Kars'ta Sürücülere Buzlu Yol Uyarısı!

Kars'ta Sürücülere Buzlu Yol Uyarısı!

Kars Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanı Azat Ceyhan, sürücülerin aşırı buzlanma nedeniyle dikkatli olmalarını istedi.

Kars'ta Sürücülere Buzlu Yol Uyarısı!

Kars Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanı Azat Ceyhan, sürücülerin aşırı buzlanma nedeniyle dikkatli olmalarını istedi.

Ceyhan, “Türkiye’nin birçok bölgesini saran etkileyen kış çok etkili bir şekilde kendisini gösteriyor. Ancak, özelikle ilimizin de içinde olduğu Kars, Ağrı, Ardahan, Erzurum bu bölgeler için iki üç kat fazlasıyla kendisini hissettirdiğini söyleyebiliriz. Birçok yerde en düşük hava sıcaklığı eksi 3’lerde 5’lerdeyken bizde eksi 10-16’ları buluyor.” dedi.

BUZLANMANIN OLDUĞU RİSKLİ BÖLGELER

Buzlanmanın Kars’ta ve bu bölgede araç kullanma risklerini artırdığına dikkat çeken Ceyhan, “Sürücülerin zorlanacağı birkaç bölge var. Özelikle bu bölgede birincisi Kars ve çevresine baktığımızda, Susuz-Ardahan bölgesinde özelikle çam ormanlarının da bulunduğu daha doğrusu güneş alamayan yerlerde buzlanma olayı olmakta. Yine o bölgede Göle’ye giderken Boğatepe’nin olduğu bölgede risk oluşturmaktadır. Her an kar yağabilmektedir. O bölgede gidecek sürücünün çok dikkat etmesi gerekiyor. Geriye dönüp baktığımızda özelikle yine Dağpınar’a giderken, Dağpınar Digor arası veya o Sakaltutan denen bölgede yine bu buzlanma her zaman söz konusudur. Tipi olduğunda yolun kapanması riskiyle karşı karşıya kalabiliriz. Bunun yanı sıra yine aynı şekilde ormanlık bölgede olduğu için Sarıkamış’ta Benliahmet’ten sonra da her ne kadar yol genişlemişse dahi yine bu tehlike söz konusudur. Bu bölgeleri niye vurguluyoruz? Çünkü sürücüler en çok bu bölgelerde sıkıntı yaşıyor. Özelikle eğer yol açılmamışsa ve sürücüler aniden yola çıkmışlarsa her an burada sıkıntı ile karşılaşabilirler. İşte sürücülerin burada dikkat etmesi gereken kurallar var. Birde şehir içerisinde dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Eksi 15-16’ların olduğu bir ortamda ya gizli buzlanma söz konusudur yada özelikle kavşak başları ve karanlık yerlerde aynı zamanda da güneş almayan yerlerde mutlaka bir buzlanma söz konusudur.” diye konuştu.

SÜRÜCÜLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

Ceyhan sürücülerin dikkat etmesi gereken konularla ilgili de şöyle konuştu:

“Şehirlerarası yola çıktıklarında az önce sözünü ettiğimiz Erzurum-Kars-Ardahan ya da Kars- Iğdır-Digor bölgesine gittiklerinde sürücüler mutlaka ama mutlaka yanlarında zincir, takoz ve buna benzer araç gereçleri bulundurmalılar. Ayrıca lastiklerinin de kışlık olması zorunluluğunu unutmamalılar. Yine her zaman tavsiye ediyoruz; araçlarındaki akaryakıt durumunu mutlaka gözden geçirsinler. Üçüncüsü yine araçların ısınma sorunu ve camların buğlanma sorunudur. Hem buna dikkat etmeli hem de bu yolarda farların açık olmasına dikkat etmeliler. Hem karşıdakinin sizi görmesi hem de sizin karşıdakini görmeniz için çok önemlidir. Bunlara çok dikkat etmeleri gerekiyor. Bir de, buzlanma olayında ani manevra yapmamak gerek. Özelikle şehir içinde kavşaklara yaklaşırken sürücüler geçmişte belki 5-10 metre kala yaptıkları fireni daha uzun mesafede yapmalılar. Daha doğrusu şöyle diyelim;  sürücüler ani manevra yapmayacaklar, aniden firene basmayacaklar ve aniden vites değiştirmeyecekler. Bunlara dikkat ettiklerinde pek sorun yaşamayacaklardır. Hem yayalar hem de sürücüler açısından bir diğer husus ise, karşıdan karşıya geçen yayanın kayabileceği gerçeğidir. Yayalar, uzaktan gelen aracın duramayacağı gerçeğini göz önüne alarak dikkat etmeleri gerekiyor.”

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler