Kılıç: Saman değil ot getirin

Kılıç: Saman değil ot getirin

AK Parti Kars milletvekili Yunus Kılıç, Gürcistan'dan kır otu ithal edilmesi için iki ülke arasında ki tüm engellerin ortadan kaldırıldığını açıkladı.

 

Kars ve çevresinde kurak geçen yaz nedeniyle geçimini hayvancılıkla sağlayan vatandaşların kaba yem ihtiyacının sağlanması için, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Gümrük Bakanlığı, Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, Kars milletvekili Ahmet Arslan ve bölge milletvekilleri ile birlikte bir aydan beridir yoğun bir çaba sarf ettiklerini söyledi.
 
Daha önce komşu ülke Gürcistan’dan kaba yem ithalatının yasak olduğu için yeniden ithal yapılmasının oldukça zor olduğuna değinen Kılıç, “Bildiğiniz gibi bölgemizde bu yıl büyük bir kuraklık yaşandı. Buna rağmen büyük baş hayvan varlığında da büyük bir artış yaşandı. Bu durum sevindirici olmakla beraber, kaba yem ihtiyacımızda bir o kadar arttı. Bu durumu da hükümetimiz ve bölge milletvekilleri olarak durumun ciddiyetini biliyoruz. Kuraklıktan kaynaklı olarak halkımızın Tarım Bakanlığımız ve biz bölge milletvekilleri olarak kaba yem ithalatının önünün açılacağını halkımıza duyurduk. Dolayısıyla halımızda beklenti içerine girdi. Bir aydan beri özellikle Türkgözü Kapısı önemlidir. Nakliyat durumlarını da göz önünde bulundurmak için Türkgözü sınır kapısının yem ithalatında kullanılması için bir aydan beridir çaba harcıyoruz.” dedi.
 
SAMAN DEĞİL OT İTHAL EDİN
Kılıç, müteşebbis olan yada Gürcistan’dan kaba yem ithal etmek isteyenlere öncelikli olarak saman yerine ot getirmelerini önerisinde de bulundu.
 
Samanın besin değerinin sıfıra yakın olduğuna ve samanın diğer ülkelerde hayvanların altına serildiğine dikkat çeken Kılıç, “Samanda besin değeri ve protein son derece düşüktür. Medeni ülkelerde saman hayvanlara yedirilmez altlarına serilir. Vatandaşlarımızdan Gürcistan’dan saman yerine ot getirmelerini önemle istiyoruz. Gürcistan’da zaten ot balyalanmış durumdadır. Gürcistan’da besin değeri son derece yüksek olan kır otu var ve balyalanmış durumda hazırdır. Halkımıza medya aracılığıyla duyuruyorum, “Güneydoğu’dan besleyici değeri yok denecek kadar düşük olan saman yerine, Gürcistan’dan besin değeri son derece yüksek olan kır otu getirin” Çünkü bu ülkeden ot getirmek isteyen vatandaşlarımız, orada ki otu gördüler ve nasıl getireceklerinin yolunu da öğrendiler.”dedi. 
 
TÜRKGÖZÜ SINIR KAPISI, KABA YEM İTHALATI İÇİN HAZIR
Gürcistan ve Türkiye tarafındaki sorunları çözdüklerini ve Türkgözü sınır kapının saman ithal edilmesi için hazır olduğunu da vurgulayan Kılıç, “Gürcistan ve Türkiye tarafından saman ithali için kolaylıklar sağladık. Bu nedenle Kars ve Ardahan ile birlikte bölgemizde ki vatandaşlarımıza duyuruyoruz. İki ülke arasında yapılan anlaşmaya göre Gürcistan’dan bölgemize kaba yem getirilmesin yolunu açtık. İki ülke sınır kapılarında Gümrük Bakanımız, Tarım Bakanlığımızın özel ilgisi neticesinde bu sorunu çözdük. Ama bazı kesimlerden ‘Sanki biz bölge milletvekilleri olarak bu sorunla ilgilenmiyoruz’ gibi düşünenler oldu. Fakat bu işin lokomotifi bizleriz. Bizler Ardahan milletvekilimiz Orhan Atalay, Ahmet Arslan ve bölge milletvekillerimiz ile birlikte bu sorunu çözdük. Kuralığın etkisini gösterdiği bölgelerde kuraklık tehlikesinin görülmeye başladığı günden bu yana bizler bu gayret içerisindeyiz. Çünkü bir ülkenin daha önce ithalatını yasakladığı bir ithalat rejimini değiştirip tekrar ithal edilebilir hale getirmek son derece önemlidir. Ama bizler ilgili bakanlıklarımız ile birlikte bu sorun ivedilikle çözdük” diye konuştu.
kha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler