Kars'ta ŞAP KARANTİNASI'nın Etkisi!

Kars'ta ŞAP KARANTİNASI'nın Etkisi!

Kars’ta, bazı bölgelerde görülen şap hastalığı nedeniyle 20 Kasım’dan itibaren hayvan pazarında başlatılan karantina uygulamasının ardından vatandaşın et alımında gerileme yaşanmaya başladı.

Türkiye’nin birçok bölgesinde meydana gelen şap hastalığı, kırmızı et piyasasını ciddi oranda etkiledi. Kars’ta vatandaşlar kırmızı ete olan rağbetin azaldığını söyledi.

Şap hastalığı nedeniyle yaklaşık 1 ay süredir kapalı olan Kars Hayvan Borsası, bunu takiben ülkenin birçok bölgesinde durdurulan hayvan hareketliliği, kırmızı ete olan ilgiyi azaltırken, fiyatlarda da ciddi oranda artışa neden oldu.

Vatandaşlar et fiyatlarının pahalılığı dışında, hastalık nedeniyle etin güvenilirliği açısından tüketiminden uzak durduklarına ve bu süreçte kırmızı et tüketmemeye dikkat ettiklerine değinerek, “Bir aydır kapalı olan hayvan pazarı, bunun dışında Türkiye’nin birçok yerinden hastalığın yaygınlığına dair aldığımız bilgiler ve duyumlar bizleri kırmızı et tüketiminden uzaklaştırdı. Bu süreç boyunca kırmızı et yememeye dikkat ediyoruz ve beyaz et tüketiyoruz.” dediler.

Kentte bazı vatandaşlar ise kırmızı et tüketimine devam ettiklerini söyleyerek, alınan etin sağlık açısından uygunluğunu araştırmadıklarını fakat devamlı alışveriş yaptıkları yerlere güvendiklerini ifade ettiler. Belirli marka yerlerden alışveriş yaptıklarını dile getiren bazı vatandaşlar ise etin güvenilirliği açısından şüphe etmediklerini kaydettiler.

Vatandaşlar tarafından et fiyatlarındaki atışın nedenini şap hastalığı ve yükselen yem fiyatları olarak gösterilirken, Kars’ın bacası tütmeyen tek fabrikası diye adlandırdıkları hayvancılığın bir an evvel eski haline getirilmesi adına yetkilere çağrıda bulundular.

Vatandaşlar ayrıca, Türkiye’de ağırlıklı olarak kırmızı etin tüketildiğine dikkat çekerek, bölge hayvancılığının Türkiye’nin bu piyasadaki ihtiyacının yüzde 50’sini karşılayacak güçte olduğuna da işaret ettiler. kha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler