Kars’tan Kurbanlık Sevki!

Kars’tan Kurbanlık Sevki!

Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Kurban Bayramı dolayısıyla Kars'tan diğer illere 124 bin 550 büyükbaş, 82 bin 829 adet de küçükbaş hayvan sevkinin yapıldığını söyledi.

Kars’tan Kurbanlık Sevki!

Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Kurban Bayramı dolayısıyla Kars’tan diğer illere 124 bin 550 büyükbaş, 82 bin 829 adet de küçükbaş hayvan sevkinin yapıldığını söyledi. Kars il genelinde kesilen kurbanlık sayısının ise büyükbaşta 13 bin 850, küçükbaşta da 9 bin 600 civarında olduğunu açıkladı.

Düzgün, “İlkbahar döneminde bakanlığımız Kars ilimizi şap aşılama kampanyasından çıkartmıştı. Dışarıda tutmuştu. Yani ilkbahar döneminde biz ilimizde şap aşısı yapmadık. Tabi o dönemde çok ciddi sıkıntılar çektik hem yetiştiricilerimiz, hem bizler. Kışın çok sert geçmesinin sonrasında geçen yılın kuraklığının vermiş olduğu etkiyle yem bitkileri azalması, kaba yem üretiminin az olması ve çok sert geçen bir kışın sonuncunda hayvanlar güçsüz düşmüş, takatsiz kalmıştı. Şap aşısı da yapmayınca şap aşısı da yapılmayan hayvanlarımızda ölümlere varacak düzeyde sıkıntılar anlar yaşadı. Yetiştiricilerimiz kısmen mağdur oldular. Ama bu dönemde hem vekillerimizin gayreti, hem bizim bakanlık düzeyinde yapmış olduğumuz girişimler sonucunda sonbahar şap aşılama kampanyasını ilimize aldırdık. Şimdi bugün tarihi itibari ile tüm ilçe ve il merkezi köy ve kasabalarımızda şap aşılamasına başladık. Ben yetiştiricilerimizden özellikle bu kampanyamıza karşılık vermelerini istirham ediyorum. Kapılarınızı, ahırlarınızı, gelen personellerimize açın. Hayvanın küçüğü, büyüğü, yaşlısı, gebesi demeksizin tüm hayvanlarınızı aşılatın. Şöyle bir yanlış anlaşılma var. Sanki gebe hayvanlarda aşı zarar veriyormuş gibi bir yanlış anlaşılma var. Kesinlikle bu aşı kontrollü yapılmış aşılardır. Gebe hayvanlar dâhil olmak üzere tüm hayvanlarda büyükbaş hayvanlarımızda hiçbir sıkıntı olmaz. Kaldı ki aşılama sonrasında hayvan ölümü gerçekleşecek olursa ???? şok dediğimiz tabirle eğer şok gerçekleşecek olursa bedeli neyse bakanlığımız zaten tazmin ediyor. Yetiştiricilerimizin herhangi bir zararı olmuyor. Ben bu manada köylerimize gelen ekiplerimize, yetiştiricilerimizin ilgi göstermesi, ahırlarını açması ve tüm hayvanlarımızın hiç aşılanmayan hayvan kalmayacak şekilde aşılanmasını arzu ediyorum.” dedi.

Düzgün daha sonra şunları söyledi:

“İlimizde gerçekten bu dönemde bu yıl kurban bayramında zor şartlarda atlattığımız kış bahar sezonundan sonra yaylalara çıkan, meralarımıza çıkan, büyükbaş, küçükbaş hayvanlarımız kendilerini toparlayarak yetiştiricilerimizi memnun edecek şekilde semirtilip, randımanı arzu edilen düzeye getirilip 80 vilayetimizde kurbanda kasaplık olarak satış amacıyla sevk edildi. Kurban bayramı 2.-3. günü dâhil olmak üzere verilen rakam, biz zaten kurban öncesinde önlemimizi almıştık. Ekiplerimizi kurmuştuk. Artı kurban süresince de yine sevk olabileceğini düşünülerek nöbetçi ekipler oluşturarak bu manada kurbanın son gününe kadar hayvan sevkiyatımızı problem olmaksızın gerçekleştirdik. O gün itibari ile son rakamımız büyükbaşta 124 bin 550 adet bayram günün son gününe kadar sevk ettiğimiz hayvan sayısı, küçükbaş olarak ise 82 bin 829 adet hayvan sevki yaptık. Yani toplamda il dışına sevk ettiğimiz hayvan sayımız 206 bin–207 bin civarında çok yüksek bir rakam sevkiyatı gerçekleştirildi. İlimiz, ilçelerimiz, köy, kasabalarımız dâhilinde kurbanlık kesilen hayvanları da düşünürseniz 13 bin 850 civarında büyükbaş hayvan kesimi yapılmış. 9600 civarında da küçükbaş hayvan kesimi kurbanlık olarak ilimizde kesimi yapılmıştır. Toplamda ilimiz merkezinde de 24 bin civarında da kurbanlık olarak hayvan kesimi yapılmıştır. Kurban sezonumuz geçti. Yetiştiricilerimiz çok memnunlar. Çünkü il dışına giden bilhassa Marmara, Karadeniz, İç Anadolu bölgesine yoğun olarak gönderdiğimiz hayvanlarla geri dönüşüm bize resmi olarak bugüne kadar hiç olmadı. Çünkü geri dönen hayvanlar sistem üzerinden resmi olarak bize dönüşü gerçekleşir. Sistemden geri dönüş gerçekleşmedi. Zaten bakanlığımızda geçmiş yıllarda il dışına hayvanlarını götürüp de satamayan yetiştiricilerin mağdur olmaması için önlem almıştı. Et balık kurumu aracılığı ile canlı olarak ayakta satın alma boyutunda yardımcı olunacaktı. Ama buna gerek kalmadı. Yetiştiricilerimiz çünkü götürmüş olduğu kurbanlık hayvanlarını kurbanlık olarak satarak bayramlarını memleketlerine dönüp huzur içinde geçirdiler. Bu manada iyi bir dönem, iyi bir yıl geçirdik diyorum. Temennimiz bundan sonra ki dönemde de yine kazançlı, karlı ve mutlu, huzurlu nice yıl ve bayramlar diliyorum tüm yetiştiricilerim adına.”

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler