Kars’ta Opera

Kars’ta Opera

Nahçıvan'ın 'Arşın Malalan' operası Kars'ta sahnelendi

Nahçıvan’ın ‘Arşın Malalan’ operası Kars’ta sahnelendi

  Kafkas Üniversitesi (KAÜ) ve Nahçıvan Devlet Üniversitesi’nin kültürel işbirliği çerçevesinde Nahçıvan Devlet Üniversitesi Tiyatro ve Opera Topluluğu tarafından sahnelenen ‘Arşın Malalan’ operası izleyenleri büyüledi.

  KAÜ Prof. Dr. Necdet Leloğlu Konferans Salonu’ndaki operaya Nahçıvan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsa Habibbeyli, KAÜ Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, Azerbaycan’ın Kars Başkonsolos vekili Mikail Yusuf, her iki üniversiteden de öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

  Azerbaycan Milli Marşı ve Köroğlu Operetini’nin bestekarı Uzeyir Hacıbeyli’nin bestelediği müzikal komedi de sahne alan orkestra salondakilere doyumsuz bir müzik ziyafeti sunarken sanatçılar da ayakta alkışlandı.

  KAÜ Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, Atatürk’ün “Azerbaycan’ın kederi kederimiz, sevinci sevincimizdir” ve Haydar Aliyev’in “Biz iki devlet bir milletiz” sözlerini hatırlatarak, Kafkas Üniversitesi ve Nahçıvan Devlet Üniversitesi arasında her alanda ki ilişkilerin devam edeceğini belirtti.

  Nahçıvan Devlet Üniversitesi Rektörü İsa Habibbeyli ise “Yerkürede bize Türkiye kadar yakın ve aziz bir ülke yoktur.” diyerek, “Aklı başında olan her kes bu kardeşliği, dostluğu ve bu birliği daha da sağlamlaştırmaya devam etmelidir. Azerbaycan ve Türkiye kardeşliğini 1000 yıllara dayanan kardeşliğinin daha da sağlamlaşmasını istiyoruz. Biz bu olguya hizmet etmek amacını taşıyoruz. Bir ananın iki oğlu, bir budağın iki kolu, o da oğul bu da oğul, Azerbaycan Türkiye’dir.” diye konuştu.

  Habibbeyoğlu, daha sonra şunları söyledi:

  “Kars Türkiye’nin bir kalesidir. Yüzyıllardır Azerbaycan tarihinde de Kars’ın önemli bir yeri vardır. Kars Anlaşması Azerbaycan’a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nin önem kazanmasının temel şartlarından birisi idi. 1921 yılında Büyük Atatürk’ün zaferi ile anlaşma sağlanmıştır. Bu nedenle Kafkas Üniversitesi ve Rektörü aracılığı ile yaptığımız etkinlikler bizleri daha da yakınlaştırmıştır. İki üniversite kardeştir ve bu kardeşlik daha da gelişecektir. Bu gece izlediğimiz Arşın Malalan operası dünyayı gezmiştir. İngilizceye çevrilerek İngiltere’de ve Amerika’da bile sahnelenmiştir. Sovyet tahakkümü altında olduğumuz yıllarda Amerika’nın adını bile anmamız yasak iken bu opera o dönemde siyasi sınırları aşarak Amerika’da bile sahnelenmişti. Ayrıca Alman, Fransız, Türk dillerine çevrilmişti. Hacıbeyin bu eseri insan maneviyatının, yüceliğinin, sevgisinin, bir eseridir.”

  Azerbaycan’ın Kars Başkonsolos vekili Mikail Yusuf da, “Muhteşem bir gün yaşadık. Azerbaycan Başkonsolos vekili olarak burada bulunmaktan guru duydum. Hakikaten gurur verici idi. Kafkas Üniversitesi ile Nahçıvan Devlet Üniversitesi arasında olan ilişkiler aslında Azerbaycan ile Türkiye arasında olan ilişkilerin küçük ve önemli bir örneğidir. Uzeyir Hacıbeylini bu operasına bu kadar ilginin olması anlatılamaz bir duygudur. Hacıbeyli’nin bu eseri bütün dünyayı gezmiştir. Ama Kars’ta özel bir sevgi ile karşılanmıştır. Kendisi Azerbaycan’ın milli Marşını da bestelemiş bir üstattır.” şeklinde konuştu.

  Konser sonunda; Nahçıvan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsa Habibbeyli, KAÜ Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven’e İsmailov Ç’nin bir tablosunu hediye etti. Güven de kendisine teşekkür plaketi sundu.

Önceki ve Sonraki Haberler