Kars'ta Kazalar Değerlendirildi!

Kars'ta Kazalar Değerlendirildi!

Kars Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanı Azat Ceyhan, trafik kazalarının başlıca nedenlerini sıraladı ve bunların başını hız, dikkatsizlik, emniyet kemeri kullanma, kavşaklarda hız düşürmeme, alkollü araç kullanma gibi nedenlerin çektiğini söyledi

Kars'ta Kazalar Değerlendirildi!

Kars Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanı Azat Ceyhan, trafik kazalarının başlıca nedenlerini sıraladı ve bunların başını hız, dikkatsizlik, emniyet kemeri kullanma, kavşaklarda hız düşürmeme, alkollü araç kullanma gibi nedenlerin çektiğini söyledi.

Trafikte ve trafik kazalarında en önemli unsurun dikkatsizlik ve kurallara uymamak olduğunu belirten Ceyhan, “Sürücünün iki il arasında veya belli bazı semtler arasında yol yapısındaki değişikliği göz ardı etmemesi gerek. Bunun yanı sıra sürücünün, havanın sıcak olmasından dolayı camını açması, telefon kullanması ve özellikle bu mevsimde çocukların araba kullanmaya başlaması da büyük riskleri beraberinde getiriyor. O halde sürücülerin, özellikle şehir içinde hız limitlerini daha da düşürmeleri gerekmektedir. Çünkü her an yola çocuk çıkabilir. Bu mevsimde trafiğe çıkan araç sayısı da artmakta. Dalgınlık ve ya dikkatsizlikte bu mevsimde yine baş göstermektedir. Kazaların bir çok nedeni de zaten ya kurallara uymamaktır yada dikkatsiz, dalgın ve yorgun olmaktır.” diye konuştu.

ALKOLLÜ ARAÇ KULLANMAYIN

Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanı Azat Ceyhan, sürücüleri alkollü araç kullanmamaları konusunda uyardı.

 Ceyhan, “Yasalar alkollü araç kullanma olayını ikiye bölmüş. 1-Kamu hizmeti yapan sürücüler. 2-Özel sürücülük yapanlar. Tabi ki biz, araç başındayken hiç kimsenin alkol almasından yana değiliz. Bu toplumun ortak sorunudur. Kamu sürücüleri hiçbir şekilde alkol alamazlar. Kamu hizmeti sürücüleri dediğimiz sadece devlet sürücüleri değil, aynı zamanda buna bir taksici de dahildir, kamyoncusu da dahildir. Bunlarda kamu hizmetini yürütmektedir. Buna karşı özel sürücülük yapanlarda, Sağlık Bakanlığı’nın öngördüğü bir ölçü vardır o ölçüyü aşmayacak şekilde alkol alabilir. Gerek İçişleri Bakanının gerekse Sağlık Bakanının öngördüğü bir formül var o da şu ana kadar Psiko Teknik dediğimiz, yani sürücü belgesi alındığı zaman Psiko tekniğe gidip rapor almaları gerekir. Psiko Tekniğin olmadığı yerde de Sağlık Bakanın açmış olduğu bir kurs var, o kurstan alacakları sağlıklı bir rapor sonucu tekrar ehliyetlerini alabilirler. Alkollü araç kullanıp hem kendilerinin hem de başkalarını hayatlarını tehlikeye atmaktansa hem de ekmeklerinden olmaktansa araç başındayken alkol almaları en sağlıklı, en güvenli sürücülük olduğuna inanıyorum. Sürücüler kendilerinden çok kurallara inanırlarsa kendilerinden çok eğitime inanırlarsa saygı ve hoşgörüye inanırlarsa işlerinde başarılı olurlar. Çünkü trafik kurallarının A-B-C’si hoşgörü ve anlayıştır. İkincisi ise kurallara ve eğitime inanıp uygulamaktır. Bütün sürücülerimizin bunu başaracaklarına inanıyorum. Hiç de zor değil. İl trafik komisyonunun belirlediği koşullar çerçevesinde çalışmalar yapıldı. Hedef kitle olarak yeni nesil çocuklar kitle olarak seçildi. Ama asıl önemli olan ilköğretim yeni nesil çocuklarına bir şeyler verebilmek, mesaj vermek onları geleceğe hazırlamak. Bu anlamda il emniyet ve trafik komisyonluğunun yaptığı çalışmalar çerçevesinde geniş kapsamlı çalışmalar yapılacaktır. 2004 yılı trafik yılı ilan edilmiştir. Çünkü bu yıl trafik kazalarının en az olduğu ölümcül, yaralanma olaylarının en az olduğu bir yıldır. Trafik yılı boyunca gösterilen duyarlılık trafik kazalarının azaltılabileceği sonucunu gösterdi. Bu konuda sadece hastane, karayolları, polis yada yayalar sorumlu değil herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Kim sorun yaşıyorsa yaya ya da sürücü fark etmez bunlarda sorumludur. Halkın duyarlı olması gerektiğini düşünüyorum.”

BAYAN SÜRÜCÜ ADAYLARININ DİREKSİYON EĞİTİMİ

Kars Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanı Azat Ceyhan, sürücü kurslarında iki türlü eğitim verildiğini, bunlardan birini teorik dersler diğerinin de direksiyon eğitimi olduğunu belirtti. Bayan sürücü adaylarının sayısının son yıllarda artış gösterdiğini de vurgulayan Ceyhan, “Eskiden bayanların sürücülük yapamayacağı, bayanların trafikte sorun olacağı düşüncesi ve endişesi varken son yıllarda ise bu yavaş yavaş yıkıldığı gibi ayrıca bayanların trafiğe pozitif katkılarının olduğu gerçeği de ortaya çıktı. O saygı, paylaşımcı ve hoşgörülü davranışlarını başkaları tarafından da örnek alındığı düşüncesindeyim ve iddia ediyorum. Bayan sürücülerin sayısının artması aynı zamanda bayanların evdeki, işyerindeki ve toplumsal yaşamdaki görevinin de artmasıyla paralel oluşuyor. Bayanlar artık bir çok işte çalıştıkları için görevleri var ve işlerine zamanında yetişebilmeleri için sürücü ehliyetine ihtiyaçları oluyor. Ulaşım sorunu da gündeme geldiği için araba ihtiyacı oluyor ve böylelikle bayanlarda trafikte yer almak istiyorlar. Ulaşım sorunu ve sorumluluk arttıkça bayanlarında trafikte ve araç kullanmadaki sayısı artıyor. Bayanların erkeklere nazaran daha dikkatli oldukları konularla ilgili de bilgi veren Ceyhan, “Bayanların çok dikkatli olduğu birinci husus; Bayanlar bencil bir anlayışa sahip değiller. “Ben önce geçeyim” anlayışı değil, bayanlar “Sağlıklı geçeyim, güvenli geçeyim” düşüncesindeler. Maalesef hepsinde değil ama erkeklerin çoğunda ise “Ban daha iyi araba kullanırım. Ben daha önce geçeyim” düşüncesi ağır basıyor. Tabi ki önemli olan daha iyi araba kullanmayı bilmek değil, daha çok kurallara uymayı bilmek daha önemlidir. Kurallara da uyarken başkasını da anlayışla karşılamak, hoşgörülü ve sabırlı davranmak daha önemlidir. Bu erkeklerimizde biraz daha az.” şeklinde konuştu.

EMNİYET KEMERİ KONUSUNDA BAYANLAR DAHA HASSAS

Ceyhan, bayanların emniyet kemeri konusunda daha hassas olduklarını da vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Bayan bir araçta bulunduğunda emniyet kemeri takmayan olursa hemen uyarıyor. Bir bayan sürücü direksiyon başına geçer geçmez kısa mesafe bile olsa hemen emniyet kemerini takıyor. Ben şunu çok iddialı söylüyorum; bayanlar kurallar konusunda daha hassaslar. Emniyet kemeri konusunda aslında herkesin çok hassas olması gerek. Yakın mesafe olsun uzak mesafe olsun, şehir içi olsun şehir dışı olsun hiç önemi yok. Emniyet kemerinin mutlaka ve mutlaka takılması gerekiyor. Trafik kazalarında bence ölümcül kazaları önlemede en önemli şeylerden birisi emniyet kemeridir. Arabanızın ne olduğu değil, emniyet kemerini takıp takmadığınız her şeyden daha önemlidir.

KAVŞAKLARA YAKLAŞTIĞINIZDA AYAĞINIZI GAZDAN ÇEKİN

Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanı Azat Ceyhan, trafik kazalarının en büyük nedeninin sürücülerdeki bencillik olduğunu söyleyerek, kavşağa yaklaşan sürücünün ayağını gazdan çekmeyi öğrenmesi gerektiğini belirtti. Aksi halde kazaların önünün alınamayacağını savunan Ceyhan, “Kendimize olan güvenden, arabaya olan güvenden çok kurallara olan güvenimiz daha önemlidir. Eğer kurallara uyarsak sorunlar çözülür veya kazalar azalır:” dedi. Sürücülere, yolculara, yayalara ve herkese çok önemli görevler düştüğünün unutulmaması gerektiğini ifade eden Ceyhan, en önemli görevin ise sürücülere düştüğünü, sürücülerin öncelikli olarak trafik kurallarına uymaları konusunda uyarılmasının gerektiğini vurguladı. Bir an önce bir yere varmak anlamında acele etmemeleri, yasal hız limitlerini aşmamaları, yorgun ve uykusuz şekilde yola çıkmamalarının çok önemli olduğuna değinen Ceyhan, kapasitesinin üzerinde yolcu almamaları veya araçlarına fazla insan doldurmamalarının da unutulmamasını istedi.

ACI TABLOLARLA KARŞILAŞMAYALIM

Birçok kazanın oluş nedeni kadar kazadan sonraki tablonun da çok acı verici olduğunu sık sık herkesin duyduğunu ama buna rağmen her nedense kurallara uymayı akıl edemediğimizin altını çizen Ceyhan, “4 kişilik minibüse siz 25 kişi bindirdiğinizde bir kaza esnasında bunun sonucu çok daha acı olur, çok daha üzücü olur. Bu anlamda kapasitesinin üzerinde yolcu almamak, uykusuz ve yorgun yola çıkmamak, trafik kurallarına uymak, işaretlere uymak çok önemli. Günümüzde yollar duble yol dediğimiz veya, otoyol ve bölünmüş yol dediğimiz şekilde oldukça genişledi ama sürücülerin yine de belli bazı yerlerde çalışmaların olacağını göz önüne almaları gerekmekte. Yine yasal hızı aşmamaları uyarısında bulunalım. Sürücülerin yanında yolcu ve yayalara da önemli görevler düşmektedir. Yolcular, kurallara uymayan sürücüleri çok ciddi şekilde uyarmalıdırlar. Çünkü bu sürücüler uyarılmadığı takdirde daha büyük sıkıntıya da davetiye çıkarabiliyor. Sürücüleri uyaracaklar ki onlarda denetlendiklerinin farkına varsınlar.” dedi. 

YAYA VE YOLCU SORUMLULUKLARI DA UNUTULMAMALI

Ceyhan, “Yolcularında bir denetim ve sorumluluk görevi olduğunu belirtmek istiyorum. Yayaların da özellikle bu bayram süreçlerinde çok dikkatli olmaları gerek. Hele hele çocukların çok dikkat etmeleri gerekiyor. Tatil ve bayram nedeniyle çocuklar zamanlarının genellikle mahalle aralarında, evlerinin önlerinde ve sokaklarda oyun oynamakta, top oynamakta ve bisiklet sürmekteler. Onun için özellikle de mahalle aralarında sürücülerin her an bir çocuğun önlerine çıkabileceğini unutmamaları gerekiyor.” diye konuştu. 

YOLA ÇIKMADAN ARAÇ BAKIM VE KONTROLLERİNİ YAPIN VEYA YAPTIRIN

Ceyhan, uzun yola çıkacak olan sürücülerin araçlarının teknik bakımlarını mutlaka gözden geçirmelerini de hatırlatarak, “Yoksa bakıyorsunuz uzun yolda ya lastik patlıyor ya da başka sorunlar yaşanabiliyor. Yük taşıyan kamyon ve benzeri araç sürücülerinin kapasitesinin üzerinde yük yüklememeleri gibi yolu da en az şekilde işgal etmeler gerek. Yük yüklerken de belli mesafeyi geçmemeleri ve yolu işgal etmemeler gerekiyor. Çünkü bu da trafik akışını olumsuz etkilemektedir. Tabi ki herkesin trafik kurallarına uyması çok önemlidir. Kurban bayramının çok önemli bir özelliği de bir yeden bir yere yoğun sevkiyattır. Bazen hayvanların da başıboş bırakılması bir çok kazaya yol açmaktadır. Onun için bu bayramdaki sorumluluklar daha da artmaktadır. Onun için herkesin dikkatli olması gerekmekte.” şeklinde konuştu.

KAZALARIN BAŞLICA SEBEBİ BENCİLLİK

Ceyhan uzmanların tüm bu uyarılarına rağmen trafik kazaların hız kemesinin nedenlerini de şöyle sıraladı:

“Bunun nedeni de bencil anlayıştır. ‘Ben biliyorum, ben iyi şoförüm, iyi sürücüyüm’ anlayışı ağır basıyor. Yani bu daha çok acemilikten değil bence daha çok ‘biliyorum’ anlayışından ve bencillikten kaynaklandığı düşüncesindeyim. Bir kavşağa yaklaşıldığında halen sürücüler yavaşlamayı ve durmayı öğrenememişse bu saatten sonra da o insanların diğer kurallara da uyacağını ben pek beklemiyorum. Bir defa herkes belli bazı yerde ayağını gazdan çekmeyi öğrenecek. Bu temel bir kuraldır. İkincisi cep telefonuyla araç kullanımı. Bunun da bir çok kazaya davetiye çıkardığı acı bir gerçektir. Herkesin bilinen ama çor olmayan emniyet kemeri takılmasını bile ihmal ettiği de acı bir gerçektir. Herkes şunu iyi biliyor ki ‘alkollü olarak yola çıktığımızda kaza olabilir, kazaya davetiyedir.’. Hiç sürücü olmasanız bile bir yaya olarak da bir yolcu olarak da herkes bunun farkında. Bu toplumdaki bencil anlayıştan kaynaklanan bazı kötü alışkanlıkların terk edilmemesinden kaynaklanıyor. Kendimize olan güvenden, arabaya olan güvenden çok kurallara olan güvenimiz daha önemlidir. Eğer kurallara uyarsak sorunlar çözülür veya kazalar azalır. Kavşaklara yaklaşan her sürücü ayağını gazdan çekmeyi ve yavaşlamayı öğrenirse kavşaklarda hiç kaza olmaz. Bu uygulanmadığı sürüce, ‘bu yol benimdir’ anlayışı terk edilmediği sürece her zaman kavşaklarda kaza olacaktır. Işıkta koysanız, poliste dikseniz oraya o kaza yine olacaktır.”

TRAFİGE ÇIKMAK ZOR MU?

Sürücü adayları da, “Trafiğe çıkmak çok zor bir işmiş onu anladım. İnsan eleştirirken çok kolay da ehliyet alıp trafiğe çıkınca daha iyi anlıyor. Kurallara uyman gerektiğini çok iyi anlıyorsun. İnşallah sürücüler bu kurallara uyar da kazalar azalır. Sürücü olarak trafiğe çıktığım zaman emniyet kemerine dikkat ederim, çok hız yapmamaya dikkat ederim. Genelde bayanların hepsi kuralarla uyar. Çok hız yapmaktan biz bir bayan olarak çekiniyoruz. Trafikte ilk öncelikle hız yapılmamalı, hız sınırını aşmamaya daha duyarlı olmaya çalışırım. Ülkemizde hala trafik kazaları fazla olduğuna göre kurallara uyum tam anlamıyla gerçekleşmemiştir. Can çok önemli olduğu için hem yaya hem sürücü çok dikkatli olması gerekir. Kurallara uyulursa sorunlar ortadan kalkar.” şeklinde konuştular. kha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler