Kars'ta TEOGS Sınavı Heyecanı!

Kars'ta TEOGS Sınavı Heyecanı!

Kars Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış, TEOGS Sınav Öncesi açıklamalarda bulunarak öğrenci ve velilerine neler yapmaları gerektiği konusunda bilgi verdi.

Kars'ta TEOGS Sınavı Heyecanı!

Kars Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış, TEOGS Sınav Öncesi açıklamalarda bulunarak öğrenci ve velilerine neler yapmaları gerektiği konusunda bilgi verdi.

28-29 Kasım 2013 tarihlerinde yapılarak Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş sınavı öncesi Alkış’ta veli ve öğrencilere önemli açıklamalar geldi. TEOGS sınavı öncesinde il genelindeki okullarda alınan önlemleri değerlendiren Alkış, birinci sınavın saat: 09:00 -09:40’da, ikinci sınavın, saat: 10:10 -10:50’de, üçüncü sınavın ise 11:20 -12.00’de yapılacağını her sınav arası dinlenme molalarının verileceğini söyledi.

Alkış, “Daha önce velilerimizde şöyle şikâyetler geliyordu gerek bize, gerek bakanlığımıza. Çocuklarımızın tek bir sınavla hayatının belirlenmesi, SBS ya da OKS’ydi. Ya da üniversite sınavında tek bir sınava dayalı olması. ‘Çocuk hasta oluyor, tekrarı yok, problem oluyordu’ deniyordu. Hem heyecanı aza indirmek için, hem de çocukların telafisi imkânsız tek sınavla hayatlarının belirlenmelerinin önüne geçilmesi için bakanlık SBS sınavlarını kaldırdı. Onun yerine tamamen okul başarısına endeksli. Ancak Türkiye’nin farklı yerlerinde, farklı okullarında farklı uygulamalar olabileceği için bakanlık tarafından gönderilen sorularla şuan da sınav yapılacak. 6 dersten yapılacak sınavlardan alınan notlar hangi lisede okuyacağını belirleyecek. Telafisi mümkün. Bir 6 dersten şimdi sınav oluyor, yine 6 dersten Nisan’da sınav olacak. Yine Orta bir ve orta ikide aldığı notlarda bunu etkileyecek. Perşembe ve Cuma üst üste sınav olacak. 3 dersten Perşembe, 3 dersten Cuma günü sınav girecek çocuklarımız. Saat 09.00’da başlayacak, 12.00’de bitecek. Her sınav arasına çocuklarımızın yarım saatlik bir dinlenme vakitleri olacak.” dedi.

120 OKUL, 398 SALONDA SINAV HEYECANI

Alkış, merkezde 29, ilçelerde 91 olmak üzere il genelinde toplam 120 okulda sınav olacağını da belirterek, “Bu sınav öğrencisi çok az olan işte 8–9 gibi öğrencisi olan öğrencilerimizi en yakın okula naklediyoruz. Onun dışında ki tüm öğrencilerimiz kendi okullarında sınava girecekler. Ancak şu var. Kendi okulunda ama kendi öğretmenin gözetiminde değil. Öğretmenlerin bir şey yapacağından değil ama şaibeye Fırat vermemek için A okulunun öğretmenleri B okulunda görev alacak. B okulunun öğretmenleri A okulunda görev alacak. Birde o gün mesela fen bilgisi, matematik, İngilizcenin sınavının olduğu gün kesinlikle bu branşta ki öğretmenlere görev vermedik. Farklı branşlarda ki öğretmenlere görev verdik. 6069 öğrencimiz sınava girecek. Telaşa gerek yok. Velilerimiz bilgilendirildi. Öğretmenlerimiz bilgilendirildi. Çocuklarımız bilgilendirildi. Güzel bir sınav olacağını tahmin ediyoruz. Dua edelim kar çok yağıp da soruların intikalinde problem olmasın. Bu arada 400 öğretmenimiz il merkezinde birinci gün, 400 öğretmenimiz ikinci gün görev alacak. Her salonda bir salon başkanı, bir gözetmen, birde 5 salonu bir yedek öğretmen bulunduruyoruz. Olur ya bir öğretmenimiz raporlu olu, hasta olur buna benzer bir şey olur. Okulda sınav komisyonu var. Sistemde öğrencilerin hangi okullarda gireceklerine dair yazılı her okulun yine okul müdürü zaten görevli. Çocuklarımızın cevap anahtarı hazır geliyor. Soruları hazır geliyor. Ayrıca biz çocuklarımızın giriş belgesini istemiyoruz. Toplamda 398 salonda sınavımız var. Bu sınav sadece milli eğitimin sınavı değil. Yani artık bu Türkiye’nin. Çünkü yeni olduğu için bilgilendirme toplantıları yaptık. İç işleri bakanlığıyla koordineli valimizin başkanlığında vali yardımcımızın koordinesinde koordinasyon toplantısı yaptık. Şuan da bu sınavla ilgili tüm kolluk kuvvetleri, gerek jandarma, gerek emniyet hepsi birlikte hareket ediyoruz. Toplantılarımızı yaptık çalışıyoruz.

” diye konuştu.

ÇOCUKLAR VE VELİLERİN BİLGİSİ VAR

Sınavlarla ilgili öğrenci ve velilerinin bilgisinin olduğunu da hatırlatan Alkış, “Hepsinin bilgisi var. Hatta çocuğumuz nakil olmuşsa yedek sorularımızda var. Yani hiçbir öğrencimiz mağdur olmayacak. Yine olur ya öğretmen hasta olmaz da çocuk hasta oldu. Çocuğumuzun da telefi sınavı olacak ama mazereti makul ise. Yani veli ya da öğrenci benim bu sınava canım girmek istemiyor şeklinde değil. Daha önce yazılı sınavlarımızda nasıl ki öğrencilerin mazeretleri makul ise yeniden sınav oluyorsa bu sınavda da mazereti makul olan öğrencilerimize telefi sınavı yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.  

6 SINAVA TABİ TUTULACAKLAR

Çocukların 6 sınava tabi tutulacaklarını da vurgulayan Alkış, “Büyük sınav değil. Tek bir sınav yapılıyordu daha önce Mayıs ayında veya Haziran’da. Şuanda o bir sınav yerine çocuklarımız 6 sınav oluyor. Ama 6 sınavı aynı heyecanda değil. Yani tek bir merkezde çocuklar bir defa değil kendi sınıflarında, en azında kendi okullarında diğer yazılı sınavları nasıl oluyorsa bu sınavda öyle oluyor. Sadece soru merkezden geliyor. Soru neden merkezden geliyor? Adil olması için merkezden geliyor. Çünkü A okulunda öğretmen kolay sorabilir, B okulunda zor sorabilir. O zaman adil olmayacağı için sadece bu sınavların farkı soruların merkezden geliyor olması. Şuaradan da kimsenin endişesinin olmaması gerekiyor. Müfredat Türkiye’de hep birlikte gitti. Ve 8. sınıflarda boş geçen dersimiz olmadı. Bakanlık ta bunun üzerinde hasetten durdu. Birde eksik varsa son iki haftada telefi programları uygulandı. Bu daha verimli olacak diye düşünüyoruz. Niye? Hem veliyi telaş etmeyecek, hem öğrenci telaş etmeyecek. Ama her hangi bir velinin halen bir telaşı bir sıkıntısı varsa o bizim sıkıntımız veliye izah edememiş demektir.” dedi.

SORULAR ÇOCUKLARIN GÖRDÜĞÜ DERSLERDEN OLACAK

Alkış ayrıca, “Şöyle bir sıkıntı oluyordu eskiden. Çocukların gördüğü dersle sınavlarda çıkan soruların uyuşmama durumu oluyordu. Hâlbuki bu sefer tamamen müfredatta çocukların gördüğü konularda çıkacak. Birde güzel tarafı yine yanlış doğruyu götürmeyecek. Yani çocuklarımıza her halükarda daha rahat bir sınav olacak diye düşünüyoruz. Hiç heyecan olmazsa da olmaz. Tüm birimlere yazıldı. Yine arkadaşlarımızda bu konuda bilgilendirildi. Sınavlar insan için, önce çocuklarımızın sağlığı, sıhhatti arkadaşlar bununla ilgili çocukları uyardılar. Çok ekstra bir şey değil. Ama normal uykusunu alması, dinlenmesi, kahvaltısını yapması. Ama tüm bunlara rağmen çocuğumuzun bir sıkıntısı olursa bu sınava girmeyecek. Terapi sınavına alınacak. Normalde sınava çocuğun getirmemesi gereken şeyler var. Yanında su bulundurabilecek, acil durumlarda yine görevli arkadaşlar çocuklarımıza yardımcı olacak.” şeklinde konuştu.

VELİLERE SESLENDİ

Basın aracılığıyla velilere seslenen Alkış, “Basın bizim bir paydaşımız. Yaygın eğitimin çoğunlukla biz basın aracılığıyla yapıyoruz. Basının bilgilendirmesi çok önemli. Neyi nasıl yazdığınız, neyi nasıl söylediğiniz çok önemli. Sizin vasıtanızla ben velilerimize şunu demek istiyorum. Telaş edecek hiçbir şey yok. Diğer yazılılara, sınavlara, çocuğumuz nasıl gidiyor, nasıl hazırlanıyorsa yine aynı şekilde ekstra hiç bir şeye gerek yok. Çocuğu aşırı telaşlandırmaya hiç gerek yok. Çocukla annelerin babaların okula gidip okulun kapısında beklemelerine gerek yok. Her zaman çocuğunuz okula nasıl gidiyorsa yine öyle gidecek. Ayrıca aşırı telaş edip çocuğumuzu strese sokmanın bir anlamı yok. Öğretmenlerimize güvensinler. Gerisini telaş etmesinler. Hiç heyecan olmaması da kötü. Yani kısmi heyecan başarıyı arttırır. Heyecanın  fazlası zararlıdır. Eğer bir öğrenci hiç heyecanlanmıyorsa bu sınavla ilgili bir düşüncesi yok demektir. Kısmen bir heyecan olacak. Ancak ailelerden bizim beklentimiz şudur. Eskiden olduğu gibi hadi şu suyu iç, hadi şunu ye filan gibi çocukların heyecanını arttıracak hiçbir şeye gerek yok.” nasihatinde bulundu.  

BU SINAV SADECE BİR PUAN SINAVI

Alkış, önerilerine şöyle devam etti: “Tabi ki çocuklarımız ilk defa sınav olmuyor. Şuanda 8. sınıfta olan öğrencilerimiz bu sınava giriyor. İlkokul 2. sınıftan başlıyor çocuklar sınav olmaya. Sadece benim çocuklardan beklentim, dileğim, tavsiyem şudur. Diğer sınavlardan bu sınav farklı bir sınav olmadı. Bu sınavla çocuğun Fen lisesine, Anadolu öğretmen lisesine her hangi bir liseye gidip gitmeyeceği belirlenmedi. Bu sınav sadece bir puan sınavı. Bu sene çocuklarımız 6 sınav olacaklar. Ve kaldı ki sadece bu 6 sınavla da çocuklarımızın gidecekleri okul belirlenmeyecek. Daha önceden orta 1. sınıftan, orta 2. sınavdan aldıkları notlarda bir kıymet ifade ediyor. Onun için hiç telaşa gerek yok. Soruyu anlamak çözmenin yarısıdır. Dikkatlice okusunlar. Birde bu sınav geçti. Ama bundan sonra ki sınavlar için soruyu anlamak diyorum mesela. Çocuklarımızın çoğu diyorlar ki “ben soruyu yapacaktım ama vakit yetmedi.”vakit yetmemesi niye? Eğer çocuklarımız hızlı okumaya alışmamışlarsa, ders dışında kitap okumuyorlarsa okuma problemi var demektir, anlama problemi var demektir. Çocuklarımızın sınavda Başarılı olması için ne kadar çok kitap okuyorlarsa, hikâyedir, romandır, diğer eserlerden, dergidir, gazetedir okuyorsa çocuklarımızın anlaması, yorumlaması, cevaplaması o kadar kolaylaşır. Artık tamamen ezbere dayalı bir soru mantığı yerine muhakemeye, analize, senteze dayalı bir soru mantığı geliyor. Yine bakanlığımızın açıklamasından biliyoruz. İleri ki dönemlerde de ucu açık sorular sorarak çocuğun yorumlarının notlandırıldığı, anlamlandırıldığı bir sınava da geçme durumu var. Tamamen ezberci, test sistemiyle, a,b,c değil, çocuğun yorumunun anlam ifade ettiği sınavlarda yakında gelecek diye bekliyoruz.”

 


Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler