Kars’ta Osmanlı Mahallesi Kuruluyor

Kars’ta Osmanlı Mahallesi Kuruluyor

Kars Valiliği öncülüğünde Kültür Turizm ve Altyapı Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı (KARTAB) koordinesinde ‘Tarihi Dokunun Korunması Projesi’ hayata geçiriliyor.

1. Etabının Evliya Camii ve Kümbet Camii, çevre düzenlemesi, aydınlatma projesi ve abdesthane yapımının devam ettiği projede bölgede ekonomik ve sosyal alanların hayata geçirilmesi planlanıyor.

24.08.2015 sözleşme tarihli Bir milyon, 1.988.000.00 (Dokuzyüz doksan sekiz bin) TL tutarında olan ihale bedeliyle hayata geçirilme aşamasında olan proje, görsel açıdan da bölgenin yeniliklere kapılarını açtığını gözler önüne seriyor.

PROJELER İÇİN KAYNAK HAZIR!

Kars İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Erdinç Dolu’nun da eşlik ettiği ve bölgede yürütülen çalışmaları yerinde inceleyerek, hayata geçirilmesi planlanan projeler hakkında açıklamada bulunan Kars Valisi Günay Özdemir, “Önemli olan Kars’taki tarihi ve kültürel değerlerimizi korumaktır. İlimizde Selçuklu’dan Osmanlı’ya ve Rus mimarisine kadar birçok önemli eser var. Tam da bu bölgelerimizde Osmanlı eserlerimizin daha çok ön plana çıktığını görmek mümkün. Bizler de bu anlamda buradaki eserleri en iyi şekilde nasıl koruyacağımız noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle Harakani, Evliya Camii, Ulu Cami ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Beylerbeyi Sarayı ile ilgili restorasyon projeleri hazırlanıyor ve o bölgenin düzenlenmesiyle ilgili kaynak sıkıntımız yok, paramız hazır. Kars’ın mevsimsel anlamda, fiziki anlamda zorluklarından dolayı gecikmeler var. Bunların dışında Muradiye Hamamı ve Mazlum ağa Hamamı ile ilgili projelerimiz tamamlandı. Muradiye Hamamı için ihaleye çıktık ve diğer hamam için de şu anda güncelleme çalışmalarımız devam ediyor ve bu noktada maliyeden de özel idareye tahsisini istedik. Bölgede tüm bu güzelliklerimizi halkımızın ve dışarıdan gelenlerin hizmetine sunmak için valilik olarak elimizden geleni yapmaya hazırız ve yapıyoruz.” dedi.  

“TARİHİN YOK OLMASINA GÖZ YUMAMAYIZ”

‘Kars, tarihiyle kültürüyle Türkiye’nin önemli kentlerinden birisidir.’ diyen Kars Valisi Özdemir,  Önemli tarihi eserlere sahip olan ilimizde maalesef bu tür eserlerimiz kaybolmaya başlamış. 2 yıl önce geldiğimde burada başlatmış olduğumuz tarihi kimliğiyle Kars’ın kurtarılması ve turizme kazandırılması ile ilgili projelerimize devam ediyoruz. Özellikle Kars Kalesi’nin aydınlatılması, Evliya Camii, Ulu Camii, Harakani bölgesinin düzenlenmesi, Osmanlı Mahallesi’nin yapılması ve Osmanlı eserleri olan eserlerin restorasyonuyla ilgili her türlü projemiz devam ediyor. Çalışmalarımıza Özel İdare’nin mülkiyetinde olan Muradiye Hamamı ile başladık. Çünkü valilik olarak bizim görevimiz şehrin dışındaki köylerle ilgili ama kaybolacak olan tarihe göz yumamayız ve bu anlamda valilik olarak sahip çıkmamız gerektiği düşüncesiyle Muradiye Hamamı için ihaleye çıktık ve ihalesi önümüzdeki hafta yapılacak. Bunun dışında maliye hazinesine ait Mazlum ağa Hamamı’nın projesini valilik olarak hazırlıyoruz ve onun da yine özel idareye devredilmesiyle birlikte ihalesi gerçekleştirilecek. Şu anda 2 hamamımızla ilgili maddi anlamda kaynak sıkıntımız yok. Geçen yıl sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu ciddi bir kaynak aktarmıştı ve o kaynağımızla biz bu tür çalışmalar yürütüyoruz. Kaynak anlamında ülkemizde kültür ve turizme ayrılan bütçeleri görüyoruz, Kars’ta bundan payını mislisiyle alıyor, geriye ise projelerin hayata geçirilmesi kalıyor. Kars Valiliği olarak tüm kurumlarla bağlantılı çalışmalar yürütüldüğünü kaydeden Özdemir, bütün sorumluluğun alındığını söyledi. Vali Özdemir, “Beylerbeyi Sarayı ile ilgili de yine restorasyon projelerimiz hazırlanıyor. Konu Erzurum Kültür Varlıkları’na yazıldı ve bu konu oradan hızlı bir şekilde gelirse proje revizyonu bir an önce yapılacak ve kuruldan geçtikten sonra halesi yapılarak Evliya Camii, Ulu Camii bölgesinin sosyal ve ekonomik kullanımına açacağız. Ayrıca Kars’ta mevcut olan Osmanlı evleri, Paşa Konağı gibi mekanların da yine valiliğe devredilmesiyle birlikte bir an önce oralarda da gereken çalışmaları yürütmek istiyoruz. Eğer biz bu tarihi, kültürel değerlerimize sahip çıkmazsak bu yapıtlar kaybolacak ve bir daha geri gelmeyecek. Bu bilinçle hareket ediyor, eğer bir iş varsa, yapılması gereken bir görev, sorumluluk varsa Kars’ta da valilik olarak, il özel idaresi olarak, il genel meclisi olarak bu sorumluluğu topyekun alıyoruz ve bu konudaki her türlü çabayı harcıyoruz.” İfadelerini kullandı.

HEDEF: KIŞ GELİNCEYE KADAR BİTİRİLMESİ!

Bu projenin kış mevsimine kadar bitirlmesinin hedeflendiğinin altını çizen Vali Günay Özdemir, “Kars’ta işlerin fiziki anlamda, kalifiye eleman anlamında, sosyal ve kültürel anlamda yaşanan aksaklıklar nedeniyle zaman zaman önceden verilen tarihlerde işler tamamlanamayabiliyor. Bu nedenle kış girmeden bu çalışmaları bitirmeyi hedefliyoruz, ilk hedefimiz de bu yöndedir. Muradiye Hamamı’nı sosyal amaçlı kullanacağımız Mazlum ağa Hamamı’nı da aslına uygun hamam olarak kullanmayı düşünüyoruz. Kars’ın şu anda hem Kars halkı için, hem de dışarıdan gelenler için bir hamam ihtiyacı olduğu düşüncesindeyim. Kars kültürünü ve bu tür bir geleneğin devamlılığını sağlamak adına bu hamama ihtiyaç vardı ve Mazlum ağa Hamamı’nı bu ihtiyaca karşılık verecek şekilde hayata geçireceğiz.” diye konuştu.

 “BÖLGEDEKİ MÜLKİYET SAHİPLERİYLE ANLAŞABİLİRİZ”

Projesi Evliya Camii’nden başlayan ve bölgeyi kapsayan Osmanlı Mahallesi Projesi hakkında da bölgede bulunan özel mülkiyet sahiplerine de seslenen Özdemir, şu ifadeleri kullandı: “Osmanlı Mahallesi’nin gerçekleşmesi için belediyenin buradaki imar planını bir an önce bitirmesi gerekiyor. Biz TOKİ ile görüştüğümüzde bize yardımcı olacaklarını söylediler ama Kars’ın imar planıyla ilgili sıkıntısı nedeniyle biraz gecikme olabileceğini düşünüyoruz. Burada mevzi imarı yapılır ya da bir şekilde bu sorun aşılırsa bir an önce bu bölgedeki eserler olsun, arsalar olsun özel idareye devri sağlanırsa ve özel mülkiyet varsa onlara da maddi anlamda istenileni ödemeye hazırız. Bu bölgeyi hem ağaçlarıyla, tarihiyle ve kültürüyle bu tür çalışmalar yürüterek koruyabileceğimizi düşünüyorum. Burada önemli olan mülkiyet sahiplerinin beklentilerini karşılayarak gönül rızasıyla iş yapabilmektir. Bunun dışına çıkıldığında sosyal anlamda ciddi problemler meydana gelebiliyor.”

 “KAMUDAKİ TARİHİ BİZE DEVREDİN”

 ‘Bizim önceliğimiz kamudaki tarihi eserleri almak’ diyen Vali Özdemir, “Biz bu noktada kamudaki alanları alarak faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Yine bunlardan birkaçı olan ve belediyeye ait olan Paşa Konağı, Osmanlı Evi ve Cuma Hamamı ile ilgili talepte bulunduk, bu tip alanların mülkiyetini özel idareye devrederlerse biz bu alanları da halkın tarihi, kültürel ve ekonomik anlamda kullanımına açmaya hazırız.” ifadeleriyle bölgede hayata geçirilme aşamasında olan ve planlanan tüm çalışmaları yerinde değerlendirdi.

kha

Önceki ve Sonraki Haberler