Kars'ta Lojistik Üssün İlk Projesini SERKA Hazırladı

Kars'ta Lojistik Üssün İlk Projesini SERKA Hazırladı

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Tutar, Bakü- Tiflis- Kars (BTK) Demiryolu Projesi'nin sadece bölgemize değil, tüm dünyaya olumlu etkileri olacağını belirtti.

 

SERKA Genel Sekreteri DR. Hüseyin Tutar, BTK Demiryolu hattına parelel olarak kurulacak Lojistik Merkezin Kars’ta kurulabileceğine ilişkin ilk raporun SERKA tarafından hazırlandığına dikkat çekti.

SERKA Genel Sekreteri Dr. Tutar, makamında İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 2023 yılında hdeflediği ticaret hacminin 1 trilyon 150 milyar dolar olduğunu söyledi.

Dr. Tutar; “Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu ve benzer projeler için aslında bölgesel düzeyde ve yerel düzeyde çok sık bir şekilde toplantılar yapmamız gerekiyor. Bu konular bölgemizin ve kamuoyunun gündemine tam olarak oturmuş değildir. Bölgesel olmasına rağmen ve çok önemli projeler olmasına rağmen bizim buna yönelik olarak yapılmış bilgi altyapısı noktasında çok ciddi eksikliklerimiz mevcuttur. Zaman zaman toplantılar yapılarak bu eksikliklerin bir nebze olsun giderileceğine inanıyoruz ve bunların dozajının da gittikçe artan bir oranda yapılacağına inanıyorum” dedi.

LOJİSTİK MERKEZ PROJESİ KARS’I İKİ KAT BÜYÜTECEK

Kars’ın kurulacak Lojistik Merkez ile iki kat büyüyeceğini ve ekonomik anlamda gelişeceğini ifade eden SERKA Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Tutar; “Bizim en çok ihtiyaç hissettiğimiz şey bu projenin bölgemize olan yansımasıdır. Ülkelerimiz arasındaki ilişkiler açısından yaratacağı ekonomik etki ve değerdir. Çünkü Türkiye’de çok ciddi bir işsizlik mevcuttur, bölgemizde ciddi yatırım boşlukları mevcuttur. Bu tip projelerle ikinci sektörlerin geliştirilmesi suretiyle gençlerimizin ciddi iş alanlarına kavuşacağına inanıyoruz. Dolayısıyla da bu projeleri çok önemsiyoruz. Zira ülkemizin 2023 yılında hedeflediği ticaret hacmi 1 trilyon 150 milyar dolar gibi bir rakamla telaffuz edilmektedir. Bu çok ciddi bir rakamdır. 2023 hedefine bu rakamı koymuşsak, madem ki, bizim bölgemiz Kafkaslara ve ön Asya’ya açılacak olan bir kapı ve hatta bu projeyle Çin bile ilgilendiğine göre o halde biz bu makro ölçekteki projelerden nasıl istifade edeceğiz, artık bunları konuşmanın zamanı geldi” diye konuştu.

LOJİSTİK ÜSSÜN KARS’A KURULACAĞINA İLİŞKİN İLK RAPORU SERKA HAZIRLADI

SERKA Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Tutar, yapımı devam eden BTK Demiryolu hattına paralel olarak hükümetin yatırım programına aldığı Lojistik Merkez’in il raporunu kendilerinin hazırladığını vurguladı.

Geçen yıldan itibaren bir lojistik üssünden bahsettiklerini, Lojistik merkezinin Kars’ta kurulabileceğine ilişkin ilk raporu da Serhat Kalkınma Ajansı hazırladığını ifade eden Tutar; “Lojistik Merkez bizim gündemimizde değil, biz onu geride bıraktık. Çünkü Lojistik Merkez 2011 yılı yatırım programına alınmış bulunmaktadır. Dolayısıyla bu tartışma bizim açımızdan geride kaldı. Biz şimdi nasıl bir üs kuracağız, ona bakıyoruz. Bu üs, yollar, bu trendler yahut da bu eğilimler bizim bölgemizde hangi sektörleri tetikleyecek, hangi iş kollarına fırsat verecek, insanımızın hayatında ne gibi bir katma değer yaratacak, biraz da onlara bakmak gerekiyor. Tren hattı gelecek ve biz de gelip giden trenlere bakacaksak o zaman bunun yine bölgemize bir faydası olmayacaktır. Onun için biz SERKA olarak bundan sonra neler yapabiliriz. Nasıl projeler hazırlayabiliriz. Bölgemize neler yapabiliriz. Biz bunlarım tartışıyoruz. Bunların hesabını yapıyoruz” şeklinde konuştu.

DR. Hüseyin Tutar, SERKA’nın Bölgenin kalkınması ve gelişmesi için projeler ürettiği ve çalışmalarının aralıksız devam ettiğini sözlerine ekledi.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler