Kars’ta Kan Alma Birim Merkezi Faaliyete Başladı!

Kars’ta Kan Alma Birim Merkezi Faaliyete Başladı!

Kars’ta, halkın yoğun olduğu Atatürk Caddesi üzerinde Kan Alma Birim Merkezi kuruldu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Dr. Enis Güllüdağ, “Kars’ta Kan Merkezi olmadığını bildiğim için Erzurum Kan Merkezi ile irtibata geçtim. Onlarda doktor ihtiyacından dolayı Kars’ta Kan Merkezi açamadıklarını belirttiler. Bende dolayısıyla doktor olarak burada 1 Haziran itibarıyla göreve başladım ve dün de buranın açılışını yaptık. İki gün süresince sabah 10.00 ila 19.00 saatleri arası kan alımı gerçekleştirmekteyiz. Yarından itibaren ise Ramazanlık ayı olması nedeniyle iftar ve sahur saatleri arasında kan alımı gerçekleştireceğiz. Böylelikle kan alma çalışmamızı sürdürmüş olacağız. İftardan sonra saat 21.00’den gece saat 01.30’a kadar kan alma işlemini sürdürmeyi planlıyoruz.” dedi.

Bunun bir ihtiyaç olduğunu belirten Dr. Güllüdağ, “Kars için inşallah hayırlı olur. Burada aldığımız kanları depolama işlemini yapmıyoruz. Kanları alıp günlük soğutucularda bekletiyoruz. En son saatten sonra kapanış saatinde Erzurum Bölge Kan Merkezinden gelen araçlarla kanlar Erzurum’a götürüyorlar ve işlenmesi sağlanıyor. Kanların tetkikleri  sağlanıyor ve değerlendirmesi yapılıyor. Her gün hastanelerin ihtiyacına göre tekrar buraya dönüş yapılıyor. Aldığımız kanların şuanda burada depo olarak saklanması mümkün değil. Yani o şartlar sağlanmayacak ama kan bağış merkezine dönüşecek. Gelecek yıl Kızılay genel merkezi de uygun görür ise kan bağış merkezine dönüştükten sonra yine saklanma söz konusu değil ama sürekli bir devir dayım olacak.” diye konuştu.

Her gün Erzurum’dan kan getirilip hastanelerdeki kan birimlerine bırakıldığını da kaydeden Dr. Güllüdağ, “Bu sürekli böyle devam edecek ve böyle büyüyecek. Eğer seneye kabul görürse Erzurum Bölge Kan Merkezinde bir laboratuarımız var, bu laboratuarda çok titiz ve etkin çalışmalar yapılıyor. Birçok cinsel yolla bulaşılan hastalıklarla ilgili tetkikler yapılıyor. Ve hepatit değerlerine bakılıyor; hepatit taşıyıcılığı yönünden. Ardından şahsa geri dönüş yapılıyor. Sizin bu hastalığını var veya yok gibi bilgi veriliyor. Ama hasta olan bir şahıstan ise sizin rahatsızlığınız var bir daha kan alınması yasak deniliyor. En azından bu da ortaya çıkmış oluyor. Tabi bu bölgede bu çok yoğun değil yani bu tip hastalıklar bu yönden de kan veren vatandaşlara büyük faydası var.” şeklinde konuştu.

Kan veren vatandaşlarda, “Sürekli kan vermek için buraya gelmeye çalışıyoruz. Herkesin de gelmesini tavsiye ediyoruz. Kan vermek güzel bir şey. Kars’ta kan merkezinin açılmasına çok mutlu olduk. Kars’ta bu güne kadar kurulan kan bağışı çadır ve araçlarda kan vermeye geliyorduk. Ama şimdi böyle bir merkezin açılması çok daha güzel oldu. Artık sağlıklı bir merkezimiz var ve kan vermenin faydasını çok iyi bildiğimiz için bizim için faydalı olduğunu düşünüyoruz. Her seferinde de kan vermeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandılar.

kan-alma-birim-merkezi-kuruldu-(7).jpgkan-alma-birim-merkezi-kuruldu-(6).jpgkan-alma-birim-merkezi-kuruldu-(1).jpgkan-alma-birim-merkezi-kuruldu-(2).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler