Kars'ta Okullar Çiçek Açtı

Kars'ta Okullar Çiçek Açtı

Kars Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 4. Sınıf öğrencileri, çevreye atılan atık pet şişelerini çiçek vazosuna dönüştürerek, Fevzi Paşa Ortaokulu’nun koridorunu botanik bahçesine çevirdiler.

Öğrencilerin bu yolla çevre duyarlılıklarının artırılmasının hedeflendiği projeyle içi toprak dolu şişelerde yetiştirilen çiçekler okula ayrı bir renk ve hava kattı.

Öğrenciler ve öğretmenler tarafından büyük ilgi gören proje; Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 4. Sınıf öğrencileri Canan Yurtsever, Abdulmecit Öztop, Emrah Bürak, Kübra Kahriman, Emine Kızılkaya ve Hasan Polat’ın ‘Sosyal Proje Dersi’ kapsamında Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop öncülüğünde gerçekleştirildi.

Öğrenciler ilk önce çevrelerinde çöpe atılan pet şişelerini topladılar. İçlerini yıkayıp temizledikten sonra toprak doldurup çiçek ektiler. Çiçeklerin büyümesinin ardından da kentin tarihi dokusunu yansıtan en eski okullardan Fevzi Paşa Ortaokulu’nun koridoruna astılar.

“Grup Serhat” uzun süre çalışmadan sonra Fevzi Paşa Ortaokulunda gerçekleştirdiği “Okulumuz Çiçek Açıyor” projesiyle öğrencilerin çevrelerine karşı duyarlı olmaları ve farklı fikirler üreterek topluma faydalı bir vatandaş olmaları amaçlandı.

Yapılan açıklamada, “İnsanoğlunun çevrelerinde karşılaştıkları ‘çöp’ diye nitelendirilen ve doğada kolay erimeyen malzemelerden birisi de kola şişeleri gelmektedir. Bu şişeler yaratıcı fikirlerle doğaya geri kazandırılabildiği unutulmamalıdır. Bu konuda Grup Serhat olarak üzerimize düşen görevi başarıyla yerine getirildiğini düşünüyoruz. Öğrencilerimizden ve halkımızdan bu konuda daha duyarlı olmalarını istemekteyiz. Bu çalışmalarımız gelecek nesillere bir katkı sağlamasını temenni ediyoruz. Fevzi Paşa Ortaokulu Müdürü  Abdullah Aldemir’e, proje sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop’a ve projeye destek veren arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.” denildi.

BİRÇOK AMAÇ GÜTTÜK

Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop, “Projemizin ismi ‘Okullar Çiçek Açıyor’ projesi dahilinde birçok amaç güttük. Bunlardan bir tanesi atık maddeleri değerlendirmek bir diğeri de doğaya zarar veren plastiğin istenildiğinde fayda sağlayabileceğini göstermek ve farkındalık yaratmaktı. Bir diğeri ise geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın olduğu yerde tam da bahar gelmişken öğrencilerimizle doğayı, doğayla öğrencilerimizi buluşturmaktı. Bu anlamda merkez okullarımızdan olan Fevzipaşa Ortaokulu’nu seçtik, bundaki nedenimiz de tarihi bir yapıya sahip olması ve öğrencilerimizin staj yaptığı ve kendi evleri gibi benimsediği içindi. Arkadaşlarımızın üç gün boyunca uğraşıp el emekleriyle pet şişelerle toprağı birleştirerek içerisinde çiçeklerin açabileceği oranda sulayarak, tabiri caizse kendi evlatlarını oluşturdukları bir projedir. Emek veren öğrencilere teşekkür ediyorum.” dedi.

İNŞAAT ALANLARINDAN TEMİN ETTİK

Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği son sınıf öğrencisi Emine Kızılkaya, “Ben de ‘Okulumuz Çiçek Açıyor’ Projesi’nde yer aldım. İlk olarak kendi tükettiğimiz şişeleri biriktirdik, daha sonra pastanelerden, marketlerden ve inşaat alanlarından temin ettiğimiz pet şişeleri bu proje dahilinde değerlendirdik. Toprak, çiçek ve pet şişeyi buluşturarak projemizi Fevzipaşa Ortaokulu’nda hayata geçirdik. Çok güzel olduğunu düşünüyorum, umarım herkes bizim gibi beğenmiştir.”

ÇOK MUTLU OLDUK

Kübra Kahriman, “Bu projeyi okulun alt katındaki depoda arkadaşlarımızla birlikte yaptık. Böyle bir projede yer aldığım için çok mutluyum, hocalarımızın ve öğrencilerin beğenmesi de ayrıca bir mutluluk oldu bizim için.”

ÇÖP DİYE NİTELENDİRDİĞİMİZ ATIKLARIN DEĞERLENDİRDİK

Canan Yurtsever, “Bu projemizi arkadaşlarımızla birlikte hayata geçirdik fakat bu süreçte bizden emeklerini esirgemeyen hocamız Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop’a çok teşekkür ediyoruz. Bu projemizin amacı çöp diye nitelendirdiğimiz atıkların değerlendirildiğinde ve farklı projelerle desteklendiğinde çöp olmaktan çıktığını göstermekti. Böylelikle halkımıza ve öğrencilere örnek olmak istedik. Bu proje sayesinde inşallah farkındalık oluşturabilmişizdir ve yeni düşüncelere, yeni fikirlere olanak sağlamışızdır.”

ÖĞRENCİLER TARAFINDAN DA TEBESSÜMLE KARŞILANMASI BİZLERİ MUTLU ETTİ

Abdulmecit Öztop, “Bu projenin görsel açıdan okula renk kattığını düşünüyorum. Bu projenin bizler kadar öğrenciler tarafından da tebessümle karşılanması bizleri mutlu etti. Çünkü doğayı korumak insanı korumak gibidir ve öğrencilerin bundan sonraki süreçte doğaya karşı daha duyarlı davranacaklarını düşünüyorum.”

PET ŞİŞELERİNİ ESTETİK ÇALIŞMALARLA SOSYAL ALANLARA KAZANDIRDIK

Emrah Burak, “Kafkas Üniversitesi son sınıf öğrencisiyim. Bu projeyi yapmamızdaki amaç doğada erimesi zor olan ve doğaya zarar veren maddeleri alıp, estetik çalışmalarla sosyal alanlara kazandırmaktı. Bir diğer amacımız ise ağaç sevgisini öğrencilere sevdirmekti. Bu projeyle doğada kaybolması zor olan maddeleri toplayıp içerisine ağaç sevgisini kurarak farkındalık oluşturmak istedik.”

kha

Önceki ve Sonraki Haberler