Kars'ta Şapla Mücadele İçin Start Verildi

Kars'ta Şapla Mücadele İçin Start Verildi

2015 yılında Türkiye’nin birçok noktasında meydana gelen şap hastalığının hayvancılığa büyük ölçüde darbe vurmasıyla birlikte Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2016 bahar aşılaması çalışmalarına erken start verildi.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Kars İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, bakanlık tarafından proje kapsamında aşıların tahsis edildiğini duyurdu. Bu yıl bahar dönemi aşılama çalışmalarına erken başlanacağını söyleyen Düzgün, “Halk arasında ‘dabak’ olarak ta bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Bakanlığımız tarafından proje kapsamında aşılarımız tahsis edilmiştir. 2016 yılı ilkbahar dönemi şap aşılama kampanyası, Ülkemize yeni serotip şap virüsünün bulaşması nedeniyle bahar dönemi şap aşılaması daha erken dönemde başlatıldı. Bu yeni tip hastalıkların tespiti sonrasında Bakanlığımızca hızlı bir şekilde aşı üretimi yapılarak İllerimize dağıtılarak İlimizde şap hastalığı yeni mihrak oluşumunun önlenmesi ve olası ekonomik zararlarının engellenmesi için 2016 yılı ilkbahar şap aşılama kampanyasının en geç 29 Şubat 2016 tarihine kadar tamamlanmış olacaktır. Sevk edilecek sığır cinsi hayvanlar, sevklerinden en fazla 6 ay önce şap hastalığına karşı aşılanmış olmalıdır. Sevk edilecek sığır cinsi hayvanlara şap aşısı yapılmamış ise şap aşısı yapıldıktan 21 gün sonra sevkine izin verilecektir. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 36 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine gereği, 29 Şubat 2016 tarihine kadar sığır cinsi hayvanlarına şap aşısı yaptırmayan yetiştiriciler hakkında 7.731,00 (Yedibinyediyüzotuzbir)TL idari para cezası uygulanacaktır. ”dedi.

Hüseyin Düzgün, son olarak; Şap hastalığın önlenmesi ve yetiştiricilerin mağdur olmaması için hayvan sahiplerinin sığır cinsi hayvanlarına şap aşısı yaptırmaları konusunda duyarlı olması gerekmektedir. Kampanyada gerekli başarının sağlanması için hayvan sahiplerince en üst düzeyde duyarlılık gösterilmesi gerekmektedir. Yetiştiricilerimize önemle duyurulur.” hatırlatmasında bulundu. kha

Önceki ve Sonraki Haberler