KARS'TA KURTULUŞ COŞKUSU

KARS'TA KURTULUŞ COŞKUSU

KARS'IN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN 89. YILDÖNÜMÜ TÖRENLERLE KUTLANDI

KARS'TA KURTULUŞ COŞKUSU

-KARS'IN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN 89. YILDÖNÜMÜ TÖRENLERLE KUTLANDI

-14. MEKANİZE PİYADE TUGAY KOMUTANLIĞI'NDA GÖREVLİ TEĞMEN SERKAN SOYSAL İLE KIZ MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİSİ GÖZDE AĞKOÇ'UN SAHNELEDİĞİ TEMSİL BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI

-RESMİ GEÇİT TÖRENİNDE ARKADAŞLARININ MONT VE KABANLARINI KUCAĞINDA TUTAN BİR ÖĞRENCİ İLGİNÇ GÖRÜNTÜ OLUŞTURDU

-ASKERİ BİRLİK POLİS MERKEZİ VE KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ ÖNÜNDEKİ CADDEDE, “HER TÜRK ASKER DOĞAR” VE “ŞEHİTLER ÖLMEZ VATAN BÖLÜNMEZ” SLOGANLARIYLA YÜRÜYÜŞ YAPTILAR

 

  KARS - Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 89. yıldönümü törenlerle kutlandı. Kutlamalar sırasında 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda görevli Teğmen Serkan Soysal ile Kız Meslek Lisesi öğrencisi Gözde Ağkoç'un sahnelediği temsil büyük beğeni topladı.

  Hükümet Konağı önündeki törenlere Vali Ahmet Kara, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mete Salt, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, AK Parti Milletvekili Mahmut Esat Güven, Cumhuriyet Başsavcısı Adem Yazar, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, daire amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

  Atatürk anıtına çelenklerin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kars'ın kurtuluşu temsili olarak canlandırıldı. Siyah paravanların açılmasıyla birlikte 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda görevli Teğmen Serkan Soysal, beyaz gelinlikli hürriyeti temsil eden Kız Meslek Lisesi 12.sınıf öğrencisi Gözde Ağkoç'un başındaki siyah örtüyü açtı. Gözde Ağkoç da gelinliğin arasından çıkardığı Türk bayrağını alkışlar arasında öptü. Daha sonra Gözde Ağkoç ve Teğmen Serkan Soysal, il yöneticilerinin bulunduğu platforma geçti. Burada Teğmen Serkan Soysal, Vali Ahmet Kara’ya tekmil vererek, “Kars kurtulmuştur sayın Valim” dedi.

  Vali Kara da bayrağı öperek teslim aldı. Vali, Garnizon Komutanı ve Belediye Başkanı Kars'ın kurtuluşunu temsili olarak canlandıran Gözde Ağkoç ve Teğmen Serkan Soysal'a teşekkür ettiler.

  14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda görevli Üsteğmen Ahmet Özkılıç, günün anlam önemini içeren bir konuşma yaptı. Özkılıç, ‘Türk insanı, vatanı için, bayrağı için canını hiç çekinmeden vermeye hazır olduğunu, bütün dünyaya Kars’ın kurtuluşu ile bir kez daha ispatlamıştır’ dedi.

  Tarihin her döneminde şanlı mücadeleler veren ve Gazi unvanı alan Karslılar’ın, 1918 Mondoros mütarekesinden sonra ordu desteğinden mahrum ve kendi kaderleriyle baş başa kalınca da yılmadığını belirten Üsteğmen Özkılıç, şunları söyledi:

  “Genç, yaşlı, kadın, çocuk bütün Karslılar damarlarında ki asil Türk kanı ve yüreklerinde ki engin vatan sevgisi nedeniyle esareti kabul etmemiştir. 30 Ekim 1920’de Kazım Karabekir Paşa komutasında ki Türk ordusuyla bütünleşip Kars’ı yeniden Türk topraklarına katmıştır. Yüce Türk milleti ve onun bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri, Ulu Önder Atatürk’ün gösterdiği yolda, onun ilke ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak, laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetini yaşatmak azim ve kararlılığındadır. Serhat şehrimiz Kars Türkiye Cumhuriyetinin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünün, milli birlik ve bütünlüğümüzün simgesidir. Çünkü bu topraklar tarihte Türk’tü, bugünde Türk’tür. Yarın ve daima Türk kalacaktır. Milletimizle bütünleşen Türk Silahlı Kuvvetleri bu uğurda her türlü fedakarlığı yapıp hayatını seve seve feda etmeye and içmiştir”

  Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş’ta, konuşmasında, varlığımızın, birlikteliğimizin simgesi olan ay-yıldızlı bayrağının Kars Kalesi’nde 89 yıldır dalgalandığını söyledi.

  Yüzyıllarca dünyaya hükmetmiş devleti aliyenin son bir kez daha savaşa girdiğini ve kaybettiğini de ifade eden Bozkuş, “Bu büyük devletin elde kalan yegane varlığı Anadolu topraklarıydı. O varlık ki aynı zamanda en kıymetli hazineydi. Anadolu sathında, bu hazineyi her ne pahasına olursa olsun korumaya yeminle yüz binlerce fedai şehit olmayı bekliyordu. Bu direniş ateşi gün gelecek Gazi Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’da yaktığı meşaleyi de alevlendirecekti. Bu günümüzü dahi aydınlatan o meşalenin ışığı tarihin kavşak noktasında yer alan kentimize de ulaşmıştı. 40 yıldan fazla bir süre işgal altında inim inim inleyen Kars ahalisi, ruhlarına hitap eden bu ışığa kayıtsız kalamazdı. Tüm Anadolu tek vücut olup ayaklanmışken, Anadolu’nun giriş kapısı Kars yerinde duramazdı. Gün direniş günüydü. Gün esaret zincirlerini kırma günüydü. Takvimler 30 Ekim 1920’yi gösterdiğinde, Kars ahalisi 70 yıl boyunca çarpıştığı Ruslardan şehrini geri almasını bilmişti. Varlığımızın, birlikteliğimizin simgesi olan ay-yıldızlı bayrağımız Kars Kalesinde 89 yıldır dalgalanıyor. Bizlere bu mutluluğu, bu onuru yaşatan kahramanlar kahramanına Kars halkına bu anlamlı günün vesilesiyle tekrar teşekkür ediyorum” diye konuştu.

  Öğrencilerin şiir okumasının ardından hava muhalefetiyle kısa tutulan tören resmi geçit törenine geçildi. Resmi geçit töreninde soğuk hava nedeniyle arkadaşlarının mont ve kabanlarını kucağında tutan bir öğrenci dikkatleri üzerine çekti. Öğrenci resmi geçit boyunca onlarca arkadaşının elbisesini tutarken bir hayli yoruldu. Öğrencinin yardımına bir polis memuru yetişti. Polis memuru öğrencideki elbiseleri aldıktan sonra öğretmenlerine teslim etti. 

  Resmi geçit törenini tamamlayan askeri birlik Polis merkezi ve Kültür Müdürlüğü önündeki caddede, “Her Türk Asker Doğar” ve “Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez” sloganlarıyla yürüyüş yaptılar.

  Törenler; Garnizon Komutanlığı Bando Takımının konseriyle sona erdi.

krs_kurtulus8.20091030214944..jpg

krs_kurtulus2.20091030215009..jpg

krs_kurtulus4.20091030215030..jpg

Önceki ve Sonraki Haberler