Kars'ta Şap Karantinası

Kars'ta Şap Karantinası

KARS GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRÜ DR. HÜSEYİN DÜZGÜN; “HER TÜRLÜ ÖNLEM ALINDI, AŞILAMA ÇALIŞMLARI BAŞLATILDI”

Türkiye’de ilk kez görülen ve hayvancılığı tehdit eden A-Nepal virüslü şap hastalığı nedeniyle Kars Hayvan Pazarı karantinaya alındı. 

Türkiye’de birçok ilde A-Nepal virüslü şap hastalığı görüldüğünü ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Kars’ta her türlü önlemi aldıklarını, aşılma çalışmalarına başladıklarını ve ile hayvan giriş-çıkışlarını yasakladıklarını belirtti.

Kars’ta 20 gün önce şap hastalığı görüldüğünü ve hemen hayvan hareketliliğini durdurduklarını ifade eden Düzgün, hayvan hareketliliğini 15 gün önce serbest bıraktıklarını, ancak tekrar şap görülmesi üzerine bu süreyi 10 gün daha uzattıklarını söyledi.

Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Malumunuz 20 gün öncesinden hayvan satış yerlerini ve hayvan hareketliliğini durdurmuştuk. Sonra rahatlamayı görünce 15 gün serbest bıraktık. Ama o serbest bıraktığımız süre içerisinde uygunsuz hayvan hareketleri Kars’ta hızla yaygınlaşmaya başladı. İlimiz genelini ve yetiştiricilerimizi düşünerek, aynı zamanda sevkiyatta sıkıntı oluşturacak diğer illeri ülkemizi de düşünerek 10 günlük süre içerisinde tekrar hayvan hareketliliğine kısıtlama getirme kararı tekrar komisyonca alındı” dedi.

“HASTALIĞIN YAYGINLAŞMAMASI İÇİN TEDBİR ALARAK AŞILAMA ÇALIŞMALARINA BAŞLADIK”

A-Nepal virüsünün görülmesi üzerine hemen harekete geçtiklerini Şap Endistüsü’nden yeni tipe göre hazırlanmış aşıyı getirdiklerini belirten Dr. Hüseyin Düzgün, “Kars Hayvan Sağlığı Zabıtası komisyonunca bu karar alındı. Tabi bu 10 günlük süreç içerisinde biz yine boş durmayacağız. Bu yeni tipe göre hazırlanmış aşımızı ŞAP Endistüsü Müdürlüğü’nden istedik geldi. Ve şuanda tüm İlçe Müdürlüklerimizce aşılamaya başladık. Yetiştiricilerimizden özellikle istirham ediyorum, bu hastalığın ilimizde yaygınlaşmaması için hastalık görülmeyen köylerde ya da hastalık görülen köye yakın olan alanlarda öncelikli olmak üzere hasta olmayan hayvanlarda bu aşıyı, daha önce iki ay önce ŞAP aşısı yaptırmış olsa bile bu aşıyı tekrar yaptırmalarını istirham ediyoruz. Çünkü bizim daha önce yapmış olduğumuz aşının etkili olduğu bir tip değil. Farklı bir tip olduğu için zaten hastalık çıktı. Bu nedenle yeni getirmiş olduğumuz aşılama ile arkadaşlarımız yine ahırlara, sağlıkçı arkadaşlarımıza çiftçilerimizin, köylülerimizin kapılarını açıp muhakkak aşılatmalarını istiyorum” diye konuştu.

“KARS’A HAYVAN GİRİŞ-ÇIKIŞLARI GEÇİCİ OLARAK DURDURULDU”

Dışarıdan Kars’a hayvan giriş-çıkışlarına kısıtlama getirdiklerini kaydeden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Bu manada tabi biz acil olan, ya da dışarıdan gelen hayvanlar içinde önlem aldık. Hayvan giriş-çıkışı yasak fakat acil kesim var. Ya da kesime gelmiş hayvanların herhangi bir hastalığı yok. Kesime sevk ediliyor. Bunun için özel izin verebiliyoruz. Kesime giden hayvanlara sadece mezbahaya gitmek üzere özel izin verebiliyoruz. Ya da yine yurt dışından ithal olarak gelmiş olan hayvanlarımız içinde çaresiz hayvanın ortada kalmaması için hekimlerin kontrolünde bunun içinde hayvan girişine izin veriyoruz. Ama genel manada önümüzdeki 10 günlük süre içerisinde hayvan hareketlerine bir kısıtlama getirildi. Hayvan satışı ve hayvanın ilimizden çıkışı aynı zaman da dışarıdan hayvanın girişine yasak konuldu. Yetiştiricilerimizin buna uymalarını ve izinsiz olarak hayvan hareketliliği yapmamalarını istiyoruz. Hem cezai müedesi var. Hem de klinik olarak hayvan hastalığı göstermese de hastalığı almış olma ihtimalini düşünerek hem kendisine, hem de ülkemize zarar vermemesi açısından bu 10 günlük süre içerisinde aşılamaya dikkat ederek, aşısını yaptırarak ondan sonra inşallah rahatlayacağımızı ümit ediyorum” şeklinde konuştu. iha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler