MESLEKİ EĞİTİM KURULU TOPLANTISI

MESLEKİ EĞİTİM KURULU TOPLANTISI

KARS'TA İL İSTİHDAM VE MESLEKİ EĞİTİM KURULU TOPLANTISI

KARS’TA İL İSTİHDAM VE MESLEKİ EĞİTİM KURULU TOPLANTISI

  Kars İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu geçtiğimiz günlerde Vali Ahmet Kara’nın Başkanlığında İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu üyelerinden Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, İl Milli Eğitim Müdürü Recep Aktaş, İŞKUR İl Müdürü Yılmaz Akar, İşveren Sendika Temsilcisi Fuat Tatar, Türkiye Sakatlar Federasyon Temsilcisi Hayrettin Uluman, Kars Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Vekili Abdullah Topçu, Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zakir Bayraktar, Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu temsilcisi Mehmet Sarı, Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Mete Cüneyt Okyar, Türkiye İşçi Sendikaları Temsilcisi Necati Boz, MEM Müdürü Cengiz Birdal’ın katılımıyla yapıldı.

  Vali Ahmet Kara’nın açılış konuşmasının ardından, Türkiye İş Kurumu Kars İl  Müdürü Yılmaz Akar tarafından Kars’ın iş gücü piyasası, nüfus yapısı ve ekonomisi hakkında kurul üyelerine bilgi sunuldu.

  İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Yürütme Kurulu Başkanı Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Mete Cüneyt Okyar tarafından önceki toplantıda alınan kararların uygulama sonuçları, sona eren ve halen devam eden İşgücü Yetiştirme Kursları, Yürütme Kurulunca yapılan ve alınan kararlar ve SWOT Analizi hakkında bilgi sunumu yapıldı.

  Türkiye İşçi Sendikaları Temsilcisi  Necati Boz da halen devam eden iş gücü yetiştirme kurslarından Şahna Tekstil Ltd. Şti adlı işletmenin düzenlediği Osmanlı Saray Kilimi Dokumacılığı kursunda, daha önce aynı adla düzenlenen kursu tamamlayan kursiyerlerin 30 gün süre ile istihdam edildikten sonra işlerine son verildiğini, dolayısı ile bu kursun açılmasının amaca hizmet etmediğini dile getirdi.

  İşkur İl Müdürü Yılmaz Akar ise hizmet sağlayıcının kursu başarıyla bitiren kursiyerlerin yüzde ellisini en az 30 gün süreyle sitihdam edip, 30 günlük sürenin sonunda SSK primlerinin ve maaşlarının ödendiğine dair resmi belgelerin İş-Kur İl Müdürlüklerine teslimini ve sorumluluklarını yerine getirdiği kabul edilerek her ay kesilen yüzde 10’luk blokenin tamamen işverene ödendiğini, tekrar aynı işletmeyle aynı adla kurs düzenlenmesinin mevzuata aykırı olmadığını, ancak hangi türdeki kursların açılıp açılmayacağının kararının İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kuruluna ait olduğunu dile getirdi.

  2010 Yılında açılması planlanan İşgücü yetiştirme Kursları ile Toplum yararına çalışma Programları hakkında Kurul Üyelerinin görüş ve önerileri alındı.

  Üyelerden gelen görüş ve öneriler doğrultusunda, Kars iş gücü piyasasının eksikliğini hissettiği iş makineleri operatörlüğü, Doğalgaz tesisat işcisi, Kuaför, Web tasarımcısı işgücü yetiştirme kurslarının açılması ve  ayrıca toplum yararına çalışma programlarının da uygulanması yönünde görüş birliğine varıldı. 

  Kars Mesleki Eğitim Merkezinde, Mesleki ve Teknik  Eğitim Yönetmeliğinin  27. Maddesi gereğince Eğitime alınamayan kalfalardan 5 yıllık süresini dolduran usta adaylarının; Ustalık Sınavlarına alınmalarının gerekliliği ile ilgili Merkez Müdürü Cengiz Birdal tarafından kurul üyelerine bilgi verildi.

  Mesleki ve Teknik  Eğitim Yönetmeliğinin 288. Maddesi gereğince İşletmelerde Denetim  Komisyonlarının oluşturulması için üyelerin görüşlerine başvuruda bulunuldu. İşletmelerin bağlı olduğu oda temsilcilerinin katılımı  ile denetimlerin yapılmasının gerekliliği üzerinde duran kurul üyeleri; özellikle çok sayıda ustalık belgesi olmayan işyerinin var olduğunu, bu durumun iş barışını bozmakla kalmadığını aynı zamanda mesleki eğitim sisteminin işleyişine zarar verdiğini, haksız rekabete yol açtığını  dile getirdiler.

  Kars Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Cengiz Birdal da özellikle kapsamda olan meslek dallarında ustalık belgesine sahip olmadan açılan işyerlerinin sayının gün geçtikçe arttığını, burada çalışan ve mesleki eğitimden geçmemiş bireylerin çırak öğrenci olarak eğitime gönderilmediğini bu nedenle denetimin yapılmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Kurul üyeleri Denetimin yapılması ve komisyonların oluşturulması için görüş birliğine vardı.

  2010 Yılında yapılacak olan Kalfalık ve Ustalık sınavlarının gün ve yerleri ile Sınav Komisyonlarının oluşturulması ile ilgili hususların görüşüldüğü bu madde kapsamında söz alan İl Milli Eğitim Müdürü Recep Aktaş, söz konusu sınavların yapılması ile ilgili olarak her yıl ilgili kurumların çalışma yaptıklarını ve bu çalışma doğrultusunda sınavların gün ve yerleri ile Sınav Komisyonlarının kimlerden oluşturulacağı hususlarının valilik oluruna bağlandığını dile getirdi.

  Kars Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Cengiz Birdal, kurul üyelerine Mesleki Eğitim Merkezinde kalfalık ve ustalık sınavlarına katılmak için başvuruda bulunanların sınav nakillerinin yapılabilmesi ile ilgili olarak sunum yaptı.

  İşkur İl Müdürü Yılmaz Akar; kurul üyelerinden emekli olan, tayini çıkan veya çeşitli nedenlerle kurul üyelikleri düşen üyelerin yerine yeni üyelerin belirlenmesi gerektiğini belirtti,  

  TOPLANTIDA ALINAN KARARLAR

  2009 yılı içerisinde açılması planlanan ancak çeşitli nedenlerle açılamayan Doğalgaz Tesisat İşçisi yetiştirme kursu ile Bilgisayar Operatörü yetiştirme kurslarının 31/12/2009 tarihi sonuna kadar açılması için ilgili kurumların  azami gayret sarf etmelerine, sorumlu kuruluşlar olan GAMP Endüstri Meslek Lisesi Müdürlüğü ve Akyaka Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüklerinden konu ile ilgili bilgi istenmesine karar verildi.

  İş Kur İl Müdürlüğü tarafından İşgücü Piyasasının ihtiyaç duyduğu mesleklerin tespitinin yapılarak, ödenek durumuna göre hangi meslek dallarından kaç kişilik kurs açılacağı yönünde bir çalışma yapılması ve bir sonraki toplantıda kurula bilgi verilmesi kararlaştırıldı.  

  Mesleki ve Teknik  Eğitim Yönetmeliğinin 27. Maddesi gereğince alan veya dalda  grup oluşturacak sayıya ulaşılamadığı için Eğitime alınamayan kalfalardan 5 yıllık süresini dolduranların Ustalık Sınavlarına katılmaları İl istihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu tarafından uygun bulundu.

  Mesleki ve Teknik  Eğitim Yönetmeliğinin 287 ve 288. Maddesi gereğince İşletmelerde Denetim Komisyonunun oluşturulması ve söz konusu komisyonlarda görev alacak kişilerin tespit edilmesi ve komisyonların çalışmalara başlayabilmesi için gerekli Valilik olurunun alınması için İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevli kılındı.

  2010 Yılında yapılacak olan Kalfalık ve Ustalık sınavlarının gün ve yerleri ile Sınav Komisyonlarının oluşturulması ile meslek alanlarının özelliğine göre bu sınavların yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve uygulamalı yapılması hususları ilgili ilgili kendi görev alanı içerisine giren alanlarda İlimiz Mesleki Eğitim Merkezi ve Sarıkamış METEM’in hazırlayacağı programların Valilik onayından sonra yürürlüğe girmesi İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu tarafından uygun bulundu.

  2009/2010 Eğitim Öğretim yılında Kalfa ve usta adaylarından; ikametlerinin veya iş yerlerinin başka bir yerleşim birimine taşınması durumunda sınav nakli yaptırmaları  İl istihdam ve mesleki eğitim kurulu tarafından uygun bulundu. 

  Kurul üyelerinden emekli olan, tayini çıkan veya çeşitli nedenlerle kurul üyelikleri düşen üyelerin yerine Kurulda getirilen öneriler üzerine; Emekliye ayrılan Eski İl Milli Eğitim Müdürü Ekrem Ekici’nin yerine İl Milli Eğitim Müdürü Recep Aktaş’ın, Kars Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Vekili Serhat Ünal’ın yerine Kars Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Vekili Abdullah Topçu’nun, İşveren Sendika Temsilcisi Yusuf Çakır’ın yerine İşveren Sendika Temsilcisi Fuat Tatar’ın Kurul asil üyeliğine alınmasına oy birliği ile karar verildi.

Önceki ve Sonraki Haberler