Kars'ta Süt AB Standartlarında Üretilmiyor!

Kars'ta Süt AB Standartlarında Üretilmiyor!

Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Kars'ta süt ve süt ürünlerinin Avrupa standartlarında üretilmediğinden dert yandı.Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Kars'ta süt ve süt ürünlerinin Avrupa standartların

Kars'ta Süt AB Standartlarında Üretilmiyor!

Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Kars’ta süt ve süt ürünlerinin Avrupa standartlarında üretilmediğinden dert yandı.

Çiğ süt ve süt ürünlerinin kalitesinin arttırılması için konunun birinci derecede muhataplarının da katıldığı bir toplantıda konuşan Müdür Düzgün, Kars’ta süt ve süt ürünlerinin yapısal sorunlarının başında çiftlik ve diğer süt işletme tesislerinin büyük çoğunluğunun küçük ölçekli aile tipi işletmeler olması nedeniyle AB standartlarında üretim yapılamadığına dikkat çekti.

Düzgün konuşmasında bölgemizde üretici birlik ve kooperatiflerin dağınık, küçük üretici yapısını kontrol edecek ve yönlendirecek bir yapıya henüz kavuşmamış olmasın da önemli bir etken olduğu vurgulandı. Onaya tabii olan işletmelerin ise 2013 yılı sonu itibariyle modernizasyonlarını bir an önce bitirmelerini de vurgulandı.

SÜT TOPLAMA MALİYETLERİ OLDUKÇA FAZLA

Dr. Hüseyin Düzgün, çiftliklerin küçük ölçekli ve dağınık olması nedeniyle de süt toplama maliyetlerini artırmakta olduğunu da belirten Müdür Düzgün: “Süt ve sür ürünleri sektöründeki işletmeciler, sütü tamamen kendi imkanları ile toplamaktadırlar. Süt irinleri işletmeleri sezon öncesinden ve o zamanki birim fiyatı üzerinden, üreticilere avans adı altında toplayacakları sütün parasını vermektedirler. Bu durumda süt kurulunun da belirlediği minimum fiyatının da altında satılmaktadır. Zaten süt üretimini artırma kültürü ve bilincine sahip olamayan yetiştiricilerimiz düşük fiyatta kazanamadıkları için, gerek sütün toplanıp soğutucuya naklinde gerekse birim hayvandan daha fazla süt alma çabasında olmamaktadırlar.” Dedi.

DAĞINIK İŞLETMELER, İLİN GELİŞİMİMİ ENGELLEYEN SEBEPLER ARASINDA

Düzgün, bölgemizde üretici birlik ve kooperatiflerinin, dağınık küçük üretici yapısını kontrol edecek ve yönlendirecek bir yapıya henüz kavuşmamış olmasının da ilin gelişimi engelleyen sebepler arasında olduğunu da belirtti. Bu durumun üreticilere bilgi ve çeşitli hizmetlerin aktarımını da zorlaştırmakta olduğunu belirterek; “Verim, kalite ve fiyatlara olumsuz etki yapmaktadır üretici örgütlerin kuruluş amaçlarına uygun faaliyette bulunmaları ve kendi çıkarlarını düşünmeden üreticiye ulaşarak onları desteklemeleri gerekmektedir.”dedi.

ONAYA TABİ OLAN BU İŞLEMLER, ONAY BELGESİ ALMAK ZORUNDA

Kars’ta üretici tarafından görülen bu sıkıntıların yanında sütü işleyen sanayici tarafından bazı yapısal sorunları da dile getiren Müdür Düzgün daha sonra şöyle konuştu:

“2002 yılında il genelinde üretilen sütü işleyen sektör 3 iken bu sayı 2012 yılında 95 adete ulaşmıştır. Ancak 5996 sayılı kanun gereğince “Onaya tabi olan bu işlemler” 2012 yılı sonu itibariyle onay belgesi alma zorunluluğu getirilmiştir. Onay şartlarına uygun olmayan işletmeler modernizasyon planı sunarak işletmelerini moderninize etmeler için süre tanınmıştır. Modernizasyon planı sunmayan 28 işletme onay belgesi almadığından kapatılmıştır. 2013 yılında modernizasyon planı sunan 67 işletmeden yalnız 1 âdeti onay belgesi almış olup 66 adet işletmenin modernizasyon süresi 2013 yılının sonu itibari ile bitecektir. 2013 yılı sonu itibariyle işletmelerinin modernizasyonu tamamlamayan işletmelerin onay belgeleri iptal edilecektir.

MODERNİZASYONLARINIZI TAMAMLAYIN

Bu toplantıda il müdürlüğü olarak öncelikle ülkemize katma değer sağlayan küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin yılsonunda üretim izinlerinin iptal edilmemesi için modernizasyon planı yol haritası çıkartmak ve bir hareketlilik kazandırmak; yine bölgemizin sorunu olan sütte soğuk zincirin oluşturulması ve süt üreten işletmelerin üretimlerini tüm yıla yaymak yıl boyu mandıralarımıza hammadde sunacak istek ve kültürün oluşması yönünde ne yapabilirizi konuşacağız. Soğutulmuş süt ilerleyen süreçte sadece yetiştiriciye ilave prim kazandırmayacak sizlere de işleyeceğiniz sütün somatik hücre ve mikrop sayısı açısından daha kaliteli hammadde almanızı sağlayacaktır. 2014 yılından itibaren sanayicinin işleyeceği sütten daha sık numune alacağız sonucun nasıl olacağını sizlerin takdirine bırakıyorum.

KALİTELİ SÜTLE KALİTESİZ SÜTÜN FİYATI FARKLI OLMALIDIR

Değerli işletme sahiplerimiz bu problemlerin sonuçta sizlere döneceğinin gerçeğini görüp çözümü yolunda sizlerin de bu değişimde bir çaba içine girmenizi istiyoruz. Kaliteli sütle kalitesiz sütün fiyatı farklı olmalıdır. Diğer illerimizde bu gün itibariyle 130 kuruşlara varan süt fiyatı yanında ilimizde 55 kuruşlarda seyrederken yetiştiricilerden yıl boyu süt üretme kültürünün oluşmasını beklemenin zor olduğunu düşünüyorum. Bir yıl önceden verilen avansın sizleri de sıkıntıya soktuğundan hareketle her ay düzenli verilen süt parası geleneğinin oluşmasının üretim artışını tetikleyeceği kanaatindeyiz.”

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler