Koalisyon Görüşmesi Sonrası Başbakan Davutoğlu'ndan Açıklama!

Koalisyon Görüşmesi Sonrası Başbakan Davutoğlu'ndan Açıklama!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmesi sonrası "Şu anda bir hükümet ortaklığı kuracak zeminin olmadığı anlaşılmıştır. Erken seçim güçlü bir ihtimaldir" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı koalisyon görüşmesi sonrası ilk açıklamayı yaptı. Başbakan Davutoğlu,  "Şu anda bir hükümet ortaklığı kuracak zeminin olmadığı anlaşılmıştır." dedi. İşte Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasının satır başları: 

7 Haziran seçimlerinin çıkardığı tablo bize tüm sonuçları değerlendirme imkânı sundu.

Milli iradenin üzerinde başka irade olmaz dedik. Milletin verdiği görevi doğru idrak gerekli diye çok yoğun bir değerlendirme sürecinden geçtik. 

Yüzde 41’lik bir oy oranıyla halkımız tek başına sana iktidar yetkisi vermemekle birlikte ülkeyi sizin yönetmenizi istiyoruz, mesajı verdi. 

2 ayı aşkın bir süre geçti seçimlerin üzerinden. Eğer Millet bir görev vermişse ona tekrar düşün demeden önce görevlerimizi yerine getirme bilinciyle tüm istişarelerimizi yaptık.

Seçim sonrası ülkeyi hükümetsiz bırakmayacağımızı, kaos çıkarmayacağımızı söylemiştik. Çok zor bir süreçten geçtik bu 2 ay içerisinde. Ülkemiz terör saldırılarının etkisinde kaldı. Geçici hükümet, geçici başbakan olarak bir an bile tereddüt etmedik. Ülkeyi hükümetsiz bırakmamaya gayret ettik ve milletimizin buna şahit olduğunun inancındaydız. Milletimizin bize verdiği ödevi yerine getirmekte kararlıyız. Tereddütte mahal olmayacaktır. 

Miili irade bize kendinizi değerlendirin demiştir. Bunun gereği içinde partimizin bütün kademelerinde değerlendirme yaptık. Milletimiz 7 Haziran'da 'oturun ve konuşun' demiştir. Koalisyon görüşmelerinde netice alınmazsa yapılacaklar bellidir. 

9 Temmuz'da bütün partilerile görüşme kararı aldık ve toplumun talepleri doğrultusunda ne yapılacaksa yapılması gerektiğini söyledik. O zamanda hangi parti ile koalisyon yapılacaksa derinlemesine görüşeceğiz diye söyledim. Meclis'te bulunan partilerle görüşme gerçekleştirdik. CHP ile 35 saati bulan görüşmeler netyicesinde bütün meseleler gözden geçirildi. Çok önemli bir müktesebat oluşturuldu.

Devlet Bahçeli ile yaptığımız görüşmeler kapsamında bu süreç içerisinde olmadıklarını söylediler. HDP ile de böyle bir birleşme olamazdı. 

CHP ile görüşmeler sonucuda ortaya çıkan rapor, başlı başına bir kazanımdır. İki parti arasında uzun süredir talep edilen diyalog gerçekleşti. Geçtiğimiz pazartesi uzun dönemli bir hükümetin kurulmasından doğabilecek sorunlar olabilir diye CHP ile süreli bir reform hükümeti kurularak birlikte bir seçim yapmayı ülkeyi seçim öncesinde hükümestsiz bırakmama konusunda teklifte bulunduk. Bütün bu seanslar sonrasında karşılıklı güvenin arttığının anlayışın artığınıni ortak psikolojik zeminin yükseldiği bir ortamı görmekten memnuniyet duyduk.

Kılıçdaroğlu'da uzun dönemli bir koalisyon sonrasında kayıgılarını ifade ettiler. Şuanda bir hükümet ortaklığı olmadığı yönünde bir karar aldık. Bunu olumsuz bir gelişme olarak görüşlmesini istemiyoruz. Anlaşmak ne kadar doğalsa anlaşmamakta doğaldır. 

Erken seçim önümüzde görülen güçlü bir ihtimaldir.  Atılması gereken adımlar neyse yapılacaktır. 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler