KÜNİB’ten Transkafkasya’da Tarihi İpek Yolu Paneli

KÜNİB’ten Transkafkasya’da Tarihi İpek Yolu Paneli

Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) tarafından Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te düzenlenen VI. Olağan Kongre’nin ardından bölgenin gelişimi, etkileşimi ve yeniden inşası ile ilgili panel düzenlendi.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Transkafkasya’da Tarihi İpek Yolu’nun Yeniden İnşası” konulu panele, daha önce yapılan görüşmelerde panel başkanı olacağını ifade eden dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ve 65. Hükümet Başbakan’ın Binali Yıldırım Ankara’daki siyasi gelişmelerden dolayı katılamadığı için gerçekleştirilen panele Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TDMMB) Ulaştırma Komisyonu Başkanı N. Ahmet Kuşanoğlu başkanlığında yapıldı. Panelde ilk olarak Türkiye’nin ileri teknoloji ile sağladığı haberleşme imkânlarının anlatıldığı video gösterimi gerçekleştirildi ve katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. 

İran Al-Zahra Üniversitesi temsilcisi Dr. Parichehr Hanachı paneldeki konuşmasında, İran güzergâhında tarihi İpek Yolu’nun durumu durumuyla ilgili önemli bilgiler verdi. KÜNİB üyesi olan Gürcistan Gori Devlet Üniversitesi’nden Prof. Dr. David Çoçişvili (Dekan), tarihi İpek Yolu’nda Gürcistan’ın rolünü ve bugün üstlenmiş olduğu Trans-Adriyatik Boru Hattı (TANAP), Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı (BTC), Bakü-Tiflis- Kars Demiryolu Hattı’nın ülkelerinden geçmiş olduğu reel durumdan bahsederek projelerin geleceği ile ilgili çıkarımlarda bulunarak Gürcistan’ın yatırımlar için hazır bulunduğunu söyledi. TDMMB Kırgızistan Ülke Temsilcisi Fikret Yazıcı Tarihi İpek Yolu’nun uğrak yerlerinden olan Kırgızistan’ın durumunu panele katılanlarla paylaştı. 

Panelin sonunda KÜNİB’e yeni katılan 12 üniversite katılım protokollerini imzaladılar. Son katılan üniversiteler ile KÜNİB’in üye sayısı 120’ye çıktı. Böylece KÜNİB büyük bir birlik olma yolunda büyümesine devam etmektedir. Yeni katılan üniversiteler hediyelerini temsili olarak KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’a sundular.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler