Kars'ta Suyu İktisatlı Kullanmak Gerek

Kars'ta Suyu İktisatlı Kullanmak Gerek

Kars Valisi Ahmet Kara, son olarak Ocaklı Köyü'nde su açılışının yapılmasıyla birlikte Kars'ta birkaç köy dışında suyu olmayan köy kalmadığını ve bunlarında yakında bitirileceğini söyledi.

 

Vali Kara ayrıca, suya kavuşanların da suyu iktisatlı kullanmaları gerektiğini ifade ederek vatandaşlardan bu konuda ricada bulundu.

 

Ocaklı Köyü’nün su sorununun fevkalade bir hadise haline geldiğinin altını çizen Vali Kara, “Daha önce bu suyu yapıldı. Daha sonrada elektrik borçlarından dolayı bir süre suları kesildi. Ancak sonradan fark ettik ki suyun kalitesi ve içilebilirliği de iyi değil. Köyde büyük önemli bir köyümüzdür. Yaklaşık 2 – 3 senedir dereden traktörleriyle su alıyorlardı. Bu sene uzun bir süre kaynak arandık ve bulduk. Bizim için oldukça maliyetli bir su oldu ama inşallah iyi olmuştur. Daha önce yapılmış olduğu için zaten köyde şebeke var. Şu anda suyu kaynağından normal cazibeyle köye getirmiş olduk. İnşallah güzel günlerde kullanırlar. Çünkü susuz hayat olmaz. Vücudumuzun 4/3’ü sudur. Dünyanın da 4/3’ü sudur. Dolayısıyla susuz ne insan hayatını ne de doğanın, dünyanın olması mümkün değil.”

 

SUYUNUZ NE KADAR BOL OLURSA OLSUN TASARRUFLU KULLANIN!

Suyunuz ne kadar bol olursa olsun tasarruflu kullanmalarını da öneren Vali Kara, daha sonra şunları söyledi:

“En büyük teşekkür yapılan hizmeti iyi kullanmaktır. Suyu kullanırken Allah’a karşı da şükürlü olmalıyız. Allah’a karşı şükürlü olmak da, suyu tasarruflu kullanmak, güzel kullanmak, su yüzünden kavga gürültü etmemek, hanımlarımızın bugüne kadar çektiği zorlukları düşünüp onlara tez zamanda çamaşır makinelerini, bulaşık makinelerini yani evde beyaz eşyaları zamanında alıp medeni, modern bir hayatı yaşatmamız gerekir. Köylüler genelde musluklarını açık bırakıyorlar. Kışın donuyor diye açık bırakanları mazur görebiliriz. Dünyanın hiçbir tarafında yeterinden fazla değil. Dünyanın 4/3’ü su diyoruz ama içilebilir su kaynakları oldukça azdır. Türkiye’mizde bildiğimizin aksine içilir su kaynakları yönünden çok zengin bir ülke değil. Yani biz su kaynakları yönünden çok zengin bir ülke değiliz. Afrika kadar fakir bir ülkede değiliz ama çok zengin de değiliz. Dolayısıyla suyu tasarruflu kullanmak için muslukları açık bırakmamı lazım. Bütün köylerde görüyoruz. Köylüler muslukları açmış. Musluklar akıyor. Dolayısıyla aşağı seviyede kalan evin suyu gürül gürül akarken, yukarı eve bazen su çıkmıyor. Öyle olunca köylü “Suyumuz yine yetmiyor” diyor. Dünyanın hiçbir tarafında muslukların hepsi açık olduğu zaman hiçbir su yetmez.”

 

Vali Kara ayrıca, “O açıdan ben bütün köylülerimize, bütün şebekesi olan ki merkez köylerimizin hemen hepsinin şebekesi var. Bu köylerimizin hepsine bu istirham da bulunuyorum. Musluklarımızda kapatma alışkanlığımızı edinmemiz lazım. Hepimiz Müslüman’ız. Peygamber Efendimizin bu konuda Hadis-i Şerifi de var. “Nehrin kenarında bile olsanız suyu tasarruflu kullanın.” Ama nehrin kenarında bile olsak suyu tasarruflu kullanmamız emrediliyor. Hele içme suyunu, evimize gelmiş suyu çok tasarruflu kullanmamız lazım. Ocaklıya gelen suyun hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah problemsiz, pürüzsüz, zahmetsiz ve uzun süre kullanırlar. Çocuklarına da güzel, temiz bir köy bırakırlar. Çünkü Ocaklı bizim için fevkalade önemlidir. Bizim merkez köyümüzsünüz. 40 kilometre duble yol olan bir köyümüzsünüz. Ama suyunun olmaması bizi utandırıyordu. Ben sizin köye gelemiyordum mesela. Hem sizlerden hem de gelen giden misafirlerden utanıyorduk. O açıdan bugün bu sevinci bu nedenle de yaşıyoruz. Sizin köyün suya kavuşması bir nevi hem size karşı hem de gelen misafirlerimize karşı da utancımızı, mahcubiyetimizi bitirdi. Biz o açıdan da seviniyoruz.”

 

Ocaklı köylülerinin bugüne kadar büyük sabır gösterdiklerinin de altını çizen Vali Kara, “Hem sabır gösterdiler hem de çok mücadele ettiler. Muhtar bizi her zaman rahatsız etti. Her zaman bizi harekete geçirdi. Ankara’lara kadar yazı çizdi bunu. Bizi bir bakıma bu suyu yapmamıza mecbur etti. Kaynak uzun süre bulunamamıştı. Kaynağın bulunmasında da yardımcı oldu. Kendisinden sonra sulu bir köy bırakacak. Ben o nedenle muhtarı da tebrik ediyorum. 266 bin liraya mal oldu bu su. Suyumuzu Binali Aksu yaptı. İnşallah başka köylerimizin sularında, inşaatlarında yine Binali Aksu’yu görmek isteriz. Onunla beraber emeği geçen Özel İdare Personelimizi de Genel Sekreterimizden, Su İşleri Müdürümüzden çalışan personelimize kadar hepsini tebrik ediyorum. Bizde zevkle bundan sonra köyünüze geliriz. Digor’un Arpalı ile Bayırbağ köylerinin içme suyu da şu anda yapılıyor. inşallah bir gün de onların kurdelesini keser susuz köy kalmadığını ilan ederiz. Tabi ki köylerimizin bir kısmında yetersizlikler var. biz kısmında arızalar oluyor. İnsanoğlu yaşadığı müddetçe su işi hiç bitmeyecek. Çocuklarda mutlaka okusunlar. Okumasanız babalarınıza, hakkımızı helal etmiyoruz deyin. Okuyabildiğiniz yere kadar okuyun. Okuyanlar sizden daha zeki değil. Çalışkan olursanız, biraz zahmet çekerseniz hepsini okursunuz.” dedi.

 

Muhtar Abdurahman Aydın da,  “Uzun zamandır özlemini çektiğimiz içme suyunu Sayın Valimiz bizi içme suyuna kavuşturdu. Kendisini köy halkı adına muhtar olarak teşekkür ediyorum. Bizi bu darlıktan kurtardığınız için küçüklerde büyüklerde hepimiz size minnettarız.” diye konuştu.

 

 

 

 

KHA

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler