Kars'ta Otoparka Giren Yok!

Kars'ta Otoparka Giren Yok!

Şehrin en önemli sorunlarından olan otopark, trafik, kaldırım ve yol işgalleri keşmekeşlerini kim çözecek?

 

Kars’ta belli saatlerinde şehir içi trafikte yaşanan keşmekeşliğe, bir de park sorunu eklenince, trafik sorunu içinden çıkılmaz bir hal alıyor.


Faik Bey Caddesi üzerinde bulunan ve olası bir depremde yıkılma tehlikesi taşıdığı için 9 yıl süren “Yıkılsın mı, yıkılmasın mı?” tartışmalarının ardından ortadan kaldırılan Atatürk İşhanı’nın, geçtiğimiz Nisan ayında yıkım işlemi tamamlandı.

 

Mülkiyeti İl Özel İdaresi’ne ait olan işhanı, yıkıldıktan sonra da ortaya çıkan alan, otopark olarak kullanılmaya başlandı. Fakat şehrin en kalabalık yerinde ve en işlek caddesi üzerinde bulunan bu otoparka, Kars’ta otopark bilinci henüz oluşmadığı için sürücüler de araçlarını park etmiyor. Sürücüler ise araçlarını arada sadece bir tel örgü bulunan parka, park etmek yerine, cadde üzerine park ediyor. Bu nedenle de yaşanan trafik ve otopark keşmekeşi da vatandaşları çileden çıkartıyor.

 

Kars eski Valisi Ahmet Kara, iş hanının yıkılmasının ardından, boşalan alana ne yapılacağı konusunda işadamlarına, “Kars'ın en güzel ve en kalabalık caddesi olan Faik Bey Caddesi üzerindeki bu alana güzel projesi olan yatırımcıları bekliyoruz." demişti.

 

ŞEHRİMİZ, NEFES ALSIN!

 

Vatandaşlar ise yıkım sonrası alanın havuzlu, kamelyalı ve yeşil alan olarak değerlendirilmesi veya bu alanın altına iki katlı bir otoparkın yapılması halinde, şehrin park sorununun çözüleceği gibi üstünün de yeşil alan olarak değerlendirilmesi halinde, şehrin nefes almasının sağlanabileceği noktasında birleşmişlerdi. 

Cadde üzerinde bulunan bu parkın karşısında bir de dolmuş durağının bulunması, yaşanan trafik keşmekeşini gözler önüne seriyor. Çünkü bu durağı, şehir içerisinde çalışan dolmuşlar ile birlikte ilçe minibüsleri ve otobüsleri de kullanıyor.  Cadde, sık sık tek taraflı olarak trafiğe kapandığı için de şehir içerisinde servis yapan ring araçları da durağa giremiyor. Hatalı park yüzünden bu araçlar da durakta bekleyen yolcuları almak için cadde üzerinde durmak zorunda kalıyor. Daha sonra da araç kuyruğu uzadıkça da sinirler geriliyor ve zaman zaman da sürücüler arasında yaşanan tartışmaların kavgaya dönüştüğü de oluyor.  Vatandaşlar da, sürücülerin duyarsızlıkları sonucu, araç trafiğinin bu şekilde tıkanmasının yayaları da sıkıntıya soktuğunu belirterek sürücülerin daha duyarlı ve dikkatli hareket etmeleri gerektiğini kaydediyor.

 

ŞEHRİN BİRÇOK YERİNDE, HAREKET ETMEYEN ARAÇ TRAFİĞİ KEŞMEKEŞİ DE YAŞANIYOR


Vatandaşlar, ayrıca İl merkezinde özellikle hapan mevkii, Halit Paşa, Eski Belediye ve Kazım Paşa iş hanları çeviresinde bulunan bazı esnafların kaldırım ve yol işgallerinden kaynaklanan sorunların yetkililer tarafından bir an önce çözüme kavuşturulmasını da bekliyor.


Bırakın yoları, kaldırım işgallerinin bile suç olduğunu vurgulayan vatandaşlar, yaşadıkları sıkıntıları, “İl merkezinde Halit Paşa, Eski Belediye ve Kazım Paşa iş hanları çevresinde haftanın beş günü köy minibüsleri tarafından işgal edilmektedir. Belediye ve trafik ekiplerinin köy minibüslerinin şehre giriş ve çıkış zamana kadar otoparklarda bekleme zorunluluğu olmasına rağmen bu kurala uyulmamaktadır. Bu nedenle trafik de, hareket etmeyen araçlar nedeniyle önemli derecede trafik keşmekeşi yaşanıyor. Köylüler, traktörleri için satın aldıkları mazotları bile bu bölgelerde çoluk çocuklarının içinde olduğu köy minibüslerin içerisinde ve üst bagajlarına taşıyorlar. Hatta köylüler, hasta olan buzağılarını bile bu araçlarla veteriner hekimlere getirip tedavileri yaptıktan sonra minibüsleri şehirden ayrılıncaya kadar araçlarının yanında tutuyorlar. Bunun yanı sırı yaşanan birçok sıkıtıyla birlikte özellikle bu İş hanlarının çevrecinde bulunan birçok esnaf, hem yolları hem de kaldırımları çeşitli mazeretler ileri sürerek işyerlerinde sattıkları malzemelerle veya kendi araçlarını enine boyuna çekerek kapatmaktadırlar. Zaten trafik polislerinin ve zabıtanın görev yapmadığı bu bölgelerde, inanılmaz boyutlarda şehre yakışmayan çağ dışı olumsuzluklar yaşanıyor.” Şeklinde dile getirdiler. 


TRAFİK POLİSLERİ VE ZABITA EKİPLERİNİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ!


Özelikle bu iş hanları, hapan mevki, Ziraat, Yapı Kredi ve Halk bankaları çevreleri ile fayton pazarı çevresinde, kaldırım ve yol işgallerini görmezden gelen belediye ve trafik ekiplerini göreve çağıran esnaflar, “Kaldırımlar ve yollar, bu esnaflar ve köy minibüsleri tarafından adeta işgal ediliyor. Aracı olan vatandaşlarda, bu bölgelerde park yeri bulamadığı için trafik polislerinin kestiği cezalar nedeniyle haksız yere cezalandırılmış oluyor. Polisin trafiğin yoğun olduğu caddelerde, ana arterlerde ve şehrin giriş ve çıkışlarına yaptığı trafik düzenlemelerini takdir ediyoruz. Ama belediye ve polisimiz bu bölgelerde ki sorunu da bir an önce çözsünler. Ayrıca yasak olmasına rağmen yine özellikle bu bölgelerde açıkta sağlık kontrolünden geçmeden meyve ve sebze satanların çok yüksek sesle bağırmalarından kaynaklanan ses kirliliği ise çevre esnafını ve sakinlerini de dayanılmaz boyutlarda rahatsız ediyor. Bu nenenle Belediye ve polisin bu soruna bir an önce çözüm bulmasını istiyoruz.” Dediler.  

Tacettin Durmuş / karsmanset.com

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler