Kurbanlık sevkiyatlar

Kurbanlık sevkiyatlar

Doğu'dan Batı'ya kurbanlık sevkiyatlar

ÖZEL HABER

Doğu’dan Batı’ya kurbanlık sevkiyatlar

 

  Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte hayvan pazarlarındaki canlılık ve sevkiyatlarda hızlandı. Ülkenin hayvan potansiyelinin büyük bir oranını karşılayan Kars’ta da her gün onlarca kamyon büyük kentlerin yolunu tutuyor. Hayvan sahipleri de yolculuk anında yaşadıkları zorlukları ve büyük kentlerden beklentilerini de dile getirerek masrafların çokluğundan yakındılar.

  Hayvancılığın bel kemiği Kars’ta kurbanlık telaşı başladı. Sabahın erken saatlerinde hayvan pazarında başlayan hareketlilik gün boyu devam ediyor. Mahşer gününe dönen hayvan pazarında tam bir kurbanlık telaşı hakim. Kimi kurbanını satmaya çalışırken, kimi de kurbanlık sevkiyatlarıyla meşgul oluyor. Kurbanlıklarını satamayanlar köylerinin, satanlarda güle oynaya evlerinin yolunu tutuyorlar. Günübirlik bu alış-verişler kurban sevkiyatlarıyla birleşince ortaya da ilginç görüntüler çıkıyor.

  Hüseyin Atak Bulvarı üzerindeki hayvan pazarında bir yanda hayvanlar diğer yanda araçlar trafiği alt-üst ediyor. Mahşer gününü andıran bu görüntülere bir de sevkiyatlar eklenince canlılık bir kat daha artıyor. TIR’lar, kamyonlar,traktörler birbiri ardına sevkiyat bölümüne yanaşıyor. Alıcılar, satıcılar, şoförler, görevliler hep bir yandan sevkiyatlara yardımcı oluyorlar.

  Kars’tan İstanbul, Ankara, Aksaray, Kırıkkale gibi bir çok ile sevkiyatları yapılacak hayvanlar sıralarını beklerken hayvan sahipleri de diğer hazırlıklarla meşgul oluyorlar. TIR’lara ve kamyonlara önce yemlikler konuluyor, hayvanların altlıklarına samanlar serpiliyor, yolluklar, yiyecekler büyük bir telaşla hazırlanıyor. 

  Kurbanlıklar TIR ve kamyonlara yüklendikten sonra Tarım İl Müdürlüğü’ne giderek Hayvan Park Pazarı’na götürülüyor. Buradaki işlemlerin ve kontrollerin ardından da sevkiyatlar başlıyor.

  MASRAF ENDİŞESİ

  Hayvan sahiplerinin en büyük endişesi ise hem yolculuk hem de satış boyunca karşılarına çıkacak olan masraflar. Çünkü; bir sevkiyatta en az 3-4 kişi bulunuyor. Hayvanların yolda kontrolü, satış yapacakları yerlerde görev alabilmeleri için yola çıkan şahısların Kurban bayramına kadar yapacakları masraflar bir hayli fazla. Kars’tan İstanbul’a ortalama 2-2.5 bin TL’ye araçlar kiralanıyor, 2-3 bin TL civarında hayvan pazarlarından çadırlar kiralanıyor. Ortalama bin TL’de yiyecek, barınma gibi masraflar eklenince toplam masraf 5 bin TL’yi aşıyor. Masrafların böylesine artması da ister istemez kurbanlık fiyatlarına yansıyor.

  İŞLERİ DUAYA KALDI

  Böylesine çok fazla masraf altından kalkabilmekten endişe duyan hayvan sahipleri satışların az olması halinde zarar edeceklerinden endişeli olduklarını söylüyorlar. Dua etmekten başka çarelerinin olmadığını da belirterek kurbanlık fiyatlarının pahalılığının da endişelerini artırdığını ifade ediyorlar.

  HAYVANLARIN YOLLARDA ZAYİ OLMA KORKUSU DA HAKİM

  Türkiye’nin bir ucundan diğer ucuna kadar binlerce kilometre yol yapacak olan hayvan sahiplerinin bir korkusu da yollardaki zayiat. Sarsıntı ve sıkışmadan doğan ezilmeler nedeniyle özellikle de koyunlarda zayiatların olduğunu, ortalama 2-3 koyunun yolculuk süresince telef olduğu belirtiliyor.

  Aksaray’a 2 boğa, 120 koyun götüren Enver Yaralı da zayiatların her yıl meydana geldiğini söylüyor. Yollarda yaşanabilecek diğer olumsuzlukları da göz önüne aldıklarında ister istemez endişeli olduklarını ifade ediyor.

  Kırıkkale’ye kurbanlık götüren Kerem Şen ise yolculuk ve bayram süresince yapacakları masrafların elde edecekleri kar oranını düşüreceğini belirtiyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler