KURBANLIK FİYATLARI

KURBANLIK FİYATLARI

KURBANLIK FİYATLARI BU SENE EL YAKACAK

KURBANLIK FİYATLARI BU SENE EL YAKACAK

-KARS’TA HAYVAN FİYATLARI ASTRONOMİK RAKAMLARA ULAŞTI

-KARS SANAYİCİ İŞADAMLARI DERNEĞİ BAŞKANI ALİ NAİL ÇELİK, DÜVE VE İNEKLERİN DOĞURMADAN ETİ İÇİN KESİLMEMESİ VE İTHAL ETİN DE ÖNÜNE GEÇİLMESİ GEREKTİĞİNİ BELİRTİ

-KARS TİCARET BORSASI YÖNETİM KURULU ÜYESİ METİN DURMUŞ, KARS-İSTANBUL ARASI ET FİYATLARINDAKİ ASTRONOMİK FARKIN ÇELİŞKİLİ OLMASINDAN YAKINDI

-TİCARET BORSASI MECLİS BAŞKANI, HAYVAN TÜCCARI BESİCİ MUHLİS ACAY, YANLIŞ POLİTİKALAR YÜZÜNDEN HAYVANCILIĞIN BİTME NOKTASINA GELDİĞİNİ SÖYLEDİ

-ACAY KURTULUŞ REÇETESİ OLARAK DEVLET DESTEĞİNİN ŞART OLDUĞUNU VURGULADI

-KARSLI KÖYLÜLER: “BİZLER ÇOK ÇALIŞIYOR VE HİÇ KAZANAMIYORUZ BAŞKALARI, ARACILAR KAZANIYOR. HAYVANLARIMIZ BURADAN CANLI OLARAK BİN BİR GÜÇLÜKLE ORALARA GİDİYOR ET OLARAK 3 KAT FARKLA BİZE VE SOFRALARIMIZA GERİ GELİYOR”

 

  KARS (TRT) – Kars’ta yanlış hayvancılık politikaları sonucu üretimin düşmesi nedeniyle kırmızı et ve canlı hayvan fiyatlarında büyük artış olduğu gözlendi. Kars Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Ali Nail Çelik, Kars Hayvan Borsasında şu anda hemen hayvan azlığı ve yaklaşan Kurban Bayramı nedeni ile fiyat yükselmesi yaşandığını söyledi. Çelik ayrıca, düve ve ineklerin doğurmadan eti için kesilmemesi gerektiğini söyleyerek, ithal etin de önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

  Kurban Bayramı yaklaşırken Türkiye’nin büyük oranda et ihtiyacını karşılayan, hayvancılığın merkezi Kars’ta son aylarda hayvan fiyatları büyük oranda zamlandı. Buna rağmen hayvan pazarı tıklım tıklım doldu ve hem satıcılar hem de alıcılar umutla pazarlığa tutuştular.

  HAYVANLAR HESAPSIZ ŞEKİLDE ZAMLANIYOR

  Hayvan tüccarlarından Alaaddin Minsi, hayvanların hesapsız bir şekilde zamlandığını söyleyerek, “Ben kurbanlık aldım ama arkadaşlarım ise alamıyorlar. Sonu nasıl olacak bilemiyoruz. Geçen yıl kurban fiyatları bin 200 TL ile iken bu yıl ise bin 800 ile 2 bin lira arasında değişiyor. Her gün için Kars’ta dışarıya 30 ile 40 araba hayvan dışarı gidiyor. Ama Kars’ın hayvanı kesinlikle bitmez. Kim yok dese de gebe hayvanlarda olur. Çünkü yaz boyunca hayvanlar meralarda yayıldığı için bunu kontrol etmek güçtür. Şu anda esnafın durumu aynı Osmanlı İmparatorluğu’nun duraklama dönemi gibi bir durgunluk yaşıyor. Şimdi alırsan eğer kurbandan sonrada fiyatlar düşerse külliyen zarar eder ve batarsın. İhracat olmasa da düşecek bin TL’ye” dedi. 

  Arpaçay Akçakale Köyü tüccarlarından İdris Aktaş ise, “Mazot çıktı 3 bin TL’ye. Geçen yıl bir düve 700 ile 800 TL iken bu sene ise bin 200 ile bin 300 TL arasında gidiyor. Kurban Bayramına da hazırlık yapıyoruz ama şu ana kadar hiçbir şey henüz belli değil. Fiyat artışları da devam ediyor ama sonu nereye varır hiç belli değil” diye konuştu.

  DÜVE VE İNEKLERİN DOĞURMADAN ETİ İÇİN KESİLMEMESİ GEREK

  Kars Sanayici İşadamları Derneği Başkanı hayvancılık sektörüyle iştigal eden Ali Nail Çelik, Kars Hayvan Borsasında şu anda hemen hayvan azlığı ve yaklaşan Kurban Bayramı nedeni ile fiyat yükselmesi yaşandığını ifade etti. Son 3 ayda yüzde 30 oranında bir artışın söz konusu olduğunu da vurgulayan Çelik, “Bunların sebebi de biz üretimden gittikçe kopmaktayız. Son 3 yılda ilimizdeki büyükbaş hayvan sayısı 400 binlerden 230 binlere kadar düşmüş durumdadır. Küçükbaş hayvanlarda ise yüzde 50’lik bir düşüş yaşanmaktadır. Bölgemiz aynı zamanda hızlı göç vermesi nedeni ile hayvan sayısında da azalmayı getirmektedir. Kars’ta halen geleneksel yöntemlerle geçim hayvancılığı yapılmaktadır. Bu sayıda 3 ile 5 hayvandan oluşmaktadır. Aslında bu işletmeler tam verim elde edebilmeleri için en 30 büyükbaş hayvanı damızlık olarak yetiştirmesi gerekir ki tam verim almış olsun. Acil olarak önlemler alınmalı ve büyük ve küçükbaş hayvan sayıları arttırtmalıdır. Bu nedenle fiyat artışları gün geçtikçe artmaya devam edecektir” diyerek beklentilerini sıraladı.

  Çelik, temel sebeplerden birinin de damızlık vasıflı olarak tabir edilen düve ve ineklerin doğurmadan eti için kesilmesi olduğunu dikkatlere sunarak, “Bu hayvanlar taahhüt ve kurban kesimlerinden dolayı birada erkek hayvana göre daha ucuz olduğu için henüz doğurmadan eti için kesilmektedir. Bir an önce damızlık hayvan kesimlerini önüne geçilmesi gerekmektedir.  Özellikle kombinalarda damızlık hayvan kesimine bir sınırlama getirilmelidir” şeklinde konuştu.

  İTHAL ET ÜRETİCİYİ ÖLDÜRÜR

  İthal et söylentilerine de değinen Çelik, daha sonra şunları söyledi:

  “Son günlerde duyduğumuza göre Ankara’da bazı yetkililer gerekirse ithal etin önünü açarız demişlerdir. Bu da üreticiyi öldürür ve doğuda hayvancılığı bitirir. Kısa vadeli tedbirler ile bu sorun çözülemez. İthal etmek ile üreticiyi tehdit ederseniz üretici bu işi bırakır. Böylece uzun vade de Türkiye bu işin sıkıntısını yaşar. Bu yıl yüzde 30’luk bir fiyat artışı söz konusudur. Geçen yıl 2 bin TL olan bir hayvan bu yıl ise 2 bin 600 ile 2 bin 700 TL gibi bir fiyata satılmaktadır. Damızlık ıslahı yapılarak hayvan sayısının artırılması yönünde destekler verilmeli ve üreticiye bu bilinç aşılanmalıdır. Tarım Bakanlığı, Hükümet ve bütün yetkililer bu önlemleri bir an önce almalıdırlar. Zaten hayvancılık zor iştir. Köylülerimiz bin bir güçlükle bu üretimi yapmaktadırlar. Bu insanları da ithal ev ve kısa vadeli tehditler ile kaçırırsanız ne hayvan besleyecek köylü, ne alıcı ne de satıcı ne de et bulabilirsiniz. Bu bölgede göç etmeden halkı burada tutmanın tek yolu hayvancılığın desteklenmesidir. Bu yörenin temel geçim kaynağı hayvancılıktır. Kars hayvan menbaasıdır. Hayvancılığın merkezidir. 81 ilin besicilerini hayvan kaynağı Kars’tır. Bu nedenle Kars’ta bir an önce organize besi üzerinde durulması gerekmektedir”

  KARS-İSTANBUL ARASI ET FİYATLARI ÇELİŞKİLİ

  Kars Ticaret Borsası Yönetim kurulu Üyesi Metin Durmuş da, et fiyatlarındaki çelişkilerden söz ederek Kars ve İstanbul’da marketlerde satılan et fiyatlarının arasında uçurumlar olduğundan yakındı.  Durmuş, “Televizyonlara et fiyatlarının arttığını söylüyorlar ama yalan. Fiyat artışı diye bir şey yok. Ben danamı 12 TL’ye kesmişim ama marketlerde et 27 TL. Bu aradaki farkı ayarlamaları lazım. 10 yıldan bu yanadır et hep aynı fiyattadır. Ben daha geçen gün 350 tane danamı Et Balık Kurumu’na 12 TL’den verdim. Marketlerde ise 27 TL. Yetkililer aradaki bu 15 TL farkı bulsunlar.  Bu 15 TL farkı kim yiyor. Etin pahalandığını söyleyenler yalan söylüyor. 10 yıl önce de aynı idi şimdi de et 12 TL. Değişen bir fiyat farkı yok. Artık Kars’ta her kes hayvancılığı bıraktı. Kars’ta hayvancılık bitti ahırlar boş. Bunun önlenmesi için satıcı ile market zinciri arasında ki uçurumu düzeltsinler. Benden 12 TL’ye alıyorlarsa 15 veya 17 TL’ye satsınlar. Bu spekülasyonları çıkaranlar önce ithal eti hortlatıyorlar. Erer bir daha ithal et Türkiye’ye girer ise ülkenin ekonomisi biter. Kars’ta tüm ekonomik yaşam hayvancılık üzerine kuruludur. Eğer burada meydanda alım satım olmaz ise şehirdeki ticaret birer. Benim hayvanım para etmese göç daha da hızlanır. Bu da her türlü anarşi ve terörü doğurur. O nedenle benim hayvanımın para etmesi lazım” dedi.

  Kars Halefoğlu köyünden Ahmet Kasay, “Geçen yıl ile bu yıl arasında hayvan fiyatları arasında yarı yarıya fark var. Et zamlanınca hayvan fiyatları da arttı. Et ise şu anda Kars’ta 14 ile 15 TL arasında değişmektedir. Kurban Bayramına doğru daha da zamlanacaktır”

  Arpaçay’ın Taşbaşı köyünden Sail Taşdemir, ““Hayvan fiyatlarında ki artış artık domuz gribinden midir nedir anlamadık. Ayrıca köylü bu yıl Kars’ta ektiği üründen de verim alamadı. Mahsulümüz ziyan oldu”

  KÖYLÜLERDİN ORTAK GÖRÜŞLERİ:

  “Köylü tarımda bir gelir edemiyor. Süt fiyatları çok düşük. Vatandaş geçinemiyor. Kars’ın işi de, gücü de, fabrikası da hayvancılıktır. Başka bir geliri de yoktur. Garip köylünün iki ineği var o ineklerin danası ile yıllık gelirini ve geçimini sağlamaktadır. Bizler Karslı olarak ömrümüz boyunca hayvanlarımızı yetiştiriyoruz. Kesimhanemiz yok. Dışarıdan insanlar geliyor ve onlar malı götürüyor. Televizyonlar da izliyoruz. İstanbul’da et fiyatları 30 TL’nin üzerinde ama bizlerde burada eti 14 TL’ye alıyoruz. Bizler çok çalışıyor ve hiç kazanamıyoruz başkaları, aracılar kazanıyor. Kombinamız bile yoktur. Şu andaki Kars köylüsü veya tüccarı malını götürüp Rize’de, Erzurum’da ve Ağrı’da kestiriyor. Hayvanlarımız buradan canlı olarak bin bir güçlükle oralara gidiyor et olarak 3 kat farklı olarak bize ve sofralarımıza geri geliyor”

    ÇÖZÜM DEVLET DESTEĞİ

  Ticaret Borsası Meclis Başkanı, Hayvan Tüccarı Besici Muhlis Acay, bir besici olarak pahalılığa rağmen satışların çok olduğunu ve bunu da şaşkınlıkla karşıladığını söyledi. Acay, pazara giren hayvanın hemen satıldığını belirterek, pahalılık halinde bile satışların ve alımların aynı oranda gitmesini de satıcı ve alıcıların umuduna bağlayarak, “Besicilerde böylelikle bir umut oluşuyor. Çiftlikler dolduruluyor. Ama bu fiyat artışı mutlaka ki bir yerde tıkanacaktır. Bu tıkanıklık olunca da ne gibi yeni sürprizlerle karşılaşırız o da bilinmiyor. Şimdilik önümüzü göremiyoruz” şeklinde konuştu.

  Acay, ayrıca, çözüm olarak da devlet desteğini önerdi ve, “Devlet bu gidişata mutlaka el atmalıdır. Üreticiye tam destek verilmelidir. Köydeki insanları köylerinde tutmak gerekmektedir. Tarım Bakanlığı’nın büyükbaş ve küçükbaşa mutlaka teşvik vermesi lazım. Destek olmasa fiyatlar yükselmeye devam edecek ve vatandaş et yiyemez hale gelecektir. Destek olursa üretim artar ve fiyatlarda ister istemez düşer. Böylelikle vatandaş hem rahatlıkla et yiyebilir hem de köylü köyünde durmuş olur” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler