KOAH her yıl 2 milyon can alıyor

KOAH her yıl 2 milyon can alıyor

KOAH dünyada her yıl 2 milyon can alıyor

KOAH dünyada her yıl 2 milyon can alıyor

  Kars Sağlık İl Müdürü Dr. Fahri Sevinç, dünyada her yıl 2 milyon 75 bin kişinin, Türkiye’de de 26 bin kişinin kronik obstrüktif akciğer hastalığından (KOAH) öldüğünü söyledi.

  Sevinç, KOAH'ın akciğerleri harap eden ve etkilediği kişilerin nefes alıp vermesini giderek güçleştiren, ilerleyici bir hastalık olduğunu belirterek, “Dünya Sağlık Örgütü, her yıl 2 milyon 75 bin kişinin KOAH sebebiyle öldüğünü bildirmektedir. Ülkemizde ise her yıl yaklaşık 26 bin kişinin öldüğü KOAH, tüm dünyada kalp hastalığı, felç ve akciğer iltihaplanmasından (pnömoni) sonra AIDS ile birlikte dördüncü ölüm sebebidir. KOAH için en önemli risk faktörü, sigara içimidir. Sigara dumanı ile karşılaşmada solunum sıkıntısı ve KOAH'a sebep olmaktadır. KOAH'a yol açtığı belgelenmiş diğer sebepler arasında mesleki toz ve kimyasal maddeler (buhar, tahriş edici, duman) ve iyi havalandırılmayan konutlarda ısınma ve yemek pişirmede kullanılan organik (odun, kurutulmuş bitki, tezek) yakıtlar da yer almaktadır. Hastalık kentlerde yaşayanlarda dördüncü ölüm sebebi iken, kırsal alanlarda yaşayanlarda üçüncü ölüm sebebidir” dedi.

  Tedavi edilebilen bir hastalık olan KOAH'ta en önemli engelin, hastalığın yetersiz teşhisi olduğunu kaydeden Sevinç, “KOAH'lı hastaların yarıdan fazlası, henüz bu hastalığa sahip olduklarını bilmemektedirler. Hastalığın belirtileri olan öksürük, balgam ve nefes darlığı, genellikle hastaların günlük işlerini yürütmesini kısıtlamaktadır. Bir solunum testi ile (spirometri) hastalık kolayca teşhis edilebilir. Bazı risk faktörlerine, özellikle de sigara dumanına maruz kalmış olmak, KOAH tanısında en önemli kuşku sebebidir. KOAH ne kadar erken teşhis edilir ve ne kadar erken tedaviye başlanırsa, hastalığın seyri o kadar iyi olur. Hastaların sigarayı bırakması, mesleksel ve çevresel faktörlerden uzaklaşması en önemli tedavi yoludur” diye konuştu.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler