Kars’ta kaç verem hastası var?

Kars’ta kaç verem hastası var?

Kars İl Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Kan, verem hastalığının nedenleri ve korunma yollarıyla ilgili açıklama yaptı. İl genelinde 15 verem hastasının bulunduğunu kaydeden Kan, bu hastaların Sağlık Bakanlığının dağıttığı ücretsiz ilaçlarla tedavi edildiklerin

Kars’ta kaç verem hastası var?

Kars İl Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Kan, verem hastalığının nedenleri ve korunma yollarıyla ilgili açıklama yaptı. İl genelinde 15 verem hastasının bulunduğunu kaydeden Kan, bu hastaların Sağlık Bakanlığının dağıttığı ücretsiz ilaçlarla tedavi edildiklerini söyledi.

Kan; Veremin bulaşıcı bir hastalık olmakla birlikte günümüz tıp teknolojisinin ilerlemesi sayesinde mevcut hastalık kontrol altına alınmış ve gün geçtikçe de hem hasta sayısında azalma hem de hastalığa yakalanan kişilerin tedaviye verdikleri cevabın oldukça iyimser olduğunu söyledi.

Kars’ta Verem Savaş Dispanseri bulunduğunu da hatırlatan Kan, “Bu birim halk sağlığı bünyesinde hizmet vermekte olan bir birim olup bir ekibimiz, iki tane yardımcı sağlık personelimiz bir röntgen teknisyenimizle ve laboratuar teknisyenimizle birlikte görev almaktayız. İlaçlar ücretsiz dağıtıldığı için bu şekilde sağlık personeli gözetiminde kontrol altına almaktayız. Kars Merkez’de 5 tane verem hastamız vardır. Merkeze bağlı köylerde bir hasta, Arpaçay ilçemizde bir hasta, Kağızman ilçemizde 4 hasta, Akyaka’da bir hasta, Sarıkamış’ta 2 hastamız olmak üzere il genelinde 15 tane hastamız mevcuttur. Bu hastalarımız sağlık bakanlığının dağıttığı ücretsiz ilaçlarla tedavi edilmektedir. Tedavileri tamamen sağlık personelleri gözetiminde yapılmaktadır. Tedaviler belirli periyotlarla tedavi edilmektedir. Tedaviye dirençli olup olmayan hastalara devamlı gözetim altında tutuluyor. Bu periyotlarla birlikte hastaların balgamı kültürleri, Akciğer grafikleri aynı zamanda devlet hastanesinde ki göğüs hastalıkları uzmanıyla koordineli çalışarak bunların tedavileri bu şekilde sağlanmaktadır. Zaman zaman aksamalar olsa dahi genelde hastalar tarafından aksamalar oluyor. Çünkü yoğun bir ilaç tedavisine maruz kalıyorlar. İlaçların yan etkilerine bağlı bir takım bulantı, kusma gibi şikâyetler meydana gelmektedir. Bu şekilde hastalar ilaçlara bir dirençten ziyade kullanmamayı tercih ediyorlar. Bunlar tamamen sağlık personelleri gözetimindedir. 2,6 ve 9 ay gibi bir tedavi süreçleri vardır.” diye konuştu.

Kan daha sonra şunları söyledi:

“Tedavi sürecinde Akciğer grafiklerinde bir iyileşme tespit edilirse, Balgam kültür yaymasında mikrobik hastalıkların iyileşmesi söz konusu ise yavaş yavaş ilaç tedavisini azaltıyoruz. Dörtlü ilaç tedavisini bu sefer ikiye indiriyoruz. Sonra bire indiriliyor. Daha sonra hastalığın iyileşme belirtileri sağlandığı zaman da ilaç tedavisi kesiliyor. Daha çok toplu yaşanan yerlerde mevcut olan ve yayılma ihtimali yüksek olan bir hastalık olduğu için böyle durumlarla karşılaşıldığı zaman en yakın zamanda bir sağlık kuruluşuna başvursunlar. Tedavilerini aksatmadan devam ettirsinler. Verem eskiden bilindiği gibi öldürücü değildir. Son derece tedaviye güzel cevap veren bir hastalıktır. Şu anda şifayla mevcut bir sürü hastamız vardır. Ben bu vesileyle tüm hastalarımıza acil şifalar diliyorum.” Sümeyya Altıntaş / karsmanset.com

Önceki ve Sonraki Haberler