Kars'ta Sürücülere sis uyarısı

Kars'ta Sürücülere sis uyarısı

Kars'ta etkili olan yoğun sise karşı Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanlığı sürücüleri uyardı.

 

Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanı ve Çevre Trafik Eğitimcisi Azat Ceyhan, kar yağışının ardından sert geçen kış ve akşam saatlerinde yoğun olan sisten dolayı sürücülerin dikkatini çekti.

Azat Ceyhan, sisli havalarda hem sürücülere, hem yayalara ve hemde yetkililere önemli görevler düştüğünü söyledi.

Ceyhan; “Bilindiği gibi Kars’ta kış çok sert geçiyor. Kars yağışının ardından bu sefer beraberinde akşamları yoğun sis görülüyor.

Yoğun sis ve soba bacalarından çıkan dumanlar bir birine karşınca özellikle şehir merkezinde bu durum yayalar ve sürücüler için risk oluşturuyor. Burada hem sürücülere hem yayalara, hem de yetkililere önemli görevler düşmektedir” dedi.

SİSLİ HAVALARDA HIZ LİMİTİ ASGARİYE ÇEKİLMELİSisli havalarda görüş mesafesinin 10 metreye düştüğünü ifade eden Çevre ve Trafik Eğitimcisi Azat Ceyhan; “Sisli havalarda sürücülere düşen en önemli görev, sürücüler geceleri mutlaka takip mesafesini artırmalıdır.

Yani iki otomobil arasındaki takip mesafesi, görüş mesafesinin azaldığı bir ortamda takip mesafesinin artırılması gerekiyor. Sisi lambalarıyla birlikte kısa farların daha etkili olacağını düşünüyorum.

Özellikle şehir içi için bunu söylüyorum. Yayaları fark etmeyeceği gerçeğini göz önüne alarak sürücüler şehir merkezinde hız limiti 50 veya 40 iken bunu daha da asgariye indirmeleri gerekiyor.

Yani 40-50 ile giden bir sürücü görüş mesafesinin yetersiz olduğu bir ortamda hız mesafesini mutlaka hızını azaltması gerekiyor” diye konuştu.KAVŞAKLARDA ANİ DÖNÜŞLER YAPMAYIN Yayaların sisli havalarda kavşaklarda ani dönüş yapan araçları görmeyebileceğini belirten Azat Ceyhan özetle şunları söyledi.

Yayalar geceleri aniden yola çıkan özellikle kavşak ağızlarında dönüş yapan bir aracı göremeyebilir.

Sürücülerde bu hususta çok önemli görev düşüyor. Yolu çok iyi kontrol ettikten sonra karşıdan karşıya geçiş haklarını kullanmaları gerekiyor.

Yani hem sürücülere, hem de yayalara bu konuda önemli görevler düşüyor.

Sabah ve akşam gizli buzlanma dediğimiz gündüz buz olmayan kar yağmadığı halde buz görünmeyen, ama akşamları havaların daha da soğumasıyla birlikte sabaha karşı buzlanan bazı yerler var.

Sürücülerin dönüş mesafelerini de buna göre ayarlamaları lazım. Yani kavşağa yaklaşan sürücünün daha önceden hız limitini düşürmesi ve dönüşünü yaparken çok dikkatli dönüş yapması lazım.




Önceki ve Sonraki Haberler