Kars'ta Kazalar Değerlendirildi!

Kars'ta Kazalar Değerlendirildi!

Kars Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanı Azat Ceyhan, 9 günlük bayram tatili öncesi, süresi ve sonrasında meydana gelen kazaları değerlendirdi.

Kars'ta Kazalar Değerlendirildi!

Kars Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanı Azat Ceyhan, 9 günlük bayram tatili öncesi, süresi ve sonrasında meydana gelen kazaları değerlendirdi.

Ceyhan, ““Kurban bayramı öncesi yaptığımız açıklamada bayramın uzun sürmesinin Türkiye’de kutlanacak kurban bayramı için her zaman için bir risk oluşturduğunu söyledik. Hele 9 güne çıkması gerçekten de kaza sayısının da artacağının bir işaretiydi. Özellikle bayramın 2. gününde Türkiye genelinde büyük kazalar meydana geldi. Gerçekten önlenebilir olamayacak kazalardı bunlar.” dedi.

Ceyhan ayrıca, “Ama buna rağmen kazalar oldu. Bunun nedenlerine baktığımızda geçmişte hatalı sollamalar derken, yol derken, şerit ihlali derken günümüzde bir başak faktör daha ön plana çıktı. Özellikle teknolojinin gelişmesi ile beraber araçlarında hız limitlerinin çok yükselmesi ve yollarında yapılması, yeni yollar üretilmesi daha doğrusu, bunlarında hız yapmaya elverişli oluşu maalesef aşırı hızdan dolayı birçok kaza meydana geldi. Yani kazalara baktığımızda genelde aşırı hız neden oluyor. Aşırı hız derken şüphesiz sürücülerin daha çok kendilerine ve araca güvenmesiyle nitelendirilir bu. Ancak Türkiye şartlarında aşırı hızın halende geçerli olmadığını bize gösteriyor. Nedir bu? Bilanço ortada. 114’de yakın insan yaşamını yitirdi. Bunu Türkiye geneli açısından söylüyorum. Birde 700’e yakın yaralı ve maddi hasarlı kazaların olduğunu vurgulamalıyız. Bu Türkiye için büyük bir kayıptır. Geri kalmış Hindistan, Pakistan gibi geri kalmış ülkeler hariç hiçbir ülkede bu bilançoyla karşılaşmazsınız. Avrupa ülkelerinde artık sıfır ölümlü kazar gündemdeyken bir yıl boyunca maalesef ilimizde, Türkiye’de bu sayının arttığını görmekteyiz. Bu da tabi sürücülerin çok sabırsız oluşları, çok sabırsız ve saygısız oluşları ve ısrarla aşırı hızdan kaçınmayışları, hızla araç sürmeleri büyük kaza faktörümüzdür.” diye konuştu.

Ceyhan şöyle konuştu:

“İlimiz açısından sevindirici bir netice diyebiliriz. Hemen hemen Türkiye ortalamasında baktığımızda ilimizde kaza oranının çok düşük olduğu, son birkaç günde 6-7 yaralamalı kaza ve ya maddi hasarlı kaza, bir de tabiî ki üzücü olan cumartesi günkü ölümlü kaza. Ama Türkiye ortalamasına baktığımızda ilimizde ki trafik kazası istatistiklerinin Türkiye ortalamasının çok altında olduğunu görüyoruz. Buda ilimiz adına sevindirici. Ancak buna rağmen bir konuya dikkat çekmek gerekiyor. Bu konuda da duyarlı olmak lazım. Paşaçayır yolunda ki kazaların sürekli belli bazı merkezlerde oluştuğu, karayollarının ve ya çevre yolunun, Anı Harabeleri, Subatan yolu veya o bölgedeki kazalarda yine dikkat çekiyor. Burada ki sürücülerinde dikkat etmesi gerekirken sanki orada bir mühendislik yapının bir daha gözden geçirilmesi gerekiyor gibi bir izlenim doğdu. Çünkü sürekli aynı yerde kazalar oluyorsa o tür yerlere biz kara noktalar diyoruz. Tehlikeli bölgeler diyoruz. Orada şüphesiz sürücü hatası söz konusudur. Ama aynı yerde sürücü hatası deyip işin kolayına kaçmamak lazım. O yolları bir daha gözden geçirmek gerekiyor.”

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler