Kars’ta Muhtarlar Günü Kutlandı

Kars’ta Muhtarlar Günü Kutlandı

Kars’ta, 19 Ekim Muhtarlar Günü düzenlenen törenle kutlandı.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Kars Valiliği önünde düzenlenen törende, Kars merkez ve merkeze bağlı köy muhtarları adına 8 dönemdir muhtarlık yapan Merkez Soylu Köyü Muhtarı Seyfettin Yolcu tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu, Saygı Duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törende günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan İl Mahalli İdareler Müdür Vekili Mustafa Eliş, “Muhtarlık sistemi 186 yıllık bir geçmişi olan ve ilk defa Osmanlı padişahlarından 2. Mahmut döneminde 1829 yılında hayata geçirilmiştir. İstanbul Nüfus Sayımı'nın 19 Ekim 1829'da yapılması ve bu nedenle yayınlanan Hatt-ı Hümayun'un muhtarlık kurumunun tesisine giden yolu açtığı göz önünde bulundurularak, bu tarihi günden hareketle Başbakanlığımızın 19 Ekim 2015 tarih ve 11 sayılı genelgesi ile her yıl 19 Ekim günü "Muhtarlar Günü" olarak kutlanacak olup bu anlamlı günün halkımıza ve görevlerini fedakârca yürüten tüm muhtarlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Muhtarlarımızın maaşları asgari ücretle eşit duruma getirildiğini dile getiren Eliş, “Muhtarlık müessesesi; kültürümüzün ve toplumsal hayatımızın önemli yapı taşlarından olup yerel demokrasinin en eski örneğini temsil eden, devletimizin her noktadaki kurumsal temsilciliği olduğu aşikârdır. Muhtarlarımız, bulunduğu mahallede veya köyde devletimizin tüm kurumlarını temsil etmekte ve halkımızla devlet kurumları arasında köprü vazifesi görmektedir. Yönetim anlayışımızda, vatandaşlarımızın devletimize ihtiyaç duyduğunda çalacakları ilk kapının muhtarlıklarımız olduğu bilinci çok önemli bir yer tutmaktadır. Günümüzde kendini yenileyen kurumların başında gelen muhtarlık en ücra yerleşim yerine bile çağdaş kamu yönetimi anlayışını taşıyarak hem sevinçte hem de hüzünde halkının her zaman yanında ve hizmetindedir. Muhtarlarımızın yürüttükleri fedakârca hizmetlerin karşılığı manevi kazanımlar olsa da son dönemde muhtarlarımıza yönelik yapılan maddi iyileştirmelerin artarak devam etmesi devletimizin kendilerine verdiği önemin bir göstergesidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda Muhtarlarımızın maaşları asgari ücretle eşit duruma getirilmiş, 1 Mayıs 2017 tarihi itibariyle Sosyal Güvenlik primleri Devletimiz tarafından ödenmeye başlanmıştır. Ayrıca İçişleri Bakanlığımız tarafından muhtarlarımızın hizmetine sunulan “Muhtar Bilgi Sistemi” üzerinden muhtarlarımız istek, talep ve şikâyetlerini doğrudan bakanlığımız iletebilmektedirler. Gerek milleti gerekse devleti temsil gibi önemli bir görevi yürüten muhtarlarımıza hizmetlerinden dolayı şükranlarımı sunuyor, Bu anlamlı günde bu yıl aramızdan ebediyete göç eden Hasçiftlik Köyü Muhtarımız Fuat Ünaydın ile Tazekent Köyü Muhtarımız Osman Demir’e yüce Allah’tan rahmet diliyor, şuan görevi başında olan tüm mahalle ve köy muhtarlarımızın “Muhtarlar Gününü” en kalbi duygularımla kutluyor, sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum.” diye konuştu.

Kars Valiliği önünde düzenlenen törenin ardından Muhtarlar ve İl Mahalli İdareler Müdür Vekili Mustafa Eliş, Kars Vali Vekili Murat Özdemir'i makamında ziyaret ettiler.

Vali Vekili Murat Özdemir, ziyarete gelen muhtarların “19 Ekim Muhtarlar Günü”nü kutlayarak, 19 Ekim 1829’da kurulan muhtarlık teşkilatının demokrasimizin çekirdeği olduğunu vurguladı. Köy ve mahalle muhtarlarının vatandaşlarla devlet arasında köprü vazifesi gördüğünü ve mülki idare amiri olarak muhtarları hem mesai, hem de yol arkadaşı olarak gördüklerinin ifade etti.

Muhtarlar da böylesine özel bir günde kendilerini kabul etmesinden dolayı Vali Vekili Murat Özdemir’e teşekkürlerini ilettiler.

kars’ta-muhtarlar-gunu-kutlandi-(1).jpgkars’ta-muhtarlar-gunu-kutlandi-(2).jpgkars’ta-muhtarlar-gunu-kutlandi-(3).jpgkars’ta-muhtarlar-gunu-kutlandi-(4).jpgkars’ta-muhtarlar-gunu-kutlandi-(5).jpgkars’ta-muhtarlar-gunu-kutlandi!.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler