Kars'ta Nevruz geleneği sürdürülüyor

Kars'ta Nevruz geleneği sürdürülüyor

Türk dünyasında asırlardır kutlanan Nevruz Bayramı'nın sembolü olan semeniler “Nevruz Honçası” ile birlikte evlenen çiftlerin eksikliklerinin giderilmesi hem de dünür ailelerin bağlarının güçlendirilmesi amacıyla Doğu Anadolu'da asırlardır yaşatılıyor.

Her yıl 21 Mart'ta kutlanan Nevruz Bayramı, "yeni yılın başlangıcı", "baharın müjdecisi" ve "doğa bayramı" olarak kabul görüyor. Nevruz Bayramı denince akla ilk gelen ve Türk kültüründe "yaşam otu" olarak da adlandırılan semeni, nevruzun önemli sembollerinden birini oluşturuyor. Rengarenk kaplarda buğday, mısır ve nohut gibi tahıl yetiştirilme geleneği olan semeni, Kars’ta da asırlardır yaşatılıyor. Ayrıca Anadolu'nun kadim kültürünün vazgeçilmez hediyeleşme gelenekleri arasında yer alan, yeni evlenecek çiftlerin ihtiyaçlarının giderilmesinin yanı sıra ailelerin ve çiftlerin birbirine olan sevgisi ve bağlılığını göstermesi açısından da önem taşıyan “Nevruz Honçası” geleneği de Kars’ta asırlardır sürdürülüyor.

24 YILLIK AİLE ŞİRKETİ, GELENEĞİ SÜRDÜRÜYOR

Haftalar önce semenilerini eken Karslı esnaf Zeki Demiral 24 yıl önce kurduğu işletmesini karısı ve kızıyla işletiyor. 21 Mart Nevruz Bayramına kadar hazırlıklarını tamamlamak için çalışan Demiral ailesi 1500-2500 liraya satışa sunduğu “Nevruz Honçası”nın yanında müşterilerine semeni hediye ediyor.

Babasının 24 yıl önce kurduğu işletmeyi devam ettiren Şafak Demiral(26), “Semeni, Nevruz Bayramının baharın gelişinin sembolüdür, toprağın yeşermesi anlamına gelmektedir. Nevruz Bayramında gelin honçaları hazırlanır semini de onların yanında hediye edilir. Semeni honçasında yaş yemiş, kabuklu kuruyemişler, fındık, kaju, badem gibi 7 çeşit meyve bulunmaktadır. Fiyatları şuanda 1500 ila 2500 lira arasındadır, geçen yıla göre yüzde 100 bir artış bulunmaktadır. İşletmemiz aile şirketidir 24 yıldır bu işi yapıyoruz ben de devam ettiriyorum.” dedi.

ASIRLIK GELENEK ÇOCUKLARA DA AKTARILIYOR

Asırlardır sürdürülen Nevruz geleneğini çocuklara aktarmak için evde de hazırlık yaptıklarını söyleyen Selma Yağcı, “Semeni baharın gelişi, Nevruz Bayramı için yapılır, gelinlere götürülür, evde berekette neden olur, niyet edilip ekilir. Nevruz Bayramında çocuklarımız geleneğimizi bilsin diye evimizde yumurta boyarız, çerez alırız, şeker ve tatlı alırız. Bunlar babadan ve anneden kalan gelenektir.” ifadesini kullandı.

40 YIL SONRA MEMLEKETİNDE NEVRUZ KUTLAYACAK

Yaklaşık 40 yıl önce Amerika’ya göç eden ve Nevruz Bayramını memleketinde kutlamak için kente gelen Songül Yamaz ise, “Doğma büyüme Karslıyım 20 yıl önce çıktım buradan yaklaşık 40 senedir yurtdışında yaşıyorum. Amerika’da da Nevruz’u kutluyorduk elimizden geldiği kadar artık bu senede Nevruz’u Kars’ta kutlayalım diye geldim. Çok güzel bir gün, herkesin kutlaması lazım, baharı karşılamak güzel bir şey, bunun herhangi siyasi bir durumu yok herkesi bir araya getiren bir gün. Ben 40 sene sonra geldim burada kutlamak için. Semeni yapmak istiyordum ama yetiştiremedim artık hazır alacağım.” diye konuştu.

asirlardir-yasatilan-nevruz-honcasi-ve-semeni-gelenegi-surduruluyor-1.jpg

asirlardir-yasatilan-nevruz-honcasi-ve-semeni-gelenegi-surduruluyor-2.jpg

asirlardir-yasatilan-nevruz-honcasi-ve-semeni-gelenegi-surduruluyor-3.jpg

asirlardir-yasatilan-nevruz-honcasi-ve-semeni-gelenegi-surduruluyor-4.jpg

asirlardir-yasatilan-nevruz-honcasi-ve-semeni-gelenegi-surduruluyor-5.jpg

asirlardir-yasatilan-nevruz-honcasi-ve-semeni-gelenegi-surduruluyor-6.jpg

asirlardir-yasatilan-nevruz-honcasi-ve-semeni-gelenegi-surduruluyor-7.jpg

asirlardir-yasatilan-nevruz-honcasi-ve-semeni-gelenegi-surduruluyor-8.jpg

asirlardir-yasatilan-nevruz-honcasi-ve-semeni-gelenegi-surduruluyor-9.jpg

asirlardir-yasatilan-nevruz-honcasi-ve-semeni-gelenegi-surduruluyor-10.jpg

asirlardir-yasatilan-nevruz-honcasi-ve-semeni-gelenegi-surduruluyor-11.jpg

asirlardir-yasatilan-nevruz-honcasi-ve-semeni-gelenegi-surduruluyor-12.jpg

asirlardir-yasatilan-nevruz-honcasi-ve-semeni-gelenegi-surduruluyor-13.jpg

Kaynak:İbrahim Yavalak

 İnternet Editörü
Önceki ve Sonraki Haberler