Kars'ta polis ve jandarmadan vatandaşlara bilgilendirme!

Kars'ta polis ve jandarmadan vatandaşlara bilgilendirme!

Kars’ta polis ve jandarma ekipleri, SMA Tip 1 hastası olan Berinay Özkesemen isimli bebeğe destek amaçlı Aygır Gölü'nde düzenlenen "Umut Festivali"nde stant açarak vatandaşları KADES ve UYUMA projesi hakkında bilgilendirdi.

Volkan KARABAĞ

Geniş güvenlik önlemleri altında yapılan "Umut Festivali"nde güvenlik güçleri tarafından sabah saatlerinde açılan stantta bilgilendirme amaçlı broşür dağıtıldı, Kadın Acil Destek Uygulaması (KADES) ve UYUMA projesi hakkında bilgilendirme yapıldı.

Yaklaşık 1000 adet broşürün dağıtıldığı stant akşam saatlerine kadar açık kaldı.

KADES Nedir?

Akıllı telefon kullanıcısı kadınların, Google Play Store ve Apple Store uygulamasından indireceği “Kadın Destek Uygulamasını (KADES)”, T.C. Kimlik Numarasını girerek ve sonrasından EGM serverlarından gelen aktivasyon kodu ile aktif hale getirebileceği uygulama ile aile içi ve kadına yönelik şiddet mağduru kadınların acil durumlarda cihaz konum bilgisini açarak bir tuşla 112/155/156 Acil Çağrı Merkezine ulaşarak, yardım çağrısının yapıldığı olay yerine en yakın ekip veya devriyenin sevk edildiği bir uygulamadır.

“KADES” mobil uygulaması IOS ve ANDROİD telefonlarına indirilebilmekte olup,  kullanıcı tarafından akıllı cep telefonlarına indirildikten sonra;

Uygulama ilk kez açıldığında, kişisel bilgilerin istenildiği ekranda, kimlik ve cep telefonu bilgileri doldurularak kullanıcı sözleşmesi okunup onaylanmalı,

MERNİS veri tabanındaki nüfus bilgilerinden, uygulamayı yükleyenin kadın olduğu teyit edildikten sonra gönderilen “SMS Doğrulama Kodu” sisteme girilerek uygulama aktif hale getirilmeli,

İhbar yapılırken cep telefonunda konum bilgisi durumu açık hale getirilmelidir.

Acil bir durum ile karşı karşıya kalan kadın, telefonunda konum bilgisi açıldıktan sonra uygulama ekranında bulunan “KADES KADIN ACİL DESTEK” butonuna basmak suretiyle anında ihbarda bulunabilecek, ihbarın teyidi için ekrana gelecek olan “EVET” ve “HAYIR” seçeneklerinden birini tercih ederek ihbarın doğruluğunu onaylayacaktır.

Sisteme yanlışlıkla giriş yapıldıysa veya bildirim ile ilgili durum geçersiz olduysa “HAYIR” seçeneği seçilebilecek ve ihbar talebi iptal edilebilecektir. “EVET” seçeneğine basıldığında ise ihbarın başarıyla alındığı ve bildirim yapılan konuma ekip gönderildiği bilgisi kullanıcıya uyarı mesajı olarak gönderilecek; söz konusu ihbar, aynı zamanda Acil Çağrı Merkezindeki sorumluların ekranında ihbar olarak görünecektir.

İhbarın Acil Çağrı Merkezine gelmesi ile birlikte, en yakın kolluk kuvveti ihbar bölgesine sevk edilecek ve gerekli adli işlemler yapılacaktır.

Şiddet uygulayan kişi hakkında alınabilecek tedbirler

a) Şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması.

b) Müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhâl uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi.

c) Konuta, okula ve işyerine yaklaşmaması.

ç) Çocuklarla ilgili daha önce verilmiş bir kişisel ilişki kurma kararı varsa, kişisel ilişkinin refakatçi eşliğinde kurulması, kişisel ilişkinin sınırlanması ya da tümüyle kaldırılması.

d) Yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin haller saklı kalmak üzere çocuklarına yaklaşmaması.

e) Şahsi eşyalarına ve ev eşyalarına zarar vermemesi.

f) İletişim araçlarıyla veya sair surette rahatsız etmemesi.

g) Bulundurulması veya taşınmasına kanunen izin verilen silahları kolluğa teslim etmesi.

ğ) Silah taşıması zorunlu olan bir kamu görevi ifa etse bile bu görevi nedeniyle zimmetinde bulunan silahı kurumuna teslim etmesi.

h) Alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmaması ya da bu maddelerin etkisinde iken korunan kişilere ve bunların bulundukları yerlere yaklaşmaması, bağımlılığının olması hâlinde, hastaneye yatmak dâhil, muayene ve tedavisinin sağlanması.

ı) Bir sağlık kuruluşuna muayene veya tedavi için başvurması ve tedavisinin sağlanması.

Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde “şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması”, “müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhal uzaklaştırılması ve müşterek konutun mağdura tahsis edilmesi”, “konuta, okula ve iş yerine yaklaşmaması”  ve “yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin haller saklı kalmak üzere çocuklarına yaklaşmaması” tedbirleri polis amirlerince alınabilir.

Şiddete maruz kalan nerelere başvurabilir?

Alo 112, 155, 156 çağrı hatları

Aile içi ve kadına karşı şiddetle mücadele bürü amirlikleri, polis merkezi amirlikleri, jandarma karakolları

Valilik/ Kaymakamlık

Aile Mahkemesi

Cumhuriyet Savcılığı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM)

ALO 183 aile, kadın, çocuk ve özürlü sosyal hizmet danışma hattı

Sağlık kuruuşları

ALO 157 (Göç İdaresi) acil çağrı hattı

Belediyelerin Kadın Danışma Merkezleri

Baroların kadın danışma merkezleri ve adli yardım kurulları

Kadın sivil toplum kuruluşları

Ayrıca; şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin bir biçimde uygulanmasına yönelik güçlendirici ve destekleyici danışmanlık, rehberlik, yönlendirme ve izleme hizmetlerini almak için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne (ŞÖNİM) başvurabilirsiniz.

UYUMA Projesi

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün tamamen yerli ve milli bir yazılımla gerçekleştirdiği, akıllı telefonlardan Google Play Store ve Apple sanal mağazalarından ücretsiz olarak temin edilebilen UYUMA Uygulaması aktif hale getirildi.

UYUMA UYGULAMASI NEDİR, NASIL KULLANILIR?

UYUMA projesi, teknolojik imkânlar aracılığıyla uyuşturucu ile mücadelede vatandaş duyarlılığını oluşturmak, toplumsal sorumluluk bilincine uygun şekilde ve daha etkin hale getirmek suretiyle kalıcı ve güçlü bir mücadele ortamı oluşturmak amacıyla hazırlandı. Bu proje ile uyuşturucu suçlarına daha seri müdahale imkânı sağlanması hedeflenmiştir.

Uygulamanın önemli özelliklerinden biri ise bildirim yapanın kimlik bilgilerinin kesinlikle gizli kalması, bildirim yapanın numarasının görünmesi ve soruşturmanın hiçbir aşamasında üçüncü kişiler tarafından kesinlikle bilinmeyecek olmasıdır.

Uyuma uygulaması nedir, nereden ve nasıl indirilir? Uyuma uygulaması indirme işlemi!

Uygulamayı telefonlarına indiren vatandaşlarımız, kişisel bilgilerini sisteme kaydettikten sonra uygulamayı kullanmaya başlayacaktır. Sokakta gördüğü uyuşturucu ticaretini polise bildirmek isteyen vatandaş, uygulamadaki butona basarak ihbarda bulunacak. Sisteme konum bilgisiyle birlikte düşen ihbar, bölgeye en yakın ekibe iletilecek. İhbarcının kimliği kesinlikle gizli tutulacaktır. Suçla mücadelede vatandaşlarımız desteği ile bizlere büyük güç vermektedir.

UYUMA UYGULAMASI İNDİR

Akıllı telefonlardan Google Play Store ve Apple sanal mağazalarından ücretsiz olarak temin edilebilen Uyuma uygulaması indirmek mümkündür. Böylelikle uyuma uygulaması indirme işlemini tamamlayabilirsiniz.

karsta-polis-ve-jandarmadan-vatandaslara-bilgilendirme!-(1).jpgkarsta-polis-ve-jandarmadan-vatandaslara-bilgilendirme!-(2).jpgkarsta-polis-ve-jandarmadan-vatandaslara-bilgilendirme!-(3).jpgkarsta-polis-ve-jandarmadan-vatandaslara-bilgilendirme!-(4).jpgkarsta-polis-ve-jandarmadan-vatandaslara-bilgilendirme!-(5).jpgkarsta-polis-ve-jandarmadan-vatandaslara-bilgilendirme!-(6).jpgkarsta-polis-ve-jandarmadan-vatandaslara-bilgilendirme!-(7).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler