Kars'ta Miniklerin Tatil Kazançları!

Kars'ta Miniklerin Tatil Kazançları!

Kars'ta Fevzi Çakmak Mahallesindeki camide bu yıl ikincisi düzenlenen 40 hadis Yarışmasına 100'ün üzerinde öğrenci katıldı.

Kars'ta Miniklerin Tatil Kazançları!

FEVZİ ÇAKMAK CAMİİ’NDE 40 HADİS YARIŞMASI

Kars’ta Fevzi Çakmak Mahallesindeki camide bu yıl ikincisi düzenlenen 40 hadis Yarışmasına 100’ün üzerinde öğrenci katıldı. Öğrenciler bu yarışmayla hem hafızalarını geliştirdiler hem hadis öğrenmenin ayrıcalığını yaşadılar hem de dereceye girerek tablet, MP3 gibi hediyeler kazandılar. Cami İmamının düzenlediği yarışmayı İl Müftüsü Mehmet Genç yönetti.

Çocuklara dini bilgilerin, Kur’an-ı Kerim okumanın öğretilmesi için hayata geçirilen Yaz Kur’an Kursları çocuklarla dolup taşıyor. Çocuklar günde 3 saat kursa geliyor, dini bilgilerini öğreniyorlar aynı zamanda da teneffüs saatlerinde cami bahçesinde kendi aralarında oyun oynuyorlar. Çocukların bu heyecanı ve neşesi cami dışından cami içine kadar doluyor. Cami içinde de çocuklar fırsat buldukça kol güreşi tutuyorlar ve güzel bir kaynaşma örneği sergiliyorlar. Çocukların bu heyecanının en çok yaşandığı camilerin biri de Fevzi Çakmak Camii. Bu camide yaklaşık 40 gündür 100’ün üzerinde çocuk Yaz Kur’an Kursu’na geliyor. Cami imamı, müezzin ve kurs hocası önderliğinde verilen eğitimler hem aileleri hem hocalarını hem de öğrencileri sevindiriyor.

Bu kapsamda bu yıl ikincisi icra edilen 40 hadis yarışması düzenlendi. İl Müftüsü Mehmet Genç önderliğinde gerçekleşen yarışmada öğrenciler ezberledikleri hadisleri tek tek okudular. Çocukların bu heyecanına aileleri de ortak oldu. Çocuklar İl Müftüsü Mehmet Genç’e hadisleri okurken aileleri de onları heyecanla izlediler. Dedesi Murat İrenci ile birlikte yarışmaya katılan 12 yaşındaki Seher İrenci ise yarışma sonunda merak sardığı gazeteciliği az da olsa yapma imkanı bulmanın sevincini yaşadı. İrenci, mikrofonla arkadaşlarıyla röportajlar yaptı, onların duygu ve düşüncelerini aldı aynı zamanda da soru sorularıyla yarışmaya ayrı bir renk kattı.

İmam İshak İşçi, müezzin Şahmurat İrenci ve kurs hocası Sevgi Özabravcı’nın 40 gündür süren kurslarda öğrettikleriyle öğrendiklerini aktaran öğrencilerin 40 hadisi de ezberlemiş olması İl Müftüsü Mehmet Genç’i de duygulandırdı. Genç, öğrencilere ve emeği geçenlere teşekkür etti.

ÇOCUKLAR HEYECANLARINI AİLELERİYLE PAYLAŞTILAR

ÖĞRENCİLERDEN SEHER İRENCİ, “Buraya 40 günden fazla geldim. Burası çok iyi bir cami, bilmediklerimi burada öğreniyorum. Kimse beni buraya zorla getirmiyor, kendi isteğimle giriyorum, isteğimle çıkıyorum. Burada bazı duaları ve sureleri öğrendim. Fatiha, İhlas surelerini öğrendim, Tehiyat ve Sübhaneke dualarını öğrendim.” dedi ve öğrendiği Fatiha suresini okudu. İrence daha sonra, “Bugün de 40 hadis yarışması vardı, arkadaşlarım başarıyla geçtiler. Bende 40 hadisin 20’sini karışık olarak ezberledim.” diyerek öğrendiği hadislerden okudu.

40 HADİS YARIŞMASINI BİRİNCİSİ RABİA İŞÇİ de, “Ben hep bu camiye geliyorum. Bugün burada 40 hadis yarışması oldu. Hepimiz katıldık, ben birinci oldum, hadis yarışmasında. Her gün 3 hadis ezberleyip bunları tekrar ederek çalıştım. Hocalarımız da yardımcı oldu. 40 hadisi 1 hafta içinde ezberledim. Tecvitli Kur’an öğrendik, bir çok sureyi öğrendik, dinle ilgili bazı bilgileri öğrendik” dedi ve İhlas suresini tecvitli okudu.

YARIŞMANIN İKİNCİSİ KÜBRA İRENCİ ise, “Bu caminin öğrencisiyim ve 40 günden fazla bu camiye geliyorum. Bu caminin eğitimi de çok güzel, çok beğeniyoruz. Bugün de 40 hadis yarışmaları oldu, birinci arkadaşım ikinci de ben oldum. Hocalarımın yardımıyla, kendi gayretimle de ikinci olmayı başardım. Velilerle toplandık ve güzel bir yarışma yaptık. Burada Kur’an-ı Kerim öğreniyoruz, din dersleri görüyoruz, tecvit kaideleri görüyoruz ve çok güzelde geçiyor günümüz. Tatilimizi de kitap okuyoruz, gezerek geçiriyoruz. Her şey yapabiliyoruz. Kötü şeylerle değil iyi şeylerle vakit geçiriyoruz. Burada arkadaş çevremde çok fazla.” dedi.

KÜBRA İŞÇİ, “Bugün çok mutluyum çünkü 40 hadis yarışmasında 3. oldum. Yarışmada hadisleri ezberlediğim için çok mutluyum Kur’an öğreniyorum, hadis öğreniyorum, camiyi seviyorum ve kendimi çok mutlu hissediyorum.” şeklinde konuştu.

SİMGE GÜNGÖR de, “İstanbul’da oturuyorum. İstanbul’daki camimizde böyle yarışma olmuyordu. Burası çok canlı ve burada bu kursa geldiğim için çok mutluyum ve kendimi şanslı hissediyorum. Hocalarıma çok teşekkür ediyorum. Çünkü benim iyiliğim için çok mücadele ediyorlar. Burada çok arkadaşlıklarda edindim. Kurs dışında oyunlar oynuyoruz. Birkaç gönlüğüne köye gittim ama orada duramadım ve arkadaşlarımı ve bu ortamı özlediğimden geri geldim. Bize bu imkanı sağlayan herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

FEYZANUR TAŞTAN, “Camimiz bu etkinliklerle bizi mutlu ediyor. Bu tür yarışma ve kurslarla hem camimiz hem mahallemiz tanınıyor. Bizlerde günlük 3 saatlik kursun dışında günlük yaşantımıza da çok zaman ayırabiliyoruz. Herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Derya Kaya ise, “Bugün camimizde çok eğlenceli yarışma oldu. Müftü beyde geldiler. Ben 40 hadisin tamamını ezberledim ve 4. oldum.” dedi.

GELENEKSEL 40 HADİS YARIŞMASI

Cami imamı İsak İşçi, “2 yıldır bu camide görev yapmaktayım. Daha önce de muhtelif camilerde görev yaptık. 2 yıldır da burada güzel bir yarışma geleneği başlattık aynı zamanda da gelenekselleştirdik. Bu 40 hadis yarışmasında çocuklarımıza hem peygamber sevgisini aşılama hem de 40 hadis öğrenmenin önemini vurguluyoruz. Birazda teşvik anlamında yarışmamızı ödüllü yapmaktayız. Bu sene de burada Sayın Müftümüz Mehmet Genç’in de katılımıyla bu yarışmamızı düzenledik. Çok da başarılı oldu. Çocuklarımız gayet başarılı bir şekilde hadisleri ezberlediler. Çocuklar zaten zeki çocuklar ve verdiğimi hemen alabiliyorlar. Burada peygamber sevgisini aşılamanın yanında camiyi sevmeyi aşılamak, çocuklara manevi havasıyla farklı olan bu ortamda olduklarını hissettirmek, Kur’un-ı Kerim ve dini bilgiler öğrenmelerini sağlamak başlıca amaçlarımızdandır. Siyer ve peygamberimizin hayatını öğrenmelerinin yanında hadis yarışmalarına da katılıyorlar. Zannediyorum başarılı da oldu. Maksat hasıl oluyor 2 senedir. Çocuklara elbette ki dini bilgilerin yanında çok sıkmadan usandırmadan eğitim veriyoruz. Oyun ortamında bahçede oyun oynamalarını sağlıyoruz. Zaten günde 3 saatlik bir zaman ayırarak buraya geliyorlar. Velilerde buna izin verdikleri için sıkıntı olmuyor, sorun olmuyor. Çocuklar hem dini bilgilerini öğreniyorlar, hem tecvidi öğreniyorlar, duaları öğreniyorlar, sureleri öğreniyorlar. Böyle yarışma gibi durumlarda da hadisleri ve güzel bilgileri öğreniyorlar. Zaten çocuklarımız hep zeki, biraz azim ve istek de olunca istediklerimizi rahatça yapabiliyoruz. Burada tüm velilerimizi de tebrik ediyorum. Şu an camimizde Kars’ın rekor öğrenci sayısını yaşıyoruz. 100’ün üzerinde öğrencimiz var. 75 metrekare olarak düşünürsek camimizi, metrekareye iki tane öğrencimiz düşüyor. Arkadaşım Şahmurat Hoca ve Sevgi Hocamızda burada 3 hoca ile devam ettirmeye çalışıyoruz. Hizmetler bu şekilde sürüyor.” diye konuştu.

ÇOCUKLAR ÖĞRENMENİN, HOCALAR ÖĞRETMENİN MUTLULUĞUNU YAŞIYORLAR

Müezzin Şahmurat İrenci de, “15 yıldır bu camide görev yapıyorum. Hizmet nimettir düsturuyla biz bu hizmetimizi yürütüyoruz. Bu çocuklara dini bilgilerin dışında oyun alanları da hazırlıyoruz. Onları pikniklere, gezilere götürüyoruz. Böylelikle onları camiye kapalı bir şekilde bırakmıyoruz. Bunun yanında çocuklarımıza dinimizi öğrettiğimiz zaman çok mutlu oluyoruz, yani bundan o kadar mutlu oluyoruz ki, yorgunluk hissetmiyoruz. Çünkü Allah’ın ismini bu çocuklarımıza öğretiyorsak, kendimizi son derece mutlu hissediyoruz. İki yıldır da bu 40 hadis yarışmalarını düzenliyoruz. Bu yarışmalarda çocuklar son derece başarılı ve istekli oluyorlar. Gün geçtikçe de bu yarışmalarımız şehrimize yavaş yavaş yayılıyor. Hiç beklemediğimiz, ummadığımız başka yerlerden de öğrenciler bize katılıyorlar. Bakıyoruz ki bu hizmetlerimizi takdir ediyorlar. Halk da seviyor. Ve bu takdirde bizde mutlu oluyoruz. Demek ki biz diyoruz ki; biz bu çocuklarımıza dinimizi gereği gibi hayata geçirmelerini öğretmekten duyduğumuz memnuniyeti kelimelerle ifade etmekte bile zorlanıyoruz. Cemaatimizde bize yardımcı oluyor. Biz bu çocuklarımızı bu yarışmaların sonunda ödüllendiriyoruz. Böylelikle çocuklarda mutlu oluyorlar. Belli bir zaman içerisinde çektikleri o zahmetlerin karşılığında azda olsa çam sakızı, çoban armağanı misali eğer bir hediye veriyorsak çocuklarda onunla mutlu oluyorlar. Böylelikle onların da yorgunlukları giderilmiş oluyor. Onların o sevinçlerini, o mutluluklarını gördüğümüz zaman bizde mutlu oluyoruz. Bizde daha da fazla bir şeyler üretebilir miyiz, nasıl daha fazla faydalı olabiliriz gayreti içine giriyoruz. Camimizin çevresi, bahçesi küçük olmasına rağmen oyun alanlarını genişletmeye çalışıyoruz. Çocuklarımızı aktivitelere katmaya çalışıyoruz. Elimizden geldiği kadar hem cami içerisinde hem de cami dışında onları sevindirmek, onları eğlendirmek istiyoruz. Böylelikle günde 3 saatimizi bu şekilde dolu dolu geçirmeye çalışıyoruz. Cenab-ı Allah inşallah onun mükafatını hem dünyada hem de ahrette bize verir inşallah. O çocuklara eğer dinini, Hz. Muhammed’i (SAV), Kur’an-ı Kerimi öğretebiliyorsak ne mutlu bize. Biz bununla da kendimizi son derece mutlu hissediyoruz. Allah herkesten razı olsun.” dedi.

VELİLERDE MEMNUN

Veli Murat İrenci (76) ise, “Burada yazın Kur’an okuyorlar, kışın da normal okullarına gidiyorlar. Benim torunlarım da İsmet Paşa İlköğretim Okulu’nda okuyorlar. Buraya da kur’an ve dini bilgiler eğitimleri için getirdim. Burada Kur’an okuyorlar.” şeklinde memnuniyetini dile getirdi.

Önceki ve Sonraki Haberler