Kars'ta yem bitkileri destekleme müracaatları başladı

Kars'ta yem bitkileri destekleme müracaatları başladı

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kars il merkezinde yem bitkilerini destekleme müracaatlarının başladığını açıkladı.

Tacettin DURMUŞ / KARS MANŞET

Yapılan açıklamada destekleme başvurularında uyulması gereken hususlarda belirtildi. 2018 yılı yem bitkileri desteklemeleri müracaatlarının 30 Haziran 2018 tarihinde son bulacağı da belirtilen açıklamada, üreticilerin belirtilen tarihe kadar dosyalarını il müdürlüğüne vermeleri gerektiği de bildirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada desteklerden faydalanmak için yapılacak müracaatta gereken evraklar ise şu şekilde belirtildi;

-Başvuru Dilekçesi

-Yem Bitkileri Desteklemesi Müracaat Formu

-Yem Bitkileri Desteklemesi Kontrol Tutanakları ( 2 adet )

-2018 yılına ait güncel ÇKS belgesi

1- Üreticilerimizin yem bitkileri desteklemelerinden yararlanabilmesi için öncelikli olarak Mazot ve Gübre Destekleme Dosyasını Müdürlüğümüze vermiş olması gerekmektedir. Bu dosya verildikten sonra ikinci olarak Yem Bitkileri Destekleme Dosyası ile Müracaatta bulunması gerekir, sonuç olarak Yem Bitkisi Desteklemesinden yararlanmak isteyen üretici Müdürlüğümüze 2 (iki)  dosya vermiş olması gerekmektedir.

2- Yukarıdaki formlar eksiksiz bir şekilde doldurularak İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şubesinde ilgili birime teslim edilecektir.

3- Köylere göre Yem bitkileri tespit tarihleri daha sonra düzenlenerek Muhtarlıklara bildirilecektir. Belirlenen tarih Muhtar tarafından çiftçilere duyurulacak ve bu tarihte ilgili üreticilerin hazır bulunmalarını sağlayacaktır. Hava şartları, personel eksikliği vs. sebeple köyün tespit tarihinde bir değişme olursa yeni tespit tarihi belirlenecek ve köy muhtarlarına haber verilerek değişiklik tüm çiftçilere duyurulacaktır.

4-  Muhtar, tespit günü köyden/mahalleden arazilere gitmek için ulaşım aracı sağlayacaktır.

5- Başvuru sahibi çiftçiler, tespit çalışması sırasında; Teknik ekipleri takip ederek ekmiş oldukları arazileri göstermeleri, yanlarında varsa arazinin tapu belgelerini de bulundurmaları gerekmektedir. Arazilerini gösteremeyecek durumda mazeretli olanlar ise bir kişi görevlendirecekler ve tespit yapılmasını sağlayacaklardır. Keşif tarihi içerisinde arazisini göstermeyen çiftçiler Yem Bitkileri Desteklemesinden yararlanamayacaktır.

6-  Köyün tespit günü Müdürlüğümüz personeli köy merkezine gelecektir. Muhtar veya azaların ve ilgili çiftçilerin köy merkezinde bulunması gerekmektedir. Çiftçiler tespitte Müdürlüğümüz personeline yardımcı olmaması durumunda meydana gelecek mağduriyetten kendileri sorumlu tutulacaklardır. (Tebliğ gereği).

7-  Teknik kabullere göre:

Çok yıllık ( Korunga ve Yonca ) yem bitkilerinde, Korunga saf ekilmelidir. Karışık ekim ve aynı çok yıllık yem bitkisi üstüne çok yıllık yem bitkisi ekiminde destek alınamayacağı bilinmelidir. Yulaf, Fiğ, Tritikale ve Çavdar saf veya karışık ekilmesi halinde yeşil ot olarak hasat edilirse destekleme ödemesi almayı hak edecektir. Daneye bırakılan ürüne destek verilmeyecektir. Teknik normlara uygun oranda tohumluk kullanılmamasından, ekim sırasında yapılan teknik hatalar ve çimlenme gücü zayıf tohum kullanmaktan dolayı çıkış olmaz ve yetersiz olursa destekleme yapılmayacaktır.

8- 2016 ve 2017 yıllarında Çok Yıllık Yem Bitkileri (Korunga, Yonca vb.) desteklemelerinden yararlanan üreticilerin, 2018 yılında da destek alabilmesi için 2016 ve 2017 yıllarında ekmiş olduğu Korunga, Yonca vb. çok yıllık ürünler için Yem Bitkileri Destekleme Müracaatı Başvuru dosyası vermeleri gerekmektedir. Ayrıca tespite gelen Teknik Personellere arazilerini göstermeleri, aksi halde söz konusu arazilerin tespiti yapılmaması durumunda destek dışı kalacakları üreticiler tarafından bilinmelidir.

9- Yem Bitkileri Destekleme Müracaatında bulunan Üreticiler, her yıl için müracaatlarında desteğe uygun en az 10 da veya üstünde arazi beyan etmesi gerekmektedir. Önceki yıllarda korunga, yonca ve fiğ desteği alan Üreticiler bir sonraki yıl eğer çok yıllık yem bitkileri desteği, toplamda 10 da altında kalırsa bir sonraki yıl destek alamayacakları için desteklemeye uygun yem bitkisi ekilişi yaparak 10 da veya üstünde ekiliş ve tespit yaptırmak zorundadır. Aksi halde 10 da altında kalan ve bir önceki yıl destek aldığı çok yıllık yem bitkileri parsellerinden destek alamayacakları bilinmelidir.

10- Farklı ilçe veya köylerde Yem Bitkileri ekilişi bulunan Üreticiler, her Köy için ayrı müracaat dosyası ve kontrol tutanağı hazırlayıp tespit tarihlerinde destek almak istedikleri diğer köydeki parsellerini de köye gelen il veya ilçe personellerine göstermek zorundadırlar.

Ayrıca, bilindiği üzere Bakanlığımızca 2017 yılından itibaren Milli Tarım Projesi kapsamında Havza Bazlı Destekleme Modeli uygulanmaya başlanmıştır. Bu kapsamda İlimiz Merkez İlçesi için 2018 yılı Havza Bazlı Destekleme Modeline göre Arpa, Buğday, Mercimek, Tritikale, Yem Bitkileri, Yulaf ve Patates ürünleri ekilen parseller Mazot-Gübre, Sertifikalı Tohumluk Kullanım, Yem Bitkileri ve Fark Ödemesi (Hububat, Baklagil) desteklerinden faydalanacaklardır. Bu ürünler dışında ekilişi yapılan ürünler söz konusu desteklerden yararlanamayacaktır. Yazlık ekilişlerin yapılmaya başlandığı bu günlerde üreticilerimizin olası mağduriyetlerine sebebiyet verilmemesi için başvuru tarihini kaçırmamalı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler