Kars’ta Kerbela matemi

Kars’ta Kerbela matemi

Hz. Muhammed'in (SAV) torunu Hz. Hz. Hüseyin'in 72 arkadaşıyla birlikte Kerbela'da şehit edilişinin yıl dönümü kapsamında Kars'ta Işıklı Camii'nde toplanan grup, sine vurarak, Mersiye'de gözyaşı döktü.

Kars’ta Kerbela matemi

-HZ. HÜSEYİN’İN KERBELA’DA ŞEHİT EDİLİŞİNİN YIL DÖNÜMÜ

Hz. Muhammed’in (SAV) torunu Hz. Hz. Hüseyin’in 72 arkadaşıyla birlikte Kerbela’da şehit edilişinin yıl dönümü kapsamında Kars’ta Işıklı Camii’nde toplanan grup, sine vurarak, Mersiye’de gözyaşı döktü.

Kars Caferilerinin dini lideri, Merkez Ehlibeyt Işıklı Camii Alimi Seyyid Ahmet Erdem, hep birlikte Kerbela mateminin dile getirildiğini söyleyerek, bu dönemde kentte eğlence anlamında hiçbir etkinliğin yapılmadığını ve tamamen yas havasına bürünüldüğünü belirtti.

Kerbala’nın, “zulme direniş, ağlamak, hüzün” demek olduğunu ifade eden Erdem, “İslam aleminin gönlünü, kalbini, ruhunu derinden üzen bu hadise aşura günü meydana gelmiştir. Hz. Hüseyin hakkı tecelli etmek için Kerbela’ya geldiğini söylemiş. Kerbela’ya gelinceye kadar Medine’den Kerbela’ya varış süresi 6 aydır” dedi.

Hz. Hüseyin’in mesajlarını ilete ilete Kerbela’ya geldiğini dile getiren Erdem, Hz. Hüseyin’in, “Ben ceddimin ümmetini reforme etmek için Kerbela’ya geldim” sözünü hatırlatarak, “Allah şehitlerin ve kanlarının sahibidir. Onların kanı sürekli coşar. Kerbela’nın üzerinden uzun bir zaman geçmesine rağmen, dünyanın her tarafından Müslümanlar Kerbala’ya sahip çıkıyor. Kerbela’da şehit olanların isimlerini çocuklarına veriyor” diye konuştu.

Dünyada İslam nüfusunun dörtte birinin adının Hüseyin, Hasan, Fatma, Ali ve Zeynep olduğuna dikkati çeken Erdem, “Hiçbir Müslüman’ın çocuğunun ismi ‘Yezid’ değildir. Müslümanlar Hz. Hüseyin’i sahiplenmiştir. Gerekçesi de Allah’ın şehit kanına sahip çıkmasıdır. Müslüman’ın ortak değeri peygamber, onun ehlibeyti ve Kur’andır. Müslüman’ın bu ortamda en iyi yolu, Kerbela’ları tanımaları, Kerbela’nın mesajlarını anlamalarıdır.” şeklinde konuştu.

“SİNE’DE HZ. HÜSEYİN’İN YASI DİLE GETİRİLİYOR”

Sine okuyan ve vuran kişilerin Hz. Hüseyin’in yasını dile getirdiğini ifade eden Erdem, destelerin sol göğüslerine vurduğunu belirtti. Sine vurarak, “Ey Kerbela, senin acılarını kalbimizde yaşattık, yaşatacağız” dediklerini hatırlatan Erdem, “Muhtevası çok geniş konuşmalar yapılır. Senelerden beri bu şekilde devam eder. Etkinliklerin tek amacı var Kerbela’ların mazlumiyetini dile getirmek. Mersiye’lerde de aynı. Mersiye’de Kerbela’da karşılaşılan dram ve acılar dile getiriliyor. İnsanlar ağlıyor, Mersiye’nin de amacı bu.” diye konuştu.

Erdem daha sonra Işıklı Camii’ne geçerek burada toplanan kalabalığa Kerbela’da yaşananlar, Muharrem’in önemi, aşura, mersiye ve sine vurma hakkında bilgi verdi. Konuşmasının ardından mersiyeye geçildi. Burada da Erdem, Hz. Hüseyin’in başına geçenleri anlatırken cemaat ise gözyaşlarına boğuldu. 7’den 70’e büyük bir katılımın sağlandığı Işık Camii’nde daha sonra sineler dövüldü. Gençlerin sine dövmesi hüzün ve gözyaşları arasında izlendi. kha

Önceki ve Sonraki Haberler