“KARS’TA NİKAHSIZ ÇİFT SAYISI AZALIYOR”

“KARS’TA NİKAHSIZ ÇİFT SAYISI AZALIYOR”

Kars Valisi Ahmet Kara, Kars'ın en önemli sosyal sorunlarının başında, kardeş kavgaları, çocuk gelinler, kadınların mutsuzluğu ve kadın intiharlarının geldiğini söyledi.

 

Kars Valisi Ahmet Kara, Devletin kocası ölen kadınlara aylık bağlaması nedeniyle nikahsız yaşayan çift sayısında önemli derecede azalma olduğunu söyledi.

Devletin boşanmış ve eşinden ayrı yaşayan kadınlara aylık bağlamadığına da vurgu yapan Vali Kara, “Kars’ta nikahsız yaşayan çift sayısı gündem oluşturacak fazla değil. Çünkü bundan sonrada artık nikâhsız çift olmaması gerekiyor. Devlet artık kocası ölen kadınlara maaş veriyor. Ama boşanmışlara veya ayrı yaşayanlara vermiyor. Bu durumda önemli derecede nikahlı yaşamayı teşvik edecek.” dedi.

 

KARSLI KADINLAR MUTSUZ VE KADIN İNTİHARLARI SAYISINDA ARTIŞ VAR.

 

Kars’ta yaşanan en önemli sosyal sorunların başında kavgalar, çocuk gelinler, kadın intiharları ve kadınların mutsuzluğun geldiğini belirten Kara, Hükümet tarafından hayata geçirilen 4+4+4 yeni eğitim sisteminin. bu sorunları önemli derede çözeceğini söyledi.

 

Kars’ta kız çocuklarının yarısının ilkokuldan sonra orta öğretime devam etmediğini hatırlatan Kara, “Bu sistemle kız çocukları ilkokuldan sonra ortaokul ve lisenin mecburi olduğu için eğitime devam edecek. Bu nedenle kızların lise ve ortaokulu okumaları belki de yüzde 90’a çıkacak. Bu nedenle de aileler çocuklarını liseyi bitirinceye kadar evlendiremeyecekler. Böylece çocuk gelinlerin sayısı da oldukça azalacak belki de hiç olmayacak umarız. Çocuklarımızı mutlaka ilkokuldan sonra da okutmalıyız. Liseyi bitiren kızlarda çocukluktan kurtuldukları için daha doğru düşünecekler ve bilinçlenecekler. Kızlarda bir daha okuyup ta ne olacağım deyip hatta kocaya kaçıyorlardı. İnşallah çocuklarının gelin olma yaşlarını biraz daha öteleyeceğiz.” Dedi.

 

Bunun yanında özelliklede köylerimizde aşiretler ve bazı ailelerin kavga etmesi durumlarını siz gazeteciler olarak çokça işleyin ve toplumu bilinçlendirin. Önceki gün bu memlekette 5 kişi öldü. Küçük Yusuf ile Kocabahçe arasında ki yaşananlar son derece üzücü olaylardır. Her iki köyün ahalisi de birbirinden korkuyor ve iki köy arık yaşanmaz hale geldi. Artık bu kavga işi bu memlekette bitmeli.” şeklinde konuştu.

 

KAVGALAR OLMASIN ARTIK!

 

Genelde hayvancılığa bağlı olarak mera ve yayla itilafında dayanan ölümlü ve yaralama ile sonuçlanan kavgalar meydana geldiğine dikkat çeken Vali Kara, gazetecilerden de bu türden sosyal sorunlar konusunda yazılacak haber, köşe ve makalelerle toplum üzerinde farkındalık yaratılmasını istedi.

Kars’ta çıkan kavgaların genel olarak yakın akrabalar arasında çıktığını belirten Kara, “Buna çok üzülüyorum. Taraflar kavga ettikten sonra da “aslına biz yakın akrabayız, dayı yeğeniz. “diyorlar. Geçen yıl Çerme’de de bu durum yaşandı. Daha sonra barıştılar. Şimdi de Küçük Yusuf ile Kocabahçe  ot biçmek için araziye çıkacaklar. Bize diyorlar ki biz en az bir ay arazide karşı karşıya geleceğiz. Yarından itibaren de jandarma ekipleri orada nöbet tutacaklar. Bu kavgalardan dolayı Kocabahçe muhtarı ile birlikte 10 kişi hapiste bulunuyor. Bir sürüde silah yakalamış durumda. Şu anda bu iki köyde olayın henüz sıcak olması nedeniyle barış imkanı zor görünüyor. Biz de köyün ileri gelenleri ile birlikte nabızları ölçüyoruz. Zorlarsak tekrar olaylar çıkabilir. Bir an önce bu sorunu çözmek istiyoruz. Şu anda tedbirler alıyoruz ve olayı soğutma çalışmaları yapıyoruz. Bende Erzincanlıyım ve Doğu çocuğuyum. Bizim orada 40 yıldır kavga olmamıştır ve kimse kimseyi öldürememiştir. Sizlerde basın olarak bu konuyu makale konusu yapın, gazetelerinizde işleyin. Araştırma konusu yapın ve böylelikle çok büyük bir şekilde hizmet etmiş olursunuz. “diye konuştu.

Tacettin Durmuş / karsmanset.com

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler