Kars'ta Kurt Sürüsü 100 Koyunu Telef Etti

Kars'ta Kurt Sürüsü 100 Koyunu Telef Etti

Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Carcı Köyü’nde gece ağıla giren kurt sürüsü 100 koyunu telef etti.

Koyunları 8 kilometre mesafedeki Çıldır Gölü’ne kadar kovalayıp boğarak telef eden kurtlar kayıplara karıştı. Köylüler, telef olan koyunları araziden topladı.

TAŞTEN İNCE’NİN EVİNİN ÖNÜNDE BULUNAN HAYVAN BARINAĞINA GİREN KURT SÜRÜSÜ 100 ADET KOYUNU TELEF ETTİ

Edinilen bilgilere göre olay önceki gece saat: 00.30 civarında meydana geldi.

Köyde bulunan sokak lambalarının devre dışı olmasından dolayı rahatlıkla ilerleyen kurt sürüsü kimseler fark etmeden gecenin karanlığından da yararlanarak ahıra girip koyunları telef etti. Taşten İnce (56), adlı vatandaşın hayvan barınağındaki koyunları telef eden kurtlar, yine gecenin karanlığından yararlanarak geldikleri gibi geri gittiler. Kurtların geride bıraktığı yıkım ise gün aydınlanınca ortaya çıktı. Ahıra giren Taşten İnce, koyunlarının telef olduğunu görünce şaşırıp kaldı. Ailenin tüm fertleri bütün geçim kaynaklarının yok olmasının şaşkınlığını uzun süre üzerlerinden atamadı. Aile fertlerini köylü komşuları güçlükle teselli edebildi.

“SOKAK LAMBALARI NEDEN YANMIYOR?”

Taşten İnce’nin oğlu Taner İnce, sokak aydınlatmalarının devre dışı olmasından kaynaklandığına inandıklarını söyleyerek elektrik şirketine defalarca müracaatta bulunmalarına rağmen herhangi bir sonuç alınamadıklarından yakındı. Köy içi ve ara sokakların karanlık olduğunu ve akşam saatlerinden itibaren dışarıya çıkamadıklarını ifade eden İnce, köylerine defalarca kurt sürülerinin geldiğini belirtti. Bundan önce de kurtların köyde köpek boğduklarını da hazırlatan İnce, kurt korkusuyla yaşamak istemediklerini ifade ederek, “Köyümüzün bir an önce sokak aydınlatmalarının devreye sokulmasını istiyoruz. Tüm geçim kaynağımız, çocuklarımızın rızkı koyunlarımız telef oldu. Bizim zararlarımızı kim karşılayacak.” diye dert yandı.

YIKIM AĞIR UYKUDA YAKALADI

İnce, babası, annesi ve kız kardeşiyle birlikte yaşadıklarını, koyunları gece saatlerinde genellikle kontrol ettiklerini söyleyerek, “O gece koyunlarımız ve kuzularımızla çok ilgilendik. Ahırda akımlarını yaptık. Çok yorgunduk ağılın yanındaki evimizde uyuduk. Evin odası ağıla ters tarafta olduğu için her hangi bir ses de duyamadık. Sabah olup biteni görünce şaşırıp kaldık.” dedi.

KUZULAR ÖKSÜZ KALDI

100 adet koyunun tamamının telef olduğunu, geride kalan 105 kuzunun da öksüz kaldığını anlatan İnce, “Kuzularımız ortada kaldı. Olayın ardından dördü de sütsüzlükten öldüler. Geride kalanların da bu şekilde ölmelerinden endişe duyuyoruz. Şimdi bunlara gözümüz gibi bakıyoruz ama sütsüzlüklerini nasıl gidereceğiz bilemiyoruz.” diye konuştu.

8 KİLOMETRE KOVALAYIP BOGARAK TELEF ETTİLER

İnce ayrıca, kurtların, koyunlarını ağıldan çıkardıktan sonra önlerine katıp köye 8 kilometremesafedeki Çıldır Gölü’ne kadar kovaladıklarını aktararak, “Sabah ağıla girdiğimizde koyunların hiç biri yoktu. Köyün içinden başlayıp 8 kilometre mesafedeki Çıldır Gölü’ne kadar kovalayıp boğarak telef ettiklerini tespit ettik. Telef olan koyunları arazide bir bir topladık. Geride tek bir koyunumuz bile kalmadı.” şeklinde konuştu.

ZARAR 70 BİN TL

İlçeye 4 kilometre mesafedeki 30 haneli köyde her ailenin koyun beslediğini kaydeden İnce, köyde yaklaşık 3 bin adet koyun bulunduğunu de belirterek, “Köyümüz geçimini ağırlıklı koyunculukla sağlamakta. Bizler bu koyunları da İlçe Tarım Müdürlüğü’nden destek olarak almıştık. Daha borçlarını bile ödeyemedik. Koyunlarımızın tamamının kulak küpeleri de var. Bunları satıp yıl içinde kar edecektik. Ama ne yazık ki hepsi elden gitti, piyasaya 70 bin TL borcumuz var ve bu borcu nasıl ödeyeceğiz onu da bilmiyoruz.”

kha

Önceki ve Sonraki Haberler