Kaymakamı Aşan Dava Valiliğe Taşındı

Kaymakamı Aşan Dava Valiliğe Taşındı

Kars'ın Susuz ilçesine bağlı Büyükçatak ve Küçükçatak köylerinin Porsuklu köyü ile olan yarım asırlık yayla davası kaymakamı aşınca valiliğe taşındı.

 

Aynı dava yüzünden 1960 yılında bir kişinin ölümü bir kişinin de yaralanması ile kan davasının da bulaşmasıyla iyice alevlenen dava yüzünden Porsuklu köyü sakinleri can güvenliklerinin olmadığını düşünerek Kars Valiliği’ne başvurdu.

“Yaylamıza çıkamaz olduk. Can güvenliğimiz yok” diye konuşan köy sakinleri yayla davasının biran önce bitmesini istiyor.

 

SİLAHSIZ KÖY KORUCUSU

 

“Köyümüzde yayla davası yüzünden 1960 tarihinde bir kişi öldü bir kişide yaralandı

 Bu köy yaylası sorunu ne zaman bitecek köyümüzde köy korucusu var ama silahları yok

Silahsız köy korucusu olur mu? Silah istiyoruz vermiyorlar.”diye konuşan köy sakinlerinden 3 çocuk babası Gürbüz Şutanrıkulu, kendilerine ait olan yaylanın tapu ve belgelerle de ispatını yapmalarına rağmen sonuç alamadıklarından yakınıyor.

Valilik makamına Porsuklu köyü sakinlerini de alarak gelen ve talepte bulunan Porsuklu köyü muhtarı Orhan Şutanrıkulu; “Zorla ve cebirle yaylamızı işgal ederek otlatıyorlar” dediği köyler için; “Tüm iyi niyetimle yaylamıza zarar vermemeleri konusunda uyardığım halde eylemlerine devam etmektedirler. Kendi köyümün halkı ise muhtar olmamdan dolayı sorunları benim çözmem gerektiğini söyleyerek, çıkabilecek olaylardan beni mesul tutacaklarını belirttiler.” dedi.

 

“OLAY BENİ AŞAR”DİYEN KAYMAKAMA, ”DAVA DA BENİ AŞAR” DİYEN MUHTAR MÜHÜRÜNÜ UZATTI.

 

İki arada bir derede kalan muhtar Şutanrıkulu bunun üzerine Susuz kaymakamına giderek durumu anlattığını belirterek şunları söyledi; ”Kaymakam beni dinledikten sonra şikâyet edilen köylerden muhtar, aza ve korucuları çağırdı. Kaymakamı yaylanın kendilerine ait olduğu konusunda ikna eden köylüler yaylayı otlatmaya devam ederken kaymakam da, “bu olay benim gücümün dışındadır” diyerek beni göndermek istedi. Bunun üzerine ben de mührümü çıkararak kendisine uzattım ve “siz mülki amirsiniz. Olay sizi aşıyorsa, dava da beni aşar dedim ve istifamı verdim”diye konuştu.

 

“MÜHÜRÜNÜ AL GÖREVİNİ YAP”

 

Daha sonra ise kaymakamın kendisini yeniden çağırdığını ifade eden muhtar, görevine devam etmesi gerektiğini söyleyerek mührünü geri uzatan kaymakama, “Mağdurum. Bu şartlar altında görev yapmam mümkün değil. Canım ve malım tehlikededir. Bu nedenle istifamın işleme konması için gerekenlerin yapılmasını rica ediyorum.”diyerek oradan ayrıldığını söyledi.

Susuz Kaymakamlığı’ndan Kars Valiliği’ne taşınan ve gerekli incelemelerin yapılacağı bildirilen yarım asırlık davanın nasıl sonuçlanacağı merak ediliyor.



Murat Taşdemirci

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler