Konsepti Turizm Olan Gazeteciler Kars'ta!

Konsepti Turizm Olan Gazeteciler Kars'ta!

Ülkemizin birçok bölgesinde turizm odaklı haberler yapan gazeteci, fotoğrafçı, blog ve internet sitesi sahibi, Kars’ta kültür ve tarih yolculuğu yaptı.

Volkan KARABAĞ - Tacettin DURMUŞ / KARS (ÖZEL HABER)

Kars Valiliği Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Sarıkamış Kaymakamlığı’nın davetlisi olarak Kars’a gelen gazeteciler, Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay’ın koordinesine ilimizin tarihi, kültürel ve turistik mekânlarını yerinde gezerek kayıt altına aldı.

Gazetecilerin Kars gezisi programlarına, Kars Belediyesi, Serhat Kalkınma Ajansı ve Sarıkamış’ta faaliyet gösteren başta Dolina Otel olmak üzere turizm işletmeleri de destek verdi.

Turizmci ve organizatör Sevil Deniz koordinesinde Kars’a gelen Sabah Gazetesinden Öznur Kaynak, Hürriyet Gazetesinden Hilal Meriç, İnstegarm: Balibey Bloğ’u sahibi Binali Bali, Tempo Travel/ Radikal Gazetesinden Pınar Farımaz, info@canerkasapoğlu.com sitesinden Caner Kasapoğlu, Gazeteci Kemal Kaya, Keşfetsek.com’dan Buğra Tokmakoğlu, AFP’den Gürcan Öztürk ve nereyekaçsak.com’dan Orçun Dalarslan, ilimizden ayrıldıktan sonra gözlemlerini gazete ve çeşitli yayın organlarında yayınlayacak.

Gazeteciler, başta Ani Ören Yeri, Çıldır Gölü, Sarıkamış Kayak Merkezi ve Allahuekber Şehitliği, Katerina Köşkü ile Kars şehir merkezinde bulunan tarihi mekanları gezerken, Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta’nın konuğu oldular.

Başkan Karaçanta tarafından Namık Kemal Kültür Merkezinde misafir edilen gazeteciler, Belediyenin Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Turgay Kaya’nın organize etiği programda,  Kars’ın âşıklık kültürü ile tanışarak akşam vakti sabah kahvaltısı yapma şansı buldular.

Namık Kemal Kültür Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren Aşık Murat Çobanoğlu Aşıkları Koruma Derneği üyesi aşıklar, Mahmut Karataş, Arif Tellioğlu, Haydar Koçulu ve Ayhan Şimşekoğlu’ndan, aşıklık kültürünü sazlı sözlü olarak kayıt altına alma ve tanıma imkanı buldular. Ayrıca Arpaçaylı halk aşığı Hasan Arslan da sazsız söylediği Aşık Sabri Şimşekoğlu’na ait türkülerle programa renk kattı.

Gazetecilere, aşıkların sazlı sözlü programları sırasında çeçil, gravyer ve kaşar peyniri, tere yağı fırında patates ve kestane ikram edildi.

EMITT’TEN KARS’A

Gazetecilerin Kars gezisi hakkında açıklama yapan Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da bu yıl 9’ncu düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarında (EMİTT) Kars Valisi Günay Özdemir ve Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta ile birlikte aldıkları kararla, gazetecileri Kars’a davet ettiklerini söyledi. Doğanay, gazetecilerin kendilerini kırmayarak Kars’a geldikleri için de teşekkür etti.

BAŞKAN KARAÇANTA: “BURAM BURAM TARİH KOKAN KADİM ŞEHİRDESİNİZ”

Programın son bölümünde, Kars Belediye Başkanı Murtaza karaçanta, gazeteci misafirlerine Kars’ı anlatarak Kars’ın her köşesinin buram buram tarih kokan bir kadim şehir olduğunu söyledi.

Kars’ı tüm yönleriyle tanıtacakları için gazetecilere teşekkür eden Başkan Karaçanta: “Amacımız Kars’ı her zaman ve her yerde Türkiye’ye ve Dünyaya tanıtmaktır. Siz değerli gazeteci arkadaşlarımıza bu yönde bizlere katkı vereceğiniz için teşekkür ediyoruz. Kars, benim rüyalarımın şehridir. Kars, benim ideallerimin oluşacağı hayranı olduğum bir şehirdir. Dolayısıyla Kars’ı ne kadar konuşarak ve tanıtırsak yeterli olmaz. Onun için mutlaka sizin gibi çok değerli gazeteci ve turizmci dostlarımız gelip Kars’ı gezecekler, görecekler ve yerinde çekecekler. Kars’ı ancak o şekilde tanıyacak ve sonrada tanıtacaklar.” Dedi.

KARS, KAFKASLARA AÇILAN KAPIDIR

Kars’ın coğrafi olarak, Ardahan ve Iğdır ile komşu ülkelere sınır olması nedeniyle Kafkaslara açılan tek kapı olduğunun da önemine değinen Başkan Karaçanta: “Kars, bulunduğu coğrafya gereği çok önemli bir yerdedir. Kars, Kafkasya’ya açılan kapısıyla, Karadeniz’e açılan kapısıyla ve Anadolu’nun var oluşunu sağlayan Anadolu’ya açılan kapısıyla kadim bir Türk şehridir. İçinde barındırdığı güzellikleri saymakla bitirmemiz mümkün değil. Biz her zaman her fırsatta deriz ki ‘Kars hayvancılıkta bir numaradır’ Hayvancılıkta bir numara olmanın yanında, yüksek turizm potansiyelinin olduğu illerimizin de başında gelir.

HİÇBİR İLDE, KIŞ TURİZMİ, DOĞA TURİZMİ, KÜLTÜR TURİZMİ VE İNANÇ TURİZMİ BİR ARADA DEĞİLDİR

Çünkü hiçbir ilde kış turizmi, doğa turizmi, kültür turizmi ve inanç turizmi bir arada değildir. Ama Kars’ta bunları bir arada yaşamak mümkündür. İnanç turizmi bakımından Seyit Ebu-l Hasan Harakani Hazretlerinin varlığı hakikaten Kars’ın önemini belirtmektedir. Bugün Mevlana Hazretlerinin varlığıyla Konya Dünya markası şehir haline gelmiştir. Seyit Ebu-l Hasan Harakani Hazretleri Mevlana Hazretlerinin hocasıdır. Dolayısıyla Kars İnanç turizmi bakımından çok önemli bir yerde olmakla birlikte aynı zamanda Celal Baba Türbesiyle ve bu tür yatırların olduğu bir yer olmasıyla aynı zamanda Kars, Evliyalar Şehridir. Bunun yanı sıra Ani Antik Kentimiz de Dünya Mirası bakımından çok önemli bir tarihi varlıktır. Yani buram buram tarih kokan bir şehirdesiniz. Sarıkamış’ta 90 bin şehidimizi bağrında barındıran çok önemli bir şehirdesiniz. Yani 90 bin şehidiyle bugün Sarıkamış, bir Çanakkale demektir. Sarıkamış’ta bizim Kayak Merkezimiz çok önemlidir. Oradaki kar kalitemiz çok önemlidir. İddia ediyorum dünyanın hiçbir yerinde böyle bir güzellik yoktur. Kars öyle bir yer ki, Kars’ı böyle anlatmakla bitirmemiz mümkün değil. Kars’a gelinmeli, görülmeli ve gezilmeli. Ben Kars Valimiz adına da, Kars Belediye Başkanı olarak buradan diyorum ki; ‘Anadolu’ya açılan bizim Kars kapımız her zaman misafirlerimize açıktır. Bizde onları burada ağırlamaktan keyif alacağız, mutluluk duyacağız.’ Şeklinde Kars’ı anlattı.

ÇOK FAZLA ELİT TABAKA ARTIK KARS’I TERCİH EDİYOR

Başkan Karaçanta’nın ardından konuşan turizmci ve gezinin organizatörü Sevil Deniz, 25 yıldır bu tür organizasyonlar düzenlediğine dikkat çekerek, Kars’a ikinci kez geldiğini ve Kars ile ilgili olarak 8 yazı yazdığını söyledi.  

Kars’tan döndüğünde Kars ile ilgili olarak kaç tane daha yazı yazacağını sayamayacağını da söyleyen Deniz, Kars’ı her fırsatta gönüllü olarak övmek istediğini ifade etti.

Kars’ın kültür ve turizm değerleri ile yurt dışına açılması gerektiğinin de altını çizen ve Kars'ı artık çok daha elit tabakanın tercih ettiğini de  ifade eden Turizmci ve gezinin organizatörü Sevil Deniz: “Kars’a geliş sebebimiz bu bölgenin turizm varlığını ve değerlerini tanımak ve tanıtmaktır.  Ben turizmciyim ve 25 yıla yakın bir geçmişim var. Bu benim Kars’a 2’nci gelişim. İlk gelişimde 8 yazı yazdım. Döndüğümde bilmiyorum kaç tane yazı yazacağım. Elimden geldiği kadar Kars’ı övmek istiyorum. Turizmci olduğum için Kars bu değerleri ile yurtdışına açılmasını daha çok istiyorum. Bölgede yapılması gereken birkaç bir şey olduğunu da açıkçası düşünüyorum. Otel kalitelerinin daha fazla olması, yerel hizmetlerin de daha iyi verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Eğer bunlar olduktan sonra bir turizmci olarak bende yurtdışından daha fazla turist getirmek istiyorum. Aynı zamanda iç turizmin de burada daha farklı bir yöne aktığını görüyorum. 3 seneden beri farkında mısınız bilmiyorum ama İstanbul’dan ve Ankara’dan gelen turistleri ben takip ediyorum. Aynı zamanda turizmci olduğum için dataları da takip ediyorum. Çok fazla elit tabaka artık Kars’ı tercih ediyor. Bu da sizin başarınız. Bu aynı zamanda bu değerlerinizi çok güzel bir şekilde lanse etmenizden kaynaklanan bir başarıdır. Basında farklı bir şekilde yayınlanması çok önemli. Ne kadar buraya yatırım yaparsanız bölgeye daha fazla turizmci gelecek, belki yatırım yapacak, belki de yurtdışından daha fazla İstanbul’dan daha çok turistin geleceğini de düşünüyorum. Gerçekten bir cevher var elinizde. Ani var, Çıldır var, Sarıkamış var, Şehitlikler var. Zaten her sene şehitliklere yüz binlerce kişinin buraya akmasını talep ediyorum. Ben kendim adına bu ülkenin bir çocuğu olduğum için gurur duyuyorum, onur duyuyorum. Daha farklı etkinlikler yapmanızı tercih ediyorum. Umarım bunları gerçekleştirirsiniz ben turizmci olarak daha fazla insan gönderirim, arkadaşlarımda ellerinden gelen desteği verirler.” İfadeler kullandı.

konsepti-turizm-olan-gazeteciler-karsta!-(1).jpgkonsepti-turizm-olan-gazeteciler-karsta!-(2).jpgkonsepti-turizm-olan-gazeteciler-karsta!-(3).jpgkonsepti-turizm-olan-gazeteciler-karsta!-(4).jpgkonsepti-turizm-olan-gazeteciler-karsta!-(5).jpgkonsepti-turizm-olan-gazeteciler-karsta!-(6).jpgkonsepti-turizm-olan-gazeteciler-karsta!-(7).jpgkonsepti-turizm-olan-gazeteciler-karsta!-(8).jpgkonsepti-turizm-olan-gazeteciler-karsta!-(9).jpgkonsepti-turizm-olan-gazeteciler-karsta!-(10).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler