Kars'ta Panel...

Kars'ta Panel...

KOBİ'lere ve Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Alternatif Finans Olanakları

Kars'ta Panel...

KOBİ’lere ve Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Alternatif Finans Olanakları

Kars Valiliği himayesinde; Kars Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanlığı, Ticaret Borsası, Belediye Başkanlığı destekleriyle Kars-Ardahan-Iğdırlılar Birliği Dayanışma Platformu tarafından düzenlenen “KOBİ’lere ve Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Alternatif Finans Olanakları” konulu panel büyük ilgi gördü.

Kars Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonundaki panele, Belediye Meclis Üyesi Erdinç Erdağı, Belediye Başkan yardımcısı Ferit Yenice, KTSO Başkanı Fahri Ötegen, Ticaret Borsası Başkanı İsmet Çelik, SERKA Genel Sekreteri Mehmet Özdoğan, KOSGEB Müdürü Mustafa Işık, Kars-Ardahan-Iğdırlılar Birliği Dayanışma Platformu Genel Başkanı Sebahattin Şengül, KOBİ ve girişimciler ile yatırımcı kuruluşlar katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Kars-Ardahan-Iğdırlılar Birliği Dayanışma Platformu Genel Başkanı Sebahattin Şengül, KAI-BİR Platformu Yönetim Kurulu Adına yaptığı açılış konuşmasında; “Merkezi Ankara‘da bulunan ve Kars’ta temsilciliği olan Kars - Ardahan - Iğdırlılar Birliği Dayanışma Platformu (KAI-BİR Platformu), özelde Ankara‘daki hemşehrilerimiz arasında yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamak, genelde ise söz konusu  illerimizin sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak üzere kurulmuştur. KAI-BİR Platformu, bu üç ilimizin ekonomik değerlerini ve turizm potansiyelini ön plana çıkartmak ve tanıtmak amacıyla uzun yıllardan beridir sergi, söyleşi, panel, konferans, sempozyum vb. etkinlikler düzenlemekte ve bu doğrultuda çalışmalarını sürdürmektedir.” dedi.

AMAÇ BÖLGENİN SORUNLARINA DİKKAT ÇEKMEK

Şengül ayrıca, “Bu noktadan hareketle, STK’ların yerel sorunları ele alması, bu kuruluşların demokratik ve katılımcı niteliğinden dolayı daha dikkat çekici olmakta ve çözümü için büyük bir potansiyeli harekete geçirmektedir. KAI-BİR Platformu, bölgemizin sorunlarına dikkat çekmek, gündemde tutmak, ilgili ve yetkili kurum ve kuruluşlar nezdinde çözümü için girişimde bulunmak için her düzeyde çalışmalarını yürütmekte ve bölgedeki resmi ve özel kurum ve kuruluşlar ile işbirliği için gerekli çabayı da göstermektedir. Bu çerçevede; KAI-BİR Platformu, kalkınmada öncelikli yörelerden olan Kars - Ardahan - Iğdır illerimizin kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla ülkemiz ekonomisinin önemli aktörlerinden olan Ekonomi Bakanlığı, KOSGEB, Kalkınma Bankası, TOBB, Halk Bankası’ndan yetkili ve konunun uzmanlarınca, söz konusu kuruluşların kredi imkanları ile yatırımcılara sağlanan teşviklerin bölgemizde faaliyet gösteren her üç ilimiz girişimcilerine anlatılması amacıyla; Kars Valiliği Himayelerinde, ve Kars Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve ilgili kurum/kuruluşların katkı ve katılımları ile ‘KOBİ’lere ve Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Alternatif Finans Olanakları‘‘ konulu bir PANEL düzenledik.” şeklinde konuştu.

Şengül, “Bugünkü panelimizde amaç ülkemize kalkınma ve istihdamı nasıl sağlayabileceğimiz. Teşvik kurumlarının sağladığı imkanları konuşmak üzere buradayız. Bir insan topluma hizmet etmeden ölmeye utanmalıdır. Herkesin mutlak suretle topluma katkısı vardır. Bu anlayışla diyorum ki Kars adına gelin el ele girelim ve her türlü olumsuzluğa rağmen ülkemizin kalkınması için çalışalım. Gün birlik ve beraberlik günüdür. Düzenlediğimiz bu panelin bölgemize ışık tutması umuduyla sizleri saygıyla selamlıyorum.” diye konuştu.

KOBİ’LERİMİZ MAALESEF Kİ YATIRIMLARINI GENELLİKLE ÖZ SERMAYE YAPMAYA ÇALIŞMAKTADIRLAR

Şengül daha sonra şunları söyledi:

“Öncelikle Kars ilimizin daha doğrusu Doğu Anadolu Bölgemizin kalkınma ve gelir düzeyi düşüktür. Peki bunu nasıl yenebiliriz? Yatırım finansmanla olur. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine baktığımız zaman ulusal gelirler malumunuz en yüksek payı almakta. En düşük payı da Kars-Ardahan-Iğdır illerinin içinde bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi almaktadır. Marmara Bölgesi’nin payı %37, Doğu Anadolu Bölgemizin payı ise% 3,5. Mesela Güney Doğu Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu’dan daha yüksek bir gelir almaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu’nun yapmış olduğu bir araştırma var. Burada Türkiye genelini 26 bölgeye tasnif etmiş. Bizim ilimiz 25. olmuş. Yani katma değer yaratma gücü açısından bizim illerimiz 26 bölge içerisinden en son sıralarda seçilmiş. Bölgemizin hatta Türkiye’nin önemli sorunlarından birisi de tasarruf. Tasarruf aşkımız olduğu için yatırımları yeteri kadar finanse edememekteyiz. Bölgemizin toplam tasarruf içindeki payı Kuzey Doğu bölgesinin payı 1 ile 6. İstanbul’un tek başına payı %45. Bu bölgelerimizde tasarruflar genelde altın ve yastık altında tutulmakta. Bununda ekonomiye fazla bir katkısı olmamaktadır. Tasarrufun yanında bunun kredi olarak kullanılması aşamasında da maalesef Doğu Anadolu Bölgesi kredi pastasından en düşük payı almaktadır. KOBİ’lerimiz maalesef ki yatırımlarını genellikle öz sermaye yapmaya çalışmaktadırlar. Yani dış finansa pek rağbet etmemektedir. Bunun tabi değişik nedenleri var. Yatırımların % 50’lik bölümü yabancı kaynak yani krediyle finans edilmekte. Bizde KOBİ’lerimizde bu alışkanlık yeni edinilmeye başladı. Oysa KOBİ’lerimize pozitif bir ayrımcılık uygulanmakta. Mesela bize gelindiği zaman kredi talebinde bulunulduğu zaman diyelim ki faiz desteğimiz var dolayısıyla KOBİ’lerimize pozitif bir ayrımcılık uygulanmakta. Uygun gördükleri kredileri kullanmakta fayda var. Bölgemizde geri kalmışlık sorunu var. Son zamanda yaşanan istikrarsızlık hayvan sayısının azalmasına neden oldu. Sektörde sıkıntı yarattı. Bunu idare etmek için öncelikle bölgemizde hayvancılığı geliştirecek bir master plan hazırlanmalı. Ama tek başına yetersiz tabi. Öncelikle hayvansal ürünlerden elde edilen hayvansal ürünleri girdi olarak kullanan sanayi ve imalat sektörlerimizi canlandırmak lazım.Yine bölgesel eşitsizliklerin giderilmesinde önem taşıyan hususlardan biri ise altyapı farklılıklarının giderilmesi. Bölgelerin batı bölgelerindeki hizmet seviyesine kavuşması gerekiyor. Bir başka açıdan baktığınız zaman bu bölgemiz çok zengin tarihsel ve kültürel bir donanıma sahip. Bunu niçin kullanmıyoruz? Burada turizmi canlandırmak bizim elimizde. Bölgemizin yatırımlarından maalesef teşviklerden ve kredi yatırımlarından haberimiz yok, yeteri kadar bilgi sahibi değiliz. Mesela kendi açımızdan baktığımız zaman şubemiz yok, bölge temsilciliğimiz yok. Her bankaya özel bir misyon verilmiş.”

ŞEHRİMİZDE YATIRIM YAPMAYI İSTEYEN VE YAPAN FİRMALARI ORTAKLIĞA DAVET EDİYORUM

Belediye meclis üyesi Erdinç Erdağı da, “Bilindiği üzere ülkemizin diğer ülke ekonomileriyle rekabet eden KOBİ’ler büyük önem taşımaktadır. Özellikle kalkınmada öncelikli iller arasında ilimizin gelişmesi ve kalkınması açısından da KOBİ’lerimiz önemlidir. İlimizin gelişmesinde bu kadar etkin rol oynayan KOBİ’lerimiz bankacılık verilerinden yeteri kadar faydalanmamaktadır. Sadece bankacılık verilerinden değil, kalkınma ajanslarının sağladığı desteklere dair yeterli bilgileri olmadığını görmekteyiz. KOBİ’ler ve girişimciler adına destekler ve alternatif finans olanakları konulup bu bilgilendirme panelinin düzenlenmesi ilimizde faaliyet gören KOBİ’lerin desteklenmesine katkı sağlayarak ilimizin kalkınmasına destek sağlayacaktır. Yine ilimizde aile ve şans şirketleri bir kısım faaliyetleri kendi çaplarında geliştirmektedirler. Profesyonel manada büyük aile şirketlerine geçilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. İnsanların bir araya gelerek güçlerini birleştirmeleri neticesinde çok daha önemli yatırımlar üretebileceğini bilmekteyiz. Bu kapsamda yatırımcılarımızın da bu zihniyetle girişimlerde bulunmasının şehrimiz adına önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Yine belediyemiz üyeliğinde kurulu olan şirketler aracılığı ile de şehrimizde yatırım yapmayı isteyen ve yapan firmaları ortaklığa davet ediyorum. Bizler Kars Belediyesi olarak her türlü yatırımcıya gerek Kars’ta yaşayan gerek Kars dışında yaşayan yatırımcılarımıza her türlü desteği sağlayacağımızı söylemek istiyorum. Bu bağlamda bu paneli düzenleyen, ilimizin gelişmesine katkı sunan herkese çok teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.

Moderatörlüğünü Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim Üyesi Doç. Dr. Haydar Efe’nin yaptığı panelde; Halk Bankası KOBİ Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Taner Aksel, Kalkınma Bankası Ticari Pazarlama Daire Başkanı Salih Demirel, Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü Mustafa Özger Bozoğlu, Dış Ticaret Uzmanı Ferhat Kavaklı, KOSGEB KOBİ Finasal Araştırmalar Müdürü Nusret Üzgünaltay, TOBB Reel Sektör Araştırma Geliştirme ve Uygulama Daire Başkanı O. Fatip Soysal uzmanlık alanlarında katılımcıları bilgilendirdiler.

Panel soru-cevap bölümünün ardından sona erdi. kha

Önceki ve Sonraki Haberler