Minikler Kafkas Öğreniyor!

Minikler Kafkas Öğreniyor!

Kars ve Kafkas bölgesi kültüründe önemli bir yeri olan Kafkas oyunları uzun yıllardır kentin tanıtımında yer alıyor.

Minikler Kafkas Öğreniyor!

Kars’ta minik öğrenciler; Kent Konseyi Kültürel ve Sosyal İşler Birimi’nin düzenlediği Halk Oyunları Kursu’nda hem düğünlerde bu geleneği sürdürmek hem de gelecekte yarışmalara katılmak için bir hayli zor olan Kafkas oyunlarının figürlerini öğreniyorlar.

Kars ve Kafkas bölgesi kültüründe önemli bir yeri olan Kafkas oyunları uzun yıllardır kentin tanıtımında yer alıyor. Kente gelen önemli konukların karşılanmasında, açılış ve kültürel etkinliklerde olduğu gibi yöre düğünlerinin de vazgeçilmezi olan Kafkas oyunları nesilden nesile devam ediyor. El ve ayak hareketleri, müzikleri ve her bir figürü tarihten bir kesintiyi anlatan Kafkas oyunlarının el çevirme ve parmak üzerinde durma hareketlerine minikler büyük ilgi duyuyor. Erkeklerin oyunlarında savaş hareketleri kızların oyunlarında ise zerafet figürleri öne çıkıyor. ‘Çeçen’ denilen bıçak atma, tırnakta yürüme, diz atlama, dönme gibi zor figürlerin öğrenilmesi ise aylar süren kurslarla tamamlanabiliyor.

Kent Konseyi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ömür Deveci’nin girişimleriyle Eylül ayının ortalarında başlatılan ve 2015 yılının Haziran ayına kadar sürecek olan kurs gönüllü hocalar tarafından ücretsiz veriliyor. Kent Konseyi Kültürel ve Sosyal İşler Birimi Başkanı Hüseyin Kankılıç gözetiminde hafta sonları verilen kurslarda öğrencilere Kafkas oyunlarının zor olan figürlerini öğretiliyor.

Halk Oyunları Eğitmeni Çetin Asi, öğrenilmesi zor, sunumu büyük ilgi çeken Kafkas Oyunları kursunu bitiren miniklerin rahatlıkla gösterilere çıkabileceklerini hatta yarışmalara bile katılabileceklerini söyledi. Miniklerin aynı zamanda da düğünlerde bile hünerlerini sergilemek için sabırsızlandıklarını belirtti.

Asi, “El ve ayak hareketleri temel hareketlerimizdir. İki aydır ‘Hoş Gelişler Ola’, ‘Ayrılık’, ‘Yürüyüşler’ gibi oyunlar üzerinde duruyoruz. Kafkas oyunlarının kültürümüzde çok önemli bir yeri vardır. Bu oyunlar savaş hareketleri, ‘Çeçen’ dediğimiz bıçak atma, tırnakta yürüme, diz atlama, dönme gibi zor figürlerden oluşmaktadır. Bayanların el figürleri genelde kibarlığı, nazikliği, hoşgörüyü, estetiği simgeler. Kursu bitirince halk oyunları yarışmalarımız olacak.” dedi.

Kent Konseyi Kültürel ve Sosyal İşler Birimi Başkanı Hüseyin Kankılıç, Kafkas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Yaklaşık 4 aydır Kent Konseyinde kültürel ve sosyal işler birimi müdürlüğüne bakıyorum. 10 yıldır Kars Kent Konseyinde böyle faaliyetler yapılmıyordu. Mart ayından sonra burayı teslim aldık. Bazı tadilatlar yaptık. Gençlerimize nasıl faydalı olabiliriz, yaz tatilinde neler yapabiliriz gibi düşüncelere kapılarak kurslar açma kararı aldık. 15 Haziran’da kurslarımızı başlattık. Gitar, bağlama ve halk oyunları kursları açtık. Kurslarımız 15 Eylül’e kadar devam etti. Birim olarak kültür ve sanat merkezi adı altında bir topluluk kuracağız. Bu toplulukta hem yetişkin hem de çocuk bulunabilecek. 12 kız ve 12 erkekten oluşan bir grup oluşturduk. İsmi Kars Belediyesinin halk ekibi topluluğu. Daha önce böyle bir topluluk yoktu. Çocuklarımızla küçük dans grupları kurmaya başladık. Yaş grupları yaklaşık 7-10 yaşları arasındadır. Hocalarımızda gönüllü olarak kurs vermektedir. Belediye başkanımızın da kültürel faaliyetlere önem verdiğini benimseyerek kurslarımızı sürdürüyoruz. Kışın kurs ayı dediğimiz kış ayı kurslarımız için halk eğitim müdürüyle görüştük. Halı dokumacılığı, el sanatları, resim kursları gibi kurslar açmayı düşünüyoruz. Kent Konseyini gençlerimiz için kültürel anlamda kullanmayı düşünüyoruz. Gençlerimize bir şeyler katmak Karsımızın kültürel ve sosyal anlamda yaşatmak için çalışmalar yapacağız. Kurslarımızın giderleri Kars Kent Konseyi genel sekreteri Doç. Dr. Ömür Deveci tarafından karşılanmaktadır. Mili Eğitim müdürümüz ve halk müdürümüzle görüşerek öğrencilerimize ücretsiz kurs imkanı sunduk. Sadece enstrümanları kendileri getirdi.” diye konuştu.

Öğrencilerden Yaren Şair, “Bu kursta Kars yöremize ait Kafkas oyunlarımızı oynayarak öğreniyoruz Yaz tatilinden beri yaklaşık 2 aydır buradayız “

Fatma Çetin, “İki aylık süre içerisinde Hoş gelişler ola oyununu öğrendik. Elimizin arasında ping pong topu varmış gibi elimizi hareket ettiriyoruz. Ancak parmak uçlarım üzerinde durmakta zorlanıyorum. Bu oyunu düğünlerde oynayabiliriz.”

Sudenaz Algurlu, “Bize bu imkanı sunan belediyemize teşekkür ederiz. Burada çok güzel Kafkas Oyunları öğreniyoruz. Bu öğrendiğimiz oyunları bazı yerlerde uygulayacağız. El ve ayak figürleri öğrendik. Şeyh Şamil ve Hoş gelişler ola oyununu öğrendik.”

Azra Betül Tepebaş, “Burada yani Kars Kent Konseyinde halk oyunları öğreniyoruz. Erkek arkadaşlarımız öğrenemediği zaman sıkılıyordu, öğretmenimiz öğretmeye çalışırken bizde öğreniyorduk.”

Sudenaz Asi, “İkinci sınıf öğrencisiyim. Öğrendiğim oyunları evde oynuyorum. Öğretmenim bana aferin diyor. Aileme oyunlarımı gösteriyorum.”

Afgan Öğrenci Faize Musavi, “Üçüncü sınıf öğrencisiyim. Oyun oynamayı çok seviyorum. Kafkas oyununu öğrendim ve çok kolay buldum.”

Balaban çalgısı üzerine kurs gören Asker Asi (16) de, “Kent Konseyinde 2 aydır Balaban kursu alıyorum. Balaban klarnet ve üflemeli aletlerin temeli. Belediyemize çok teşekkür ediyorum. Balaban herkesin çalabileceği bir alet değildir. Bende bir fark olsun diye onu tercih ettim. Güzel sanatlar lisesi üçüncü sınıf öğrencisiyim. Hayalim müzik öğretmeni olmak.” dedi. kha

Önceki ve Sonraki Haberler