Kars'ta Kurban Hizmetlerinin Uygulanması!

Kars'ta Kurban Hizmetlerinin Uygulanması!

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, 124 Eylül 2015 tarihinde idrak edilecek Kurban Bayramı münasebetiyle bütün komisyon üyeleri yükümlülüklerini yerine getirme noktasında gerekli tedbirleri alınacaktır." dedi.

2015 yılı kurban hizmetlerinin uygulanmasına dair Tebliğ Bakanlar Kurulunun 24/10/2001 tarihli ve 2001/3214 sayılı Kurban Hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Kararı ve 18/8/2002 tarihli ve 24850 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kurban Hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Yönetmeliğe dayanılarak çıkarıldı.

Tebliğin amacı, 2015 Yılı Kurban Bayramı’nda ibadet maksadı ile kurban kesmek isteyenlerin kurbanlarını dinî hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak hayvana en az acı verecek şekilde kesmelerine veya vekâlet yoluyla kestirmelerine yardımcı olunması, kurban satış ve kesim yerlerinin belirlenmesi, kesim yapacak kişilerin eğitilmesi ve bu konulara ilişkin diğer hususlarla ilgili tedbirlerin alınmasıdır.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “2015 yılı kurban hizmetlerinin uygulanmasına dair Karar, Yönetmelik ve bu Tebliğ hükümleri çerçevesinde 24 Eylül 2015 tarihinde idrak edilecek Kurban Bayramı münasebetiyle bütün komisyon üyeleri yükümlülüklerini yerine getirme noktasında gerekli tedbirleri alınacaktır. Kurban Bayramında kısa bir süre içerisinde çok fazla miktarda hayvanın kesilmesi nedeniyle kurban bayramının sağlık yönü, daha da önem kazanmaktadır. Kurban Bayramı’nda kurbanlık hayvanın uygun kesim yerlerinde kesilmesi zorunludur. Aksi halde hayvan hastalıklarının yayılması, hayvanlardan insanlara zoonozların bulaşması, çevrenin kirletilmesi ve çevre sağlığının bozulmasına neden olabilir. Hayvan pazarına hayvanlar, yetiştiriciler tarafından Sağlık Raporuyla birlikte getirilecek olup, alıcılar da alacakları büyükbaş hayvanların kulak numaralı ve pasaportlu olmasına dikkat etmelidirler.” dedi.

Düzgün ayrıca, “Ayrıca  kurban olarak satın alınacak hayvanların sağlıklı, besili, veteriner sağlık raporu/hayvan pasaportu/nakil belgesi olan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenen koruyucu aşıları yapılmış ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı olanlardan seçilmesi, gebe ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanların kurbanlık olarak kesilmesinin önlenmesi, kurban edilmesi uygun olan hayvanlardan öncelikle erkek ve yaşını doldurmuş olanların tercih edilmesi önemlidir. İl Müdürlüğü olarak insan sağlığını ve tüketici menfaatlerini korumaya yönelik çalışmalarımız aynı kararlılık ve hassasiyetle devam edecektir.” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler