Macarlar, Kanlı Tabya Müzesi'nde Oda Açacak!

Macarlar, Kanlı Tabya Müzesi'nde Oda Açacak!

Kars Valisi Eyüp Tepe, çeşitli incelemelerde bulunmak üzere kente gelen Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Dr. Janos Hovari'nin Kars ziyaretiyle ilgili gazetecilerin sorularını cevapladı.

Macarlar, Kanlı Tabya Müzesi'nde Oda Açacak!

MACAR GENERALLARİ OSMANLI HİZMETİNDE

MACARİSTAN’IN ANKARA BÜYÜKELÇİSİNDEN, KARS’A ÖVGÜ DOLU SÖZLER

Kars Valisi Eyüp Tepe, çeşitli incelemelerde bulunmak üzere kente gelen Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Dr. Janos Hovari’nin Kars ziyaretiyle ilgili gazetecilerin sorularını cevapladı.

KİTABI TÜRKÇE’YE ÇEVİRMİŞLER

Vali Eyüp Tepe, makamında kabul ettiği ve ziyaret anısına tablo ve kitap hediye ettiği Büyükelçi Dr. Janos Hovari’yi’nin de kendilerine kitap verdiğini söyledi. “Macar Generallari Osmanlı Hizmetinde” isimli kitapta Richard Guyan ve György Kmety’den (Hürşit Paşa ve İsmail Paşa) söz edildiğini ifade eden ve bu kitap içeriğinden başlayan Vali Tepe, “Daha önce de gelmişti bize Macaristan’ın büyükelçisi. Ve bize kitap getirmişti. Macaristan’ın iki tane paşası Osmanlı ordusunda paşa göreviyle bizim burada ki Kafkas savaşlarında, 1877 savaşlarında görev alıyorlar. Onlar Osmanlı’ya gelmişler. Osmanlı onları orduya almış paşa unvanıyla. Zaten paşaymışlar. Bunlar şuanda bu kitabı Türkçe’ye çevirmişler. Ve bunun yapmış olduğu hizmetleri bu bölgede ki, bu coğrafyada yapmış olduğu Kafkas cephesinde ki savaşlarını anlatan bir kitap. Bu vesile ile geldiklerinde bu konuyu konuştuk. Ve aslında bunun burada bir yerde simgeleştirilmesi yani bir anıt gibi yapılmasını arzu ettiklerini söylediler. Bizde bu konuda elimizden gelen desteği sağlarız. Buranın savunulmasında, buranın vatan toprağı olarak korunmasında emeği geçen Türk ya da değil, Osmanlı ya da değil kim olursa olsun Macar, Alman fark etmez. Kim bir gayret sarf ettiyse ona mutlaka bizim hürmetimiz sonsuzdur diye söyledik.” dedi.

KANLI TABYA MÜZESİNDE MACARLAR ODA AÇACAK

Macar Büyükelçisinin, “Biz bunların resimleri, hayat hikâyesi, bunların malzemeleri, elbiselerinden oluşan bir oda oluştursak bize böyle bir yer verebilir misiniz?” sözlerini hatırlatan Vali Tepe, “Ben de dedim ki; “tabi ki müzede de verebiliriz.” Ama onlar müzeden talep etmişlerdi. Bizim şuanda yapmakta olduğumuz kanlı tabya diye bir tabyamız var. İnşaat çalışmaları bitti. Burayı savaş müzesi haline getireceğiz. Burada size bir ya da iki oda tahsis edebiliriz dedik. Çok mutlu oldular. Memnun oldular. Ve 21 Mayıs’ta gelecekler buraya. 21 Mayıs’ta tekrar onlarla bir protokol yapacağız. Bizde bu arada görüşmelerimizi kültür turizm bakanlığıyla yapacağız.  Onlarında bu konuyla alakalı izini ve bilgisini alacağız. Ve onlara burada birer oda vereceğiz. Şuanda ellerinde ki malzemeye göre. Yani malzeme yeterli olursa iki oda yetmezse bir oda. Çünkü önemli olan içinde ki materyaldir, oda değil. Onlarla beraber çok daha önemli bir konuyu paylaştık.” şeklinde konuştu.

MACARİSTAN, KARS’IN DA İÇİNDE YER ALDIĞI 3 İLİ DESTEKLENECEK PİLOT İL KAPSAMINA ALACAK

Macarların Kars’a özel ilgilerinin olduğunu söyleyen Vali Tepe şöyle konuştu:

“Macar Hükümeti olarak içlerinde Kars’ın da olduğu 3 vilayeti pilot il, desteklenecek il kapsamına alacaklarını ifade etti sayın büyük elçi. Bu çerçevede Macar firmalarını, Macar şirketlerini, Macar yatırımcıları bu 3 ile yönlendirmek istediklerini, Kars’ın kendileri açısından çok özel bir önemi olduğunu, Kars’a bir fahri konsolosluk açmak istediklerini ve ayrıca da enerji yatırımları başta olmak üzere güçlü oldukları alanlar da varmış Macar şirketlerinin. Bu alanlarda örneğin hayvancılık, örneğin süt, enerji başta olmak üzere, su yönetimi, yani sulama kanalları vasıtasıyla yaparak su yönetimi ya da atık su yönetimi yani burada ki atık su işletmesini yapıp bu iletmeyi kendileri işletecek. Yani sizden atık su parasını tahsil etmek suretiyle böyle işler yapabileceklerini, bize bu konuda rehberlik edip edemeyeceğimizi söylediler.  Bizde 21 Mayıs’a kadar biz bu konuyla ilgili gereken alt yapı çalışmalarını yapalım. Sizlerle bu konuyu 21 Mayıs’ta tekrar paylaşalım dedik.”

MACARLARDAN KARS’A ÖZEL ÖNEM

Vali Tepe daha sonra şunları söyledi:

“Hep söylüyoruz ya hemşerilerimiz gelsin yatırım yapsın, vatandaşlarımız gelsin yatırım yapsın. Çok farklı bir coğrafyadan farklı bir destek alarak burada ki istihdam sorununa bir çözüm üretebiliriz. Çünkü Türkiye sonuçta her türlü zenginliğini tam manasında kullanabilir durumda değil halen. Bugüne kadar biz enerji konusunda dışa bağımlı bir ülke olmaya devam ediyoruz. Bu tip yatırımlarla dışa bağımlılığımızı ne kadar azaltırsak bizim için o kadar iyi. Mesela Macarlar ve almanlar özellikle güneş enerjisi alanında son derece ileri ülkeler. Belki güneş tarlaları yapmak suretiyle burada ciddi bir enerji kazanımı da olabilir. Kendi ifadelerini söylüyorum. Kosova’da ve Karadağ’da en fazla yabancı yatırımcı olan ülke Macaristan’mış. Balkan coğrafyasında özellikle büyük yatımlar yaptıklarını bazı ülkelerde birinci bazı ülkelerde ikinci, üçüncü en fazla yatırım yapan ülke olduklarını söylüyorlar.  Osmanlı tarihinde de Macaristan ile Osmanlı’nın çok yakın ilişki içerisinde olduğunu ifade etti sayın büyük elçi. Bu çerçevede de Kars’a özel bir önem verdiklerini söyleterek bizden böyle bir talepte bulundu.”kha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler