Kars’ta MERS virüsü paniği!

Kars’ta MERS virüsü paniği!

Kars Devlet Hastanesi, bir hastada MERS Virüsü şüphesi görülmesi üzerine hasta giriş ve çıkışına kapatılarak dezenfekte edildi. Hasta, yakınıyla birlikte Erzurum'a gönderilirken, benzer şüpheyle 2 hastanın da Üniversite hastanesinde tedavi altına alındığı

Kars’ta MERS virüsü paniği!

Kars Devlet Hastanesi, bir hastada MERS Virüsü şüphesi görülmesi üzerine hasta giriş ve çıkışına kapatılarak dezenfekte edildi. Hasta, yakınıyla birlikte Erzurum’a gönderilirken, benzer şüpheyle 2 hastanın da Üniversite hastanesinde tedavi altına alındığı öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre; Arpaçay ilçesine bağlı Doğru yol köyünden, böbrek yetmezliği rahatsızlığı ile Kars Devlet Hastanesine getirilen 72 yaşındaki hastaya yapılan klinik inceleme neticesinde MERS virüsü şüphesi konuldu.

Bu şüphe üzerine alarma geçirilen hastanede İzale odasına alınan hastaya yapılan rutin kontrol sonrasında, klinik inceleme neticesinde MERS virüsü ihtimali olduğu şüphesine varıldı. Doktorlar, 72 yaşındaki E. A., Erzurum’a sevk edilene kadar, hastanenin acil servisini hasta kabulüne kapatıldı. Başka hasta kabul etmeyen hastane acil servisi civarında bulunanlar ise alandan uzaklaştırıldılar. Gelen hastalar Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesine yönlendirilirken, emniyette adli raporlar için ekiplerini Araştırma hastanesine yönlendirdi.

Temizlik görevlilerinden doktorlara varana kadar bütün hastane personeli virüsten etkilenmemek için steril maske takarak hastanın sevkinden sonra yapılan dezenfekte çalışmaları tamamlanana kadar maskelerini çıkartmadılar. Virüsün yayılmasını engellemek için mümkün bütün tedbirlerin alındığı hastane acil servisinin tamamı virüsün yayılmaması için dezenfekte edildi. Saatler süren çalışmalarda duvarlar yıkandı, yerler temizlendi, oturaklar, yataklar dışarı alındı. Virüs temizliğinden emin olunana kadar hastane ve içindekiler karantinaya alınırken, kapı ve pencerelerde açılarak acilin havalanması sağlandı.

Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını cevaplayan Sağlık İl Müdürü Ümit Düğer, “Saat 16.00 civarlarına 70 yaş üstü bir erkek hastamız, yüksek ateş, öksürük ve kırıklık şikayeti sebebiyle hastanemize geldi. Hastamızın yapılan muayenesi sırasında kendisinin Hac’dan gelmesinin öğrenilmesi üzerine bizlerde doğrudan MRS vakları nedeniyle hastanemizin acil servisinde Bakanlığımız tarafından da biz bildirilen gerekli prosedürü başlattık. Çünkü Hac farizasını yerine getirenler içinde ülke genelinde bu hassasiyet yürütülüyor. Hastamızın hastanemizin acil servise gelemsiyle birlikte hizmetimizi durdurduk. Direkt olarak karantina uygulamasına geçtik. Hastamızı da çok acil olarak yakını ile birlikte referans hastanemiz olan Erzurum Araştırma ve Uygulama Hastanesine sevk ettik. Bu vakalarda kesin sonuç için laboratuar tetkiklerinin ardından sonuç alınabiliyor. Her türlü olasılık üzerine tedbirlerimizi alarak acil servimizi dezenfekte ettik ve şuan saat 22.00 itibariyle dezenfekte işlemlerimi bitirerek hasta kabulüne başladık.” dedi.

Düğer ayrıca, “Kliniği tam olarak uymasa da Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanemizde de iki şüpheli hastamız var. Her ihtimale karşı onlarda izole bir ortamda kontrol altında tutuluyor.  Kars’ta MRS şüphesini değerlendirecek laboratuarımız yok. Ancak daha nitelikli araştırma ve uygulama hastanelerinde bu imkanlar var. Bizlerde burada kliniğe uygum olarak durumu değerlendirdik. Hastamızın Haçtan dönüş öyküsü ile örtüştüğü için bu şekilde değerlendirdik.” diye konuştu.

Hastane acil servisindeki dezenfekte çalışmaları sürüyor. Çalışmaların ardından gerekli kontroller yapılacak ve ardından da hasta kabulüne başlanacak.

Bu arada benzer iki vakanın da Üniversite hastanesinde olduğu ve virüsün olup olmadığının araştırıldığı öğrenildi.

MERS VİRÜSÜ HAKKINDA

Özellikle Ortadoğu’da görülen Mers Virüsü, hac dan yeni gelmiş bir kişinin, böbrek rahatsızlığı nedeniyle getirildiği Kars devlet hastanesinde, klinik incelemeler neticesinde bu virüsü taşıdığından şüphe edilmesi, tedirginliğe neden oldu. Peki Mers Virüsü nedir ve bu virüsten korunmanın yolları nelerdir?

MERS VİRÜSÜ NEDİR?

Yoğun endişeye yol açan corona virüs enfeksiyonu MERS : Middle East Respiratory Syndrome (Orta Doğu Solunum Sendromu). Hastalığa yol açan virüs MERS -CoV’dır. Bu virüs 2012 yılında Suudi arabistan’da tespit edilmiştir.

Bu virüsle enfekte olan insanların çoğunda ağır AKUT solunum sistemi rahatsızlıkları gelişmiştir. Ateş, öksürük ve nefes darlığı gözlemlenmiştir. Bu virüsün bulaştığt hastaların yaklaşık olarak yarısı hayatını kaybetmiştir. Hastaların çok az bir kısmı hafif belirtilerle atlatmıştır. AmerikaBirleşik Devletlerin’de bildirilen bir vaka olmamıştır. SARS’a yol açan virüsten farklıdır

SARS NEDİR?

Bir diğer ağır geçen corona virüs enfeksiyonu SARS’tır (şiddetli akut solunum sendromu). Etkeni SARS-CoV’dır. SARS vakaları ilk olarak 2003 yılının şubat ayında Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’da gözlemlenmiştir.1 Kasım 2002-31 Temmuz 2003 tarihleri arasında dünya genelinde 8273 SARS vakası gözlemlenmiştir ve bu vakaların 775’i ölümle sonuçlanmıştır. 2004 yılından bu yana dünyanın herhangi bir yerinden bildirilmiş SARS-CoV enfeksiyonu bulunmamaktadır.

CORONA VİRÜS ENFEKSİYONLARI HER ZAMAN ÖLÜMCÜL MÜDÜR?

Corona virüsler nadiren MERS ya da SARS gibi ölümcül olabilen enfeksiyonlara yol açarlar. Genellikle hafif enfeksiyonlar gözlemlenir.

CORONA VİRÜSLERİN TEMEL ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Corona virüsler çoğu insanın hayatlarının bir bölümünde karşılaştığı yaygın virüslerdir. İnsan corona virüsleri çoğu zaman hafiften orta dereceye üst solunum sistemi enfeksiyonlarına yol açarlar. Bulaşma yolları, görüldüğü mevsimler, semptomları da diğer üst solunum sistemi enfeksiyonları gibidir.

Corona virüs enfeksiyonlarından nasıl korunabiliriz?

İnsan corona virüslere karşı koruyucu herhangi bir aşı bulunmamaktadır. Enfeksiyon riskini azaltmanın başlıca yolları: Su ve sabunla sık sık ellerin yıkanması, gözlere, ağıza ve buruna dokunulmaması, hasta insanlarla yakın temastan kaçınılması. O halde insan corona virüslerle enfekte olduğumuzda diğer insanları korumak için şunları akılda tutmak gerekir: Hastayken evde kalmak, başkalarıyla yakın temastan kaçınmak, hapşırırken ya da öksürürken ağızı ve burunu kapamak, objeleri ve yüzeyleri temiz ve dezenfekte tutmak. kha

Önceki ve Sonraki Haberler