce Kars’a gelen çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in 3 bin kişiye iş istidamı müjdesini hatırlatan Arslan, “Kars Merkezde ve ilçelerinde görevlendirilmeleri için 3 bir kişiye sağlanan bu iş istihdamı şehrimizde heyecan yaratmıştır. Özellikle İŞKUR İl müdürlüğümüz bu konuda hazırlıklarını yapmış durumda. İmdi de ilde ve ilçelerde tanıtım stantları kuruyorlar. Böylelikle insanları da bilgilendirmiş oluyor ve hizmeti de insanlarımızın ayaklarına kadar getiriyorlar. Bizlerde İŞKUR’a bu memnuniyetimizi ifade etmek istiyoruz. İnsanlarımızın özellikle buna ilgi göstermelerini, kayıtlarını güncellemelerini ve daha sonra da takip etmelerini istiyoruz. Zira gerçek ihtiyaç sahibi eğer bilgilenip gelip başvurmaz ise daha sonra dışarıda kalabiliyor. Bu konuda hem basın mensupları aracılığıyla insanların duyması adına teşekkür ediyorum hem de İŞKUR İl Müdürlüğümüz ve onların çalışma arkadaşlarına özellikle teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
 
Arslan ayrıca, “Anlaşılmış 10 kurumla ilgili başvuru alınacak kişiden fazla olursa noter huzurunda kura çekilecek. Bu da herkese eşit mesafede imkan sağlanmış olması anlamına geliyor.” dedi.
 
İŞKUR Kars İl Müdürü Yusuf Bulut, İŞKUR’a kayıtlı olanların bu istihdamdan yararlanabilmesi için kayıtlarını yenilemesi gerektiğini ifade ederek, “Müracaatını yeniledikten sonra burada programları tercih edecek. İster bir program tercih edebilir isterse daha fazla program tercih edebilir. Daha sonra bunlar kuraya tabi olacak. 10 kurum varsa 10 kurumu da tercih edebilir. 18 yaşını bitirip 19 yaşından gün alması lazım. Her hangi bir sosyal kurumdan maaş almaması lazım. Sosyal güvenlik kapsamında olmaması lazım. Eğitim konusunda da en az okur-yazar olması lazım. Özür grubu ise yüzde 40’tan yukarı olmaması lazım. Buradaki iletişim masalarında arkadaşlarımız vatandaşları bilgilendiriyor ve il müdürlüğümüze yönlendiriyorlar. Burada hem kayıtlar alınıyor hem de müdürlüğümüze yönlendiriliyorlar. Bu iletişim masaları ilçelerde de kuruldu. Bu iletişim masaları bir ay boyunca bu hizmeti verecek. 8 tane iş ve meslek danışmanlarımız var. Her masada iki kişi olmak şartıyla kentin dört bir yanında olacaklar. Şu anda Türkiye’de 2 bin 817 tane iş ve meslek danışmanız var. Bu sayı yıl sonuna kadar 4 bini bulacak. Kars’a da mevcut olan 87in dışında ek olarak 5-6 tane daha gelecek. Bunların amacı sahada çalışmak ve meslek konusunda bilgi vermektir. Eri geldiği zaman üniversitelerde, meslek liselerinin son sınıflarında bilgilendirme amaçlı konferanslarda verecekler. Yani bizim elimiz ayağımız bunlar. Bunlar ne kadar aktif olursa bizler o kadar rahat olacağız. Çünkü amacımız vatandaşın ayağına gitmek ve hizmet vermektir.” diye konuştu.
 
İş ve meslek danışmanı Uzmanı Nurcan Yargı, İŞKUR’a başvuruların 2 yıl aktif kaldığını, tekrar gerekmesi halinde güncellenmesi gerektiğini söyledi. Yargı ayrıca, stantlara gelen vatandaşların ne tür sorularıyla karşılaştıklarız konusunda ise şunları söyledi:
“Genelde bu işlerin ne tür işler olduğunu, hangi kriterlerde çalışacaklarını, hangi şartlarda çalışacaklarını soruyorlar. Geçici olup olmadığını, ne kadar süreyle çalışacaklarını soruyorlar.”
kha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler