Kars’ta sınır ticareti etkin hale gelecek

Kars’ta sınır ticareti etkin hale gelecek

Bakan Tüfenkci, “Kars’tan, Şırnak’tan tutun da Hatay’dan Kilis’e kadar olan bölgede sınır ticaretini etkin hale getirebilirsek bu bölgeye fabrikaların sağlayacağı kazançtan daha fazlasını kazandırabiliriz” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kars, Şırnak, Hatay ve Kilis'te sınır ticaretini etkin hale getirerek, uyuşturucu kaçakçılığını engellemek, bölgedeki işsizlik sorununu çözmek, bölge halkının kazanç sağlaması için yeni bir adımlar atıldığını söyledi.

Bakan Tüfenkci,  sınır ticaretinin bölgede serbest bırakılmasına ilişkin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı modeli anlattı.

Bakan Tüfenkci, sınır ticaretine ilişkin yapılan çalışmanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’a sunulduğunu belirtti, konuya ilişkin Ekonomi Bakanlığı ile istişarelerin sürdürüldüğünü kaydetti.

Tüfenkci, mevcut uygulamadaki sınır ticaretinin kapsamının yeni model ile daha genişleyeceğinin altını çizdi ve şöyle devam etti: “Bu bölge için fabrikalaşma önemli ama sınır ticaretini etkin hale getirirsek bölge halkımız daha kazanç sağlar. Fabrika yapımı için arazi şartları çok elverişli değil, hammaddenin ulaşımı, ürettiğini satmak için nakliye masrafları da düşünüldüğünde maliyetler daha da artıyor. Bizler sınır ticaretini mevcuttaki uygulamanın bir adım önüne taşır kapsamını genişletirsek, Kars’tan, Şırnak’tan tutun da Hatay’dan Kilis’e kadar olan bölgede sınır ticaretini etkin hale getirebilirsek bu bölgeye fabrikaların sağlayacağı kazançtan daha fazlasını kazandırabiliriz. Batı illerimizdeki sınırlarda sınır ticaretinin çok anlamı yok ama buralarda var. Buralarda biz uyuştucu ve benzin, mazot ticareti bunların önüne geçelim, ticareti de ithalat ihracat gibi değil tabanda yapılan bir ticaret haline getirelim. Esnafların, belgesini alanların şehirde yaptığı bir ticaret haline getirelim. Parası çok olan 3-4 insana bu işi teslim etmeyelim. Önerdiğimiz model bu esas üzerine.”

Önceki ve Sonraki Haberler