Kars'tan Trakya'ya Hayvan Sevkiyatı!

Kars'tan Trakya'ya Hayvan Sevkiyatı!

Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, şaptan arındırılmış Trakya bölgesine kurbanlık sevki yaptırmak isteyenlerin il müdürlüğüne başvurmalarını istedi.

Kars'tan Trakya'ya Hayvan Sevkiyatı!

Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, şaptan arındırılmış Trakya bölgesine kurbanlık sevki yaptırmak isteyenlerin il müdürlüğüne başvurmalarını istedi.

Düzgün, bu konuda bakanlığın hayvan yetiştiricilerine bir kolaylık sağladığını ve bundan önce Trakya’ya götürülecek kurbanlıklar için sağlanan 4 aylık sürenin 1 aya indirildiğini ve bu süre içinde işlemlerin yaptırılması gerektiğini söyledi.

Düzgün, “Artık Kurban mevsimi yaklaşırken hayvan hareketliği de hızlandı. Kars, Türkiye’deki 55 vilayetin hayvan varlığından daha fazla hayvan sevki yapan bir il konumundadır. Şu anda 90 vilayete sevk eden ve bu yoğunluğa sahip bir iliz. Bu manada da hareketlilik arttı ve hızla devam ediyor.” diyerek, Kars’ın hayvan potansiyelinin önemine vurgu yaptı.

Düzgün, kurbanlık sevklerinde kulak küpesinin önemine değinerek, şunları söyledi:

“Hayvanlarını satmak için başka illere götürecek olan hayvan yetiştiricilerine tavsiyelerimiz; öncelikle muhakkak ki hayvanlarını küpeletsinler. Küpeli olan hayvanlarının pasaportunu alıp ilimizin dezenfeksiyon ünitesi bulunan bölgede sevk ve kontrol işlemlerine başvursunlar. Mesai saatleri içinde müdürlüğümüzün bahçesindeki bu bölüme gelip evraklarını tamamlayarak sıkıntı çekmeden hayvan sevkini yapabilir. Buz bu manada il müdürlüğü olarak altyapıyı kurduk, hazırladık. Yeterli sayıda veteriner hekim, veteriner sağlık teknisyeni temin edip o birimde görevlendirdik ki, vatandaşın sıkıntısını en aza indirelim ve en hızlı şekilde işlemlerini yapabilelim istedik. Arıca Bakanlığımız bu yıl geçen yıllardan farklı olarak Traya’ya yapılacak hayvan sevkleri hususunda bir nebze de olsa kolaylık getirmiştir. Trakya bilindiği gibi şap hastalığından arındırılmış bir bölgedir. O yüzden hastalık riski olan yada daha önce hastalık geçirmiş olan hayvanların geçi yasaktı ve daha önceden hiç hayvan geçirilmiyordu. Geçen yıl 4 ay öncesinden başvurulup test yapılarak bir dizi araştırmaya tabi tutuluyordu. Testten uygun çıkar, hastalıktan ari çıkarsa, hastalık belirtisi olmazsa o şekilde sevk ediliyordu ama bu sene 1 aya indi. Yani İstanbul’a kurbanlık satışı için hayvanlarını götürmek isteyen yetiştiricilerimiz sevk tarihinden bir ay öncesinden gelip müdürlüğümüze başvurması sonucu gerekli testini yaptırtarak, hayvanlarında da şap hastalığı çıkmazsa hayvanlarını çok rahat bir şekilde Trakya bölgesine götürebilirler.”

Düzgün ayrıca, “Hayvan yetiştiricileri İstanbul’da hayvanlarını satamadıklarında geriye dönüşleri zor olunca büyük sıkıntı çekiyordular. Ellerinden hayvanlarını çıkarabilmek için çabalıyordular. Bayram süresi içerisinde İstanbul İl Müdürlüğü ve ilçe müdürlüklerinde veteriner hekimler görevli olacaklar ve satılmayan hayvanlarını memleketimize, Kars’a veya başka illere sevk alarak geri gönderebilecekler. Bu manada eğer Trakya’ya hayvan götürmek isteyen varsa acilen bizlere başvuru bizlerin yönlendirmesiyle işlemlerini yaptırmalarını bekliyoruz.” şeklinde konuştu. kha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler