Kars’ta organize bir şebeke, çete yoktur

Kars’ta organize bir şebeke, çete yoktur

Kars Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, Polisevi'nde düzenlenen kahvaltılı basın toplantısında yaptığı konuşmada Kars'ta organize bir şebekenin, çetenin olmadığını söyledi.

 

Emniyet müdür yardımcıları, birim amirleri ve gazetecilerin hazır bulunduğu toplantıda Kars’ın asayişi masaya yatırıldı. Kentte yer yer görülen sahte para, hırsızlık, maddi hasarlı trafik kazalarındaki artış, münferit suçlar gibi bir çok konuda gazetecilerin sorularını cevaplayan Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, şunları söyledi:
 
Sahte para Kars dışında farklı yerlerde basılıyor. Daha sonra birileri alıyor bunu Kars’ta sunuyor. Biz emniyet teşkilatı olarak geçen yıl bir iki çalışma yapmıştık. Kars’ta şüpheli iki kişiyi almıştık. Bu iki-üç kişiyi Cezaevinde tuttuktan sonra Kars’ta bu sahte para olayı düştü. Münferit olarak var mıdır? Muhakkak vardır, ama organize olarak dışarı giden sahte para alan, buraya getiren organize bir şebeke mevcut değildir. Geçmişe göre sahte para kullanımı eskiye göre daha azdır. Sahte para konusu hayvan borsasında olabilir mi olabilir ama münferit olur ancak.
 
MÜNFERİT SUÇLAR DAİMA VARDIR
Kars’ta ciddi bir şekilde şebeke olarak gelen bir şebeke yok. Münferit suç daima vardır. Çünkü toplu halde yaşıyoruz. Kars’ta köyden gelenlerle gidenler arasında düz bir düzen vardır. Bizler kaçak sigarayı geçen yıla oranla yüzde üç yüz artan yakalama oranlarımız var. Ama kaçak sigarayı yurt dışından getiriyorlar. İran, Irak bu ülkelerden getiriyorlar. Ve bu kaçak sigaradan büyük bir bölümü de PKK gündeminde oluyor. PKK bundan fazlaca kar elde ediyor.
 
KAÇAK SİGARA PKK GÜNDEMİNDE, PKK ÖRGÜTÜNE KAZANÇ SAĞLIYOR
Kaçakçılık Şube Müdürümüz olsun çok ciddi çalışmalar yapıyor. Son zamanlarda çok fazla kaçak sigara yakalıyoruz hatta bu yüzden bir arkadaşımız şehit verdik. Kaçak sigara yakalama esnasında kovalamaca sırasında bir arkadaşımız şehit düştü. Kaçak sigara ile mücadelede son derece kararlıyız. Bunun üzerine gidiyoruz. Tabi ki bu durum PKK gündeminde olduğu için bitirebildik mi tabi ki hayır. Bu konuda daha katı önlemler almamız lazım. Bu konuda ki çalışmalarımız sürecek.
 
İLK ÖNCE HERKES KENDİ EVİNİN ÖNÜNÜ TEMİZLEMESİ GEREKİYOR
Dolmuş ve servis araçlarını kullanan vatandaşımız kim? diye sorduğumuzda bu Karslıdır. Kendi vatandaşınız bunu yapıyor. İlkönce herkes kendi evinin önünü temizlemesi gerekiyor. Halkın kendi insanına saygılı olması lazımdır. Kendi çoluk çocuğuna, akrabasına, komşusuna saygılı olması lazımdır. Bu arkadaşlarımız Karslı ve Kars’a saygı duymaları gerekir. Gerçekten bunu kabul görevi olarak bilip kendi içerisinde ilk olarak kendine saygılı olması lazım, çevreye saygılı olması lazımdır.
 
KARS’A HİZMET ETTİĞİNİN ŞUURU İÇERİSİNDE OLUNMALIDIR
Kars’a hizmet ettiğinin şuuru içerisinde olması lazımdır. Bu çalışmadan ilk olarak belediye çünkü bu dolmuşlara hat veriyor; daha sonra da biz emniyet teşkilatı geliyor. Toplu araçlar konusunda trafik müdürümüzün de dile getirdiği gibi toplu taşıma şoförleri için eğitim semineri verilecek. Toplam olarak yüzde on bir azalma var kesilen cezalarda. Sosyal bilinçle hareket edilmesi gerekir. Haftada yaklaşık 20 yakın ceza kesiliyor. Bu orana baktığımızda neredeyse her dolmuş ceza alıyor kornayı da dahil ettiğimizde. Hem şoförler cemiyeti hem de trafik şube planlamalar yapmış, bu konuda daha fazla duyarlı olacağız. Yaşadığımız devlet hukuk devletinde yaşıyoruz muhakkak herkes kurallara uyması lazım.
 
TRAFİKTE KİŞİ SUÇUNU KABUL ETMİYOR
Trafikte kişi insan yaptığı suçu kabul etmiyor. Bu her yerde aynıdır. Amerika’da da durum böyledir, İngiltere’de de aynıdır. Sarı ışıkta geçmişse geçmedim diyor ya da park yasağı olan yerde park etmişse ne var 3 dakika sonra kalkacağım diyor. Suçunu kabul etmiyor trafikte beyaz suç mu diyorlar ya da gri suç mu artık bilemiyorum ama trafikte böyle bir suç algılanması var. Bizler ne kadar fazla yaya yolu yaparsak ne kadar fazla imkân sağlarsak alış veriş o kadar fazla olur. Park konusunda yapılacak uygulamada şehir planlanması lazım. Park konusunda Amerika’nın keşif edilmesi gerekmiyor. Mesela caddelerin paralı olması lazımdır. Caddeleri fazla para yapacaksınız. 5 lira olmadı 3 lira yapacaksınız. Park alanlarını 1 lira yapacaksınız. Tabi bu her yerde değil ana antenler de olacak. Bu uygulama yapıldığı zaman artık insanlar bunu cadde ve sokaklarda değil de otoparklarda araçlarını park edecekler. Böyle bir çözüm önerileri var bunlar trafik komisyonunda oturup konuşmak tartışmak gereklidir.
 
KARS’A GELİNCE İLK YAPTIĞIM İŞ; KARS’IN HARİTASINI ÇIKARTTIM
Kars’a geldiğim ilk yıl her emniyet amiri gibi Kars’ın haritasını çıkarttık. Kars’ta öncelikli neler? Kars’ta öncelikle suç profili nedir? Diye çalışmalar yaptık. İstatistiklere baktık. Kars’ta suç oranı düştü. Kaçakçılık oranında ciddi azalmalar görüldü. Yakalanmalar yapıldı, sokaklarda sıkıntılı insanlar dediğiniz insanlardan yakalamalar yaptık. Kars’ta çok fazla suç örgütü yok. Gazino ve fuhuş mekanlarına çeşitli operasyonlar yaptık. Bu alanlar daha çok dış alanlar yani gazinolar merkezden uzak alanlar da açılmasına izin verildi. Üç operasyon yaptık bu alanlara yönelik operasyonlar yapıldı. Bizde 5 gazino varken şuanda 1 tanesi açıktır. 4 tanesi kapalıdır. Tabi bizler hukuk kuralları ve devletin belirlediği esaslar dâhilin de ticaret yapmasına karışmıyoruz.
 
İNSAN TİCARETİ VARSA ORADA TÜRK POLİSİ VE JANDARMASI VAR
Suç varsa insan ticareti varsa insanları zorla çalıştırmak varsa o zaman orda da biz varız. Türk polisi var, jandarması var. Bu konuda Kars’ta çalışmalarımız oldu. En büyük sorunlardan biri trafik sorunudur. Düşünün sandalyenin bir ayağı yok ama sandalyenin dört ayağı var. Bu konuda biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Bizler en kısa zamanda bu trafik sorununu çözeceğiz. Bu konuda belediye bir şirketle anlaştı; bu şirkette çalışmalarına başladı. Kars’ta hep birlikte yaşıyoruz, bunu asla unutmamalıyız.
 
SOSYAL PROJELERE AĞIRLIK VERDİK
Sosyal projelere ağırlık verdik. Artık geçen yıla oranla sosyal projelere yoğunlaştık. İki üç proje vardı. Bunlardan kardeş aile projesi, bir yıldız doğuyor ya da yıldızlar kaybolmasın projesi, bu sen3e üç dört tane daha projemiz var. Diğer kamu kuruluşlarıyla iş birliğini başarabilirsek sokak çocuklarıyla ilgili bir projemiz var. Bir merkez oluşturmak istiyoruz. Bu merkezde sokak çocuklarıyla ilgili bağımlılık fiziki bağımlılıktır. Yani bu çocukları sadece psikolojik olarak tedavi edemiyorsunuz bunları ametan gibi kapalı bir hastane ortamında önce tedavisi yapılması lazımdır daha sonra topluma entegre yani (bütünleştirme)lazımdır. eğer yapabilirsem Kars’ta bağımlılar için bir yer açmayı planlıyorum. Sağlık bakanlığı ile görüşüyoruz bir bütçe oluşturuyoruz. Bu bütçe sağlanırsa bu bağımlılar alkol bağımlısı olsun, diğer bağımlılar olsun bu merkezde tedavi olur. Proje hazır diğer kuruluşlarla birlik sağlanınca bu proje inşallah uygulanır. Kars’ta böyle bir yer olmadığı için insanlar kendi çare bulmaya çalışıyor. Bu merkezin açılmasıyla sorunlar daha da azalacak. Çocuğu heba olmaktan kurtaracağız.
 
BİZİM AMACIMIZ KARS’TA HUZURU OLUŞTURMAK
İlk amacımız ve oluşturmaya çalıştığımız şey Kars’ta bir huzur oluşturmalıyız. Kars’ta akşamları rahatça gezebilmeliyiz, geceleri evimizde rahatlıkla uyuyabilmeliyiz. Eve girince kapıyı kilitledik mi yoksa kilitlemedik mi bu düşünceden sıyrılmak için güvenli olmamız lazımdır. Huzur ve asayişi sağlamak gereklidir. Birinci görevimiz suç oranlarını indirmektir. Her insanın başına bir polis dikemezsiniz. Böyle bir anlayış yok. Kars halkından şunu beklerim komşu hakkına saygılı olacak, komşu hakkını gözetleyecek. İnsani ilişkilerin fedakâr boyutuna bakacak.
 
KARS’TA “BEN” DEĞİL “BİZ” OLGUSUYLA HAREKET EDİLİRSE POLİSE GEREK BİLE KALMAZ; KARS’IN EN BÜYÜK SORUNU ÇABUK KAVGA EDİYORSUNUZ
Ben değil biz olgusuyla hareket edecek o zaman Kars’ta polise bile gerek kalmayacak. Kars güvenli bir şehir, haklıda saygılı insanlardan oluşuyor. Bu bariz ortada tabi suç olacak ama Kars’ın en büyük sorunu çok çabuk kavga ediyorsunuz. Az öncede dile getirilmişti. Bir dolmuşçu arabada neden sopa taşır arkada bulundurur. Öncelikle bu aşılmalı, dolmuşçular kamu görevi görüyor. Taşımacılık yapıyor önce bunu düşünmeli ve hareket etmelidir. Çevrenizde olup bitenleri mutlaka polise bildirmenizi istiyoruz.
 
BİZLER VATANDAŞLA BÜTÜNLEŞMALİYİZ Kİ ASAYİŞ TAM SAĞLANSIN
Çünkü siz bildirin ki bizler o konuda hassasiyetimizi ön plana çıkaralım. Ve birliktelik oluşturalım yalnızca biz bildiğimiz ve gördüğümüz şeylerle asayişi sağlamaya çalışırsak eksik kalırız. Biz vatandaşımızla bütünleşmek istiyoruz. Vatandaşımızla aynı havayı aynı bilinci oluşturmak istiyoruz. Bizler vatandaşımızla birlik olmak istiyoruz. Olanları 155 polise bildirin halkımızdan isteğimiz budur.
 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler